Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Ιαπωνία: χειρότερα και από το Τσερνόμπιλ

Στην κατηγορία 7 είναι πλέον το επίπεδο της σοβαρότητας στον πυρηνικό σταθμό
Ιαπωνία: χειρότερα και από το Τσερνόμπιλ



Τόκιο 
Διαστάσεις Τσερνόμπιλ παίρνει πλέον η πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία, καθώς οι αρχές της χώρας αναβάθμισαν το επίπεδο της σοβαρότητας της πυρηνικής κρίσης στον σταθμό της Φουκουσίμα στην κατηγορία 7 από την κατηγορία 5, αξιολογώντας την πλέον ως ισότιμη με την πυρηνική καταστροφή του 1986.

Η βαθμολογία αντικατοπτρίζει την αρχική σοβαρότητα του συμβάντος  και όχι τη σημερινή εξέλιξη της κρίσης, καθώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας που καταμετρώνται καθημερινά έχουν πλέον υποχωρήσει.


«Πρόκειται για μια καταρχήν αξιολόγηση και είναι ένα θέμα που απομένει να οριστικοποιηθεί από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας» ανέφερε αξιωματούχος της κρατικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, που εξέδωσε την ανακοίνωση μαζί με την Επιτροπή Πυρηνικής Ασφάλειας, που είναι μη κυβερνητικός οργανισμός.


Την έντονη ανησυχία της ότι η διαρροή ραδιενέργειας μπορεί να ξεπεράσει σε μέγεθος εκείνη του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ εξέφρασε η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, Tepco.


«Η διαρροή ραδιενέργειας δεν έχει σταματήσει και η ανησυχία μας είναι ότι τελικά θα ξεπεράσει εκείνη του Τσερνόμπιλ» είπε αξιωματούχος της Tepco.


Νέοι σεισμοί και πυρκαγιά στον αντιδραστήρα 4


Δύο νέες σεισμικές δονήσεις 6,3 βαθμών «ταρακούνησαν» ξανά την Ιαπωνία, ενώ πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης στον αντιδραστήρα 4.


Και οι δύο σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές στην ιαπωνική πρωτεύσουσα, ενώ εκκενώθηκε και ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα.


Ο πρώτος σεισμός που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας είχε εστιακό βάθος στα 33 χιλιόμετρα υποθαλασσίως, ενώ το επίκεντρο υπολογίζεται σε απόσταση 112 χιλιομέτρων νοτιο-νοτιοανατολικά της παραθαλάσσιας πόλης Χόσνου στην επαρχία Τσίμπα που γειτονεύει με το Τόκιο. Οι αρμόδιες αρχές δεν εξέδωσαν καμία προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι.


Αργότερα, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση στη βορειοδυτική Ιαπωνία, κοντά στη Φουκουσίμα.


Τα ξημερώματα της Τρίτης ξέσπασε φωτιά στον αντιδραστήρα 4. Αμέσως έσπευσε μονάδα της Υπηρεσίας Αυτοπροστασίας των συνεργείων που εργάζονται στο πυρηνικό εργοστάσιο για να σβήσει τη φωτιά.


«Οι φλόγες και ο καπνός δεν είναι πλέον ορατοί, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να επιβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς» δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

ΤΟ ΒΗΜΑ