Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Ν. Σ. Καν: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ένα σπουδαίο έργο"- Ζάν Κλώντ Γιούνκερ: «Γνώριζα αλλά δεν μπορούσα να μιλήσω»

larger text tool icon
giounker_22Σαν βόμβα έπεσε η αποκάλυψη -δια στόματος του Προέδρου της Ευρωζώνης Ζάν Κλώντ Γιουνκερ- πως «η Ευρώπη γνώριζε το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά δεν έκανε τίποτα για να το αντιμετωπίσει.»
Τεράστια αίσθηση προκαλεί η δημόσια παραδοχή του προέδρου της Ευρωζώνης, ότι οι ευρωπαίοι γνώριζαν για το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να το αντιμετωπίσουν. Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο Ζάν Κλώντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν είχε αντιμετωπιστεί πριν από δυο ή τρεις δεκαετίες. Παραδέχθηκε ακόμη ότι ήξερε ότι Γαλλία και Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν μπορούσε να πει δημόσια αυτό που γνώριζε.

Ν. Σ. Καν: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ένα σπουδαίο έργο"

 Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την προσπάθεια που κάνει στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης απέδωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΒΒC στο πλαίσιο της πραγματοποίησης της Συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ένα σπουδαίο έργο είπε ο Ντομινίκ Στρος Καν τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία θα είναι εντελώς διαφορετική όταν εξέλθει από την κρίση ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος εξυγίανσης.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου συμμετέχοντας στο ίδιο πάνελ έδωσε έμφαση στην προσπάθεια απόκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας τ ης χώρας μας τονίζοντας την πάγια θέση του ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσω της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος που υλοποιείται.
Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα απέφυγε την χρεοκοπία και διέψευσε την καταστροφολογία που είχε αναπτυχθεί. Ερωτηθείς σχετικά έδωσε έμφαση στην απόφαση της Κίνας να αγοράσει ελληνικά ομόλογα όταν η χώρα μας βγει ξανά στις διεθνείς αγορές καθώς και στις σχετικές συμφωνίες που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα και αφορούν την απόφαση της Κίνας να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά κέντρο εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά.
Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ήταν θύμα της κρίσης και δεν ήταν αυτό που προκάλεσε την κρίση.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην περαιτέρω προώθηση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ ΔΝΤ, διεθνών οργανισμών και κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης σε διεθνές επίπεδο. Είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε οριστικά από την κρίση , να δημιουργηθεί ανάπτυξη και να δημιουργηθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο.
Ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης έδωσαν επίσης με αναφορές τους τόσο ο νομπελίστας οικονομολόγος Ζόζεφ Στίγκλιτς που μίλησε στο πάνελ καθώς και η Κριστίνα Ρόμερ καθηγήτρια οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ.

 NET-AΠΕ