Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Γερμανικές πιέσεις σε Ισπανία για άντληση χρημάτων από τον EFSF

Πιέσεις στην Ισπανία για άντληση χρημάτων από τα ευρωπαϊκά ταμεία φέρεται να ασκεί η Γερμανία θέλοντας να αποφύγει την εξέλιξη της τραπεζικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα σε οικονομική καταστροφή, θέτοντας σε κίνδυνο και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Σύμφωνα με το Spiegel, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσέγγισαν τους Ισπανούς ομολόγους τους την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να τους πείσουν να αντλήσουν έκτακτη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

Στόχος, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, είναι να καθησυχαστούν όσου εκφράζουν φόβους για την διάδοση της οικονομικής κρίσης και να αποτραπεί ο κίνδυνος για την ευρωζώνη.


Το Spiegel αναφέρει πως το σχέδιο της γερμανίας προβλέπει να αντλήσει η Ισπανία χρήματα από το εν λόγω ταμείο της ΕΕ για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, πολλές εκ των οποίων αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Εκτιμήσεις γερμανών αναφέρουν πως η Ισπανία θα χρειαστεί 50 έως 90 δις. Σύμφωνα με το Spiegel η Μαδρίτη απέρριψε το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια, αλλά έχει κάνει αιτήματα, που δεν έχουν γίνει δεκτά, να της διατεθούν δάνεια εκτός των συνηθισμένων καναλιών.
Υπενθυμίζεται πως χτες ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει για την πορεία της οικονομίας της χώρας δήλωσε πως «η Ισπανία θα βγει από την κρίση χάρη στις δικές ης προσπάθειες και με τη βοήθεια των εταίρων». «Η Ισπανία είναι μία σταθερή χώρα», πρόσθεσε.

Επιπλέον ο Μαριάνο Ραχόι πρότεινε χτες τη «σύσταση μίας νέας αρχής στην ευρωζώνη που θα ελέγχει και θα εναρμονίζει τους εθνικούς προϋπολογισμούς και θα διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά χρέη».
Εν τω μεταξύ, η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο, απέρριψε εκ νέου τη θέσπιση ευρωομολόγων και επανέλαβε πως οι χώρες που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες πρέπει να παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Επιπλέον, η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε ανοιχτή στο ζήτημα της επιβολής ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και σε μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη. 

http://tvxs.gr