Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», με τις νέες ρυθμίσεις θα μειωθούν τα τέλη ταξινόμησης στα μικρού και μεσαίου κυβισμού οχήματα με αποτέλεσμα να επέλθει μείωση της φορολογίας που θα κυμαίνεται από 1.500 ευρώ ως 2.000 ευρώ, ενώ η απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» για αγορά πρώτης κατοικίας θα ισχύσει για τα πρώτα 120 τ.μ. επιφανείας και αντικειμενικής αξίας από 200.000 ευρώ ως 300.000 ευρώ, ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση του ενδιαφερόμενου αγοραστή. Μάλιστα, η απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» δεν θα αφορά μόνο την περίπτωση αγοράς ακινήτου με μετρητά, αλλά και την απόκτηση ακινήτου με στεγαστικό δάνειο, δηλαδή θα εξαιρούνται από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» και τα χρεολύσια. Η εξαίρεση από το «πόθεν έσχες» θα αφορά περιπτώσεις απόκτησης ακινήτων που πραγματοποιούνται μέσα στην επόμενη διετία, ενώ για τα χρεολυσία υπάρχει πρόταση να εφαρμοστεί το μέτρο από τις 23 Απριλίου, οπότε ψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο και καταργήθηκε η απαλλαγή. Στο φορολογικό νομοσχέδιο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και για το πώς θα επιβαρύνουν οι ημιυπαίθριοι χώροι τη φορολογητέα αξία του ακινήτου. Ειδικότερα, τα τετραγωνικά μέτρα των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων που τακτοποιούνται θα εντάσσονται στο σύνολο των τετραγωνικών της κύριας κατοικίας και θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των τεκμηρίων, αλλά και την απαλλαγή από το «πόθεν έσχες».
Ωστόσο, για τους χώρους που τακτοποιούνται δεν οφείλονται αναδρομικά οποιοιδήποτε φόροι, ενώ δεν υπάρχει μεταβολή των στοιχείων των δηλώσεων ακινήτων (Ε9) και δεν επηρεάζεται ο φόρος ακίνητης περιουσίας. Επιπλέον, για τους χώρους αυτούς δεν τροποποιούνται τα δημοτικά τέλη.
Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει στο «Βήμα» ότι τα μέτρα για την τόνωση της αγοράς αυτοκινήτου και ακινήτων είναι άκρως απαραίτητα για την τόνωση των συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας, καθώς η μεν αγορά αυτοκινήτου σημειώνει από τις αρχές του έτους πτώση κατά περίπου 50% η δε κτηματαγορά σημειώνει πτώση στις αγοραπωλησίες άνω του 30%. Η ύφεση σε αυτούς τους δύο νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας έχει οδηγήσει σε αντίστοιχη πτώση και τα έσοδα του κράτους. Για την αγορά των αυτοκινήτων το υπουργείο Οικονομικών μελετά τις αλλαγές στα όρια εφαρμογής του φόρου πολυτελείας. Σήμερα ο συγκεκριμένος φόρος αφορά αυτοκίνητα με εργοστασιακή αξία άνω των 15.000 ευρώ (λιανική τιμή από 22.000 ευρώ και άνω). Υπάρχουν εισηγήσεις στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου το όριο αυτό να ανέβει στις 20.000 ευρώ ή και παραπάνω.
Στην κατηγορία των μεσαίων κυβικών εντάσσονται όλα τα αυτοκίνητα με κυλινδρισμό κινητήρα από 1.600
ως 2.000 κυβικά εκατοστά όπου εφαρμόζεται σήμερα φορολογικός συντελεστής από 20% ως 40%. Σε αυτή την επιβάρυνση αν υπολογίσει κάποιος και τον ΦΠΑ με συντελεστή 23%, τότε είναι προφανές ότι το αυτοκίνητο εξακολουθεί στην Ελλάδα να υπερφορολογείται. Σε ό,τι αφορά τον φόρο πολυτελείας που επιβάλλεται σε οχήματα με εργοστασιακή αξία άνω των 15.000 ευρώ αυτός διαμορφώνεται από 10% ως και 40%.
Στη φορολογία των τσιγάρων έρχεται η τέταρτη κατά σειρά αλλαγή μέσα στο 2010. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται να αυξηθεί ο πάγιος φόρος στο 15% από 10% που είναι σήμερα και να μειωθεί η συνολική φορολογία από το 67% στο 65%. Ωστόσο, με την αλλαγή αυτή τα τσιγάρα αναμένεται να πωλούνται στα περίπτερα στο τέλος του 2010 ακριβότερα κατά 20 με 30 λεπτά το πακέτο, δηλαδή τα λεγόμενα ακριβά τσιγάρα να πωλούνται στα 4 ευρώ και τα φθηνά περίπου στα 2,70 ευρώ το πακέτο.
Ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις και στους μετόχους
Με διάταξη που θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο θα μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων στο 20% από 24% σήμερα για τα αδιανέμητα κέρδη τους, ενώ εξετάζεται μείωση της φορολογίας των μερισμάτων. Επίσης, πρόκειται να ανασταλεί για το 2011 η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών με παράλληλη αύξηση του φόρου συναλλαγών στο 0,20%. Παράλληλα, θα μειωθεί ο ειδικός φόρος που επιβλήθηκε στη φορολογία των θαλαμηγών όπως αυτός προσδιορίστηκε στον τελευταίο φορολογικό νόμο.
ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ 2011 Ο e -ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Εκπτωση-κίνητρο για τη φοροκάρτα
Το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο περιστολής της φοροδιαφυγής θα θέσει σε άμεση εφαρμογή την προαιρετική χρήση της «φοροκάρτας» με κίνητρο για τους πολίτες την έκπτωση πρόσθετου φόρου. Οποιος θα χρησιμοποιεί για τις συναλλαγές του πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μετρητά και εμφανίζει σε κάθε συναλλαγή τη φοροκάρτα θα έχει επιπλέον κίνητρο, πέραν της συλλογής αποδείξεων, μια έκπτωση επί της συναλλαγής. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο εκτιμά ότι θα οδηγηθούν σε μεγάλη αύξηση τα έσοδα, καθώς εκ των πραγμάτων οι επιχειρήσεις ούτε τον ΦΠΑ θα μπορούν να κρύψουν ούτε να μη δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Αρα, από τη διαδικασία της φοροκάρτας και το κράτος θα είναι κερδισμένο γιατί θα αυξηθούν τα έσοδα και οι πολίτες θα έχουν επιστροφή φόρου για τις συναλλαγές τους.
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς (αριστερά) δηλώνει στο «Βήμα»: «Το τελευταίο διάστημα υπάρχει ανάκαμψη των εσόδων και ιδιαίτερα του ΦΠΑ μετά την εφαρμογή των προσωρινών ελέγχων.Σημαντική αύξηση εμφανίζουν και οι εισπράξεις του κράτους λόγω της περαίωσης καθώς μέχρι την περασμένη Πέμπτη είχαν βεβαιωθεί 900 εκατ.ευρώ και στα ταμεία του κράτους μπήκαν “ζεστά” 500 εκατ.ευρώ». Πάντως,σύμφωνα με τις πληροφορίες θα υπάρχει πρόβλεψη για τμηματική καταβολή του ΦΠΑ ώστε οι επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Κλείνουν 101 Εφορίες
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πρόκειται να καταργήσει 71 Εφορίες β΄ τάξεως και να συγχωνεύσει 30 Εφορίες με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού. Ετσι, από τις 287 Εφορίες θα μείνουν σε λειτουργία περίπου 200 στο σύνολο της επικράτειας.
ΤΟ ΒΗΜΑ