Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Τρώνε ο,τι και οι γονείς τους

 

08/02/2011
Μόνο ένας στους επτά μαθητές της Ε΄ τάξης δημοτικού, σε σχολεία της Δυτικής Θεσσαλίας, ακολουθούν το μεσογειακό τρόπο διατροφής και, μάλιστα, τα παιδιά δεν τρώνε ό,τι δεν αρέσει στους γονείς.
Πρόσφατη έρευνα του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας αξιολόγησε τις διατροφικές συνήθειες 400 μαθητών Ε' δημοτικού και εξέτασε, εάν οι συνήθειες αυτές συμφωνούν με το μεσογειακό πρότυπο διατροφής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται να επιβεβαιώσουν την αύξηση των ποσοστών της παιδικής παχυσαρκίας (τα αποτελέσματα των διατροφικών συνηθειών των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν ότι απ' αυτά το 31% ήταν υπέρβαρα και το 13% παχύσαρκα), και να ενισχύσουν τη θέση των επιστημόνων ότι πρέπει να γίνει, άμεσα, κάτι αποτελεσματικό ώστε να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόνο το 15,3% των παιδιών διατρέφονται σύμφωνα με το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής, η οποία θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την υγεία μας. Επίσης, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το 12,5% των μαθητών που αξιολογήθηκαν δεν καταναλώνουν ποτέ ψάρια και όσπρια και το 27,3% λαδερά φαγητά.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Βασίλης Γεροδήμος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπεύθυνος για την έρευνα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι σ' αυτές τις ηλικίες η διατροφή των παιδιών εξαρτάται και καθοδηγείται κυρίως από το σπίτι και τους γονείς.
Πολλά από τα παιδιά της έρευνας δήλωσαν ότι δεν τρώνε κάποιες τροφές (π.χ. ψάρι), διότι τις απεχθάνονται οι γονείς τους και έτσι δεν υπάρχουν στο σπίτι.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διατροφολόγος-διαιτολόγος, Αναστασία Μελισσοπούλου, η οποία συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα, για να διατρέφονται μεσογειακά και άρα υγιεινά τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ψάρια, όσπρια και λαδερά. Επίσης, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος των τροφών που προσλαμβάνονται από τα παιδιά στα ενδιάμεσα γεύματα (όχι πολλά γλυκά, ανθρακούχα αναψυκτικά κ.ά.).

Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Ζώη)