Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Ακόμη και η Bild επιβεβαιώνει: Η Μέρκελ ζήτησε δημοψήφισμα

Ο Γερμανός δημοσιογράφος με τον Κάρολο Παπούλια την Παρασκευή
Νέα στοιχεία για το τηλεφώνημα της Άνγκελα Μέρκελ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, που αποδεικνύουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να διεξαχθεί δημοψήφισμα παράλληλα με τις εκλογές της 17ης Ιουνίου φέρνει στην δημοσότητα ανταπόκριση της Bild από την Αθήνα.
Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος P. Ronzheimer που συνόδευσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στις συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή, τονίζει ότι ήταν μάρτυρας της τηλεφωνικής συνομιλίας Παπούλια- Μέρκελ. Ιδού τι γράφει στην ανταπόκριση του:

Ώρα 10.07, Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος Παπούλιας με χαιρετά και μου λέει σε άπταιστα γερμανικά: “Χαίρομαι που είστε εδώ, διαβάζω την Bild καθημερινά. Η περίοδος είναι πολύ, πολύ δύσκολη για μας”. Την ώρα που ο Πρόεδρος Παπούλιας συνομιλεί με τον Μέρτιν Σουλτς, λαμβάνει τηλεφώνημα από την Καγκελάριο Μέρκελ. Επιθυμεί να του μιλήσει για ένα πιθανό δημοψήφισμα για το ευρώ. Η ιδέα προέκυψε στο πλαίσιο μιας συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης πριν από μερικές ημέρες. Η Καγκελάριος Μέρκελ θέλει να γνωρίζει ποια είναι η γνώμη του Προέδρου Παπούλια επί του θέματος- αυτός την απορρίπτει. Το γραφείο του Έλληνα υπηρεσιακού Πρωθυπουργού γνωστοποιεί ότι η πρόταση για το δημοψήφισμα προήλθε από την Καγκελάριο- η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαψεύδει άμεσα!
Εν τω μεταξύ, και το Spiegel, που κυκλοφορεί αύριο, Δευτέρα, επιβεβαιώνει το αίτημα της Μέρκελ για δημοψήφισμα. Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, η κ. Μέρκελ τηλεφώνησε στον κ. Παπούλια εξ ονόματος όλων των ηγετών της Ευρωζώνης και όχι ως καγκελάριος της Γερμανίας, ενώ ανέμενε ότι η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία θα παρέμενε εμπιστευτική.
Επίσης, το περιοδικό αναφέρει ότι η ιδέα του δημοψηφίσματος έχει γεννηθεί εδώ και καιρό σε πολύ υψηλό επίπεδο, ενώ στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας στο τραπέζι το έφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σύμφωνα πάντα με το περιοδικό, ο Φίλιππος Σαχινίδης αντιμετώπισε μια πολύ εχθρική κατάσταση στο Eurogroup και μάλιστα δέχθηκε τα πυρά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που διαμαρτυρήθηκαν για την αθέτηση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας, την ώρα που οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι υποβάλλονται σε μεγάλες θυσίες.
Μάλιστα, ο Β.Σόιμπλε είπε στο συμβούλιο ότι οι «16» χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα και ζήτησε στο δημοψήφισμα το «ναι» στο ευρώ να εννοεί και «ναι» στην τήρηση των σκληρών μέτρων.

tvxs