Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Μπαχρέιν: Στους τέσσερις οι νεκροί μετά την βίαιη εκκένωση της πλατείας του Μαργαριταριού


Διαμαρτυρία γυναικών στην πλατεία Μαργαριταριού ή Λούλου


Περισσότερα από 50 τεθωρακισμένα οχήματα κατευθύνονται προς την πλατεία του Μαργαριταριού στο Μπαχρέιν, λίγες ώρες αφού οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν τους διαδηλωτές που την είχαν καταλάβει.

Εξάλλου σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες άρματα μάχης καθώς και πολλά στρατιωτικά φορτηγά και ασθενοφόρα βρίσκονται σε αυτοκινητόδρομο στο κέντρο της Μανάμα, την ώρα που πολύ λίγα είναι τα πολιτικά οχήματα που κυκλοφορούν στους γύρω δρόμους.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας δύο άνθωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας του Μπαχρέιν διέλυσαν τους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει μία πλατεία στο κέντρο της Μανάμα, σύμφωνα με τους συγγενείς των θυμάτων και την αντιπολίτευση.

 Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες ανθρώπων που πέρασαν τη νύχτα στην πλατεία του Μαργαριταριού, η αστυνομία επιτέθηκε ξαφνικά στους διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων, αλλά, όπως δήλωσε η αντιπολίτευση, και πλαστικών σφαιρών.

«Επιτέθηκαν στην πλατεία όπου εκατοντάδες άνθρωποι περνούσαν τη νύχτα σε σκηνές», δήλωσε ο Φάντελ Αχμαντ, 37 ετών.

 Δύο άνθρωποι ο Μαχμούντ Μάκι Αλι, 22 ετών και ο Αλι Μανσούρ Αχμαντ Χόντερ, 52 ετών, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις οικογένειές τους.

 Επιπλέον «τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους τουλάχιστον 10 σοβαρά», σύμφωνα με τον Μάταρ Μάταρ, εκπρόσωπο Τύπου του αλ Ουεφάκ, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ετσι ο αριθμός των νεκρών στο Μπαχρέιν από τη Δευτέρα οπότε ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις φτάνει τους τέσσερις. Οι κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook όταν νεαροί κάλεσαν σε διαδηλώσεις για να ζητήσουν πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τυνησίας και της Αιγύπτου.

Ο επικεφαλής του σιιτικού συνασπισμού αλ Ουεφάκ, ο οποίος κατέχει τις 18 από τις 40 έδρες του κοινοβουλίου του Μπαχρέιν, σεΐχης Αλι Σάλμαν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν «χωρίς να υπάρξει πρόκληση» από τους διαδηλωτές.

Επιπλέον οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να μετακινήσουν τους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει την πλατεία του Μαργαριταριού --την οποία οι διαδηλωτές είχαν μετονομάσει σε πλατεία Ταχρίρ-- από την Τρίτη, μετά το θάνατο δύο νεαρών σιιτών στη διάρκεια διάλυσης αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Σήμερα τα ξημερώματα οι αστυνομία διέλυε τις σκηνές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές στην πλατεία, η οποία είχε εκκενωθεί και καλυπτόταν ακόμη από καπνό εξαιτίας της χρήσης των δακρυγόνων, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

 Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο BNA ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών του Μπαχρέιν, ο στρατηγός Τάρεκ αλ Χάσαν, δήλωσε ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας εκκένωσαν την πλατεία του Μαργαριταριού (...) αφού εξάντλησαν όλες τις πιθανότητες διαλόγου» με τους διαδηλωτές.

«Εκατοντάδες εγκατέλειψαν από μόνοι τους την πλατεία, ενώ άλλοι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το νόμο, γεγονός που έκανε απαραίτητη την επέμβαση προκειμένου να διαλυθούν» πρόσθεσε.

Ο σεΐχης Αλι Σάλμαν δήλωσε από τη μεριά του ότι η επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας κατά των διαδηλωτών στη Μανάμα θα έχει «καταστροφικές συνέπειες για την σταθερότητα του Μπαχρέιν».

  Πρόσθεσε εξάλλου ότι η επίθεση εναντίον των διαδηλωτών που είχαν καταλάβει την πλατεία του Μαργαριταριού ήταν «μία άγρια και αδικαιολόγητη επίθεση εναντίον μίας ειρηνικής συγκέντρωσης».

Επιβεβαίωσε άλλωστε ότι στη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τουλάχιστον 70 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους δύο σοβαρά.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τις αρχές του Μπαχρέιν και τους διαδηλωτές «να μην καταφύγουν στη βία», ενώ και η Βρετανία εξέφρασε την «ανησυχία» της για την κατάσταση στη χώρα.

Η σιιτική πλειοψηφία σε αυτό το βασίλειο που κυβερνάται από μία σουνιτική δυναστεία θεωρεί ότι είναι θύμα διακρίσεων στον εργασιακό τομέα, αλλά και στον τομέα κοινωνικών παροχών και των δημόσιων υπηρεσιών.

TO BHMA