Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Φουκουσίμα: Έρχεται το "Επίπεδο 7"...

ImageΗ ώρα της απόλυτης καταστροφής πλησιάζει στην Ιαπωνία: Με μία δραματική δήλωση ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν για θέματα Ενέργειας προειδοποιεί ότι έρχεται η καταστροφή με την τήξη του πυρηνικού υλικού και στους έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στην Βορειοανατολική Ιαπωνία και οι Αμερικανοί απομακρύνουν το στόλο σε απόσταση 80 χλμ. από το συμβάν.
"Αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο μιας καταστροφής… ακόμη και μιας μεγάλης καταστροφής», επισήμανε ο επίτροπος Guenther Oetinger, προσθέτοντας πώς οι συνθήκες επιδεινώνονται στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της Ρωσίας Σεργκέι Κιριγιένκο ανακοίνωσε πώς η κατάσταση εξελίσσεται στη βάση του χειρότερου δυνατού σεναρίου και πώς η Ρωσία δυστυχώς συνεχίζει να μην λαμβάνει πλήρη ενημέρωση από τις ιαπωνικές αρχές.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σχεδιάζει την απομάκρυνση των Ρώσων διπλωματών από το Τόκιο, με ειδικές πτήσεις στις 18 Μαρτίου. Η ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας εξέδωσε ανακοινωθέν επισημαίνοντας πώς «η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη».
Στον χώρο του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα θα επιχειρηθεί μία ακόμη, πιθανώς ύστατη προσπάθεια ψύξης των αντιδραστήρων 3 και 4 από αέρος με ελικόπτερα. Αρμόδιοι διεθνείς φορείς έχουν όμως καταλήξει ότι πλέον όλα είναι μάταια. Η πυρηνική καταστροφή σε λίγο θα είναι επιπέδου "7"...
Σύμφωνα με τις καταμετρημένες ποσότητες ραδιενέργειας στην περιοχή του ατυχήματος,οι εργάτες και οι πυροσβέστες που επιχειρούν γύρω από τους αντιδραστήρες έχουν ήδη δεχθεί δεκαπλάσια τουλάχιστον ποσότητα από την ετήσια ποσότητα που μπορεί να δεχθεί ένας φυσιολογικός άνθρωπος.
Η Γερμανία κάλεσε τους πολίτες τους να μετακινηθούν μακριά από το Τόκιο ενώ οι γερμανοί διπλωμάτες και οι οικογένειες τους έχουν ήδη μετακινηθεί στην Οζάκα.
Τέλος, η υπουργός ενέργειας της Γαλλίας Ναταλί Κοσιούσκο Μοριζέ ανέφερε πώς το χειρότερο σενάριο είναι δυνατόν να συμβεί αν δεν είναι πλέον και η πιθανότερη εξέλιξη.

defencenet.gr