Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Τέλη για «δηλωμένους» ημιυπαίθριους

Τέλη για «δηλωμένους» ημιυπαίθριους

Aυξημένο θα είναι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που θα καταβάλουν στο δήμο μέσω της ΔΕΗ  οι 500.000 περίπου ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι «δήλωσαν» τους ημιυπαίθριους χώρους που διατηρούσαν, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Όσοι πολίτες έσπευσαν να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου 3843/2010 του υπουργείου Περιβάλλοντος και δήλωσαν ημιυπαίθριους, πατάρια και  υπόγεια που έχουν μετατρέψει σε χώρους κύριας χρήσης, λόγω της αύξησης των τετραγωνικών μέτρων που υπολογίζονται πλέον τα κτίρια που έχουν στην κατοχή τους, θα καταβάλουν και το αντίστοιχο τέλος ακίνητης περιουσίας.  Το υπουργείο Εσωτερικών ζητά από τις οικονομικές υπηρεσίες των δήμων να υπολογίσουν στα τετραγωνικά των κτιρίων, βάση των οποίων προκύπτουν τα τέλη ακίνητης περιουσίας, και τα τετραγωνικά των δηλωθέντων χώρων από τις 28/4/2010 οπότε και ξεκίνησε η ισχύς του νόμου 3843/2010 του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Στην εγκύκλιο επίσης προβλέπεται ότι οι δήμοι μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα αναδρομικά σε όσους ιδιοκτήτες είχαν καταθέσει ανακριβείς δηλώσεις για τα τετραγωνικά των κτιρίων που έχουν στην κατοχή τους. Επίσης προβλέπεται ότι μπορούν να απαιτηθούν αναδρομικά και τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού καθώς και ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, σε περιπτώσεις που αν και οι ιδιοκτήτες είχαν δηλώσει τους ανοιχτούς χώρους που υπήρχαν στα κτίρια τους, οι διοικήσεις των δήμων δεν τις υπολόγιζαν στην καταβολή των ανταποδοτικών τελών. Τα ανταποδοτικά τέλη υπολογίζονται βάση των τετραγωνικών μέτρων του ακινήτου, πολλαπλασιαζόμενα με τον συντελεστή που έχει καθορίσει το δημοτικό συμβούλιο. Για τον υπολογισμό του  Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, υπολογίζονται τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου, η τιμή ζώνης, και η  παλαιότητα του κτιρίου που πολλαπλασιάζονται με τον συντελεστή ΤΑΠ τον οποίο καθορίζει επίσης το δημοτικό συμβούλιο.
Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι η εγκύκλιος που απεστάλη στις οικονομικές διευθύνσεις των δήμων, σέβεται απόλυτα τις διατάξεις του νόμου 3843/2010 του υπουργείου Περιβάλλοντος, και αφορά επιβολή τελών που θα έπρεπε να έχουν επιβάλει οι δήμοι μετά την άσκηση ελέγχων από τις υπηρεσίες τους.
Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι ως προς την επιβολή των δημοτικών τελών και φόρων τόσο εφεξής όσο και αναδρομικά (από τις 28 Απριλίου που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος και έκτοτε)  ισχύουν τα εξής:
 
  • Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού (ΔΤ), ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων (ΔΦ) καθώς και τα δυνητικά, ανταποδοτικά τέλη (ανάλογα με τους όρους που προβλέπονται από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου) συνεχίζουν να επιβάλλονται, με συνυπολογισμό της επιφάνειας των δηλούμενων χώρων (ημιυπαίθριοι, πιλοτές, υπόγειοι χώροι κλπ), κατά τον προσδιορισμό του ύψους αυτών.
  • Είναι δυνατή επίσης η επιβολή ΤΑΠ για τους ημιυπαίθριους χώρους που έχουν κλειστεί, δεδομένου ότι με την μετατροπή αυτών σε χώρους κύριας χρήσης αυξάνεται η επιφάνεια του ακινήτου, η οποία συνυπολογίζεται για τον προσδιορισμό της υποκείμενης στο φόρο αξίας.  Στην περίπτωση αυτή ΤΑΠ επιβάλλεται από το χρόνο έναρξης ισχύος του νόμου  (δηλ. 28/4/2010) ή από την ημερομηνία μετατροπής της χρήσης του ημιυπαίθριου.
  • Δεν επιβάλλονται αναδρομικά (δηλαδή για χρονική περίοδο προγενέστερη της 28 η ς Απριλίου 2010) ΤΑΠ και ΔΦ.
     
Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο πατώντας εδώ
Ρεπορτάζ: Νίκος Τσίτσας

ΕΘΝΟΣ