Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ο επικίνδυνος κόσμος της Monsanto

Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «O Κόσμος Κατά τη Monsanto» Της Μαρί Μονίκ Ρομπέν


Η πολυεθνική εταιρία Monsanto που από την ίδρυσή της πριν 108 χρόνια «απολαμβάνει» τον τίτλο της πιο ρυπογόνου και επικίνδυνης εταιρείας στην ιστορία της βιομηχανίας, κατέχει ένα ακόμη ρεκόρ: αυτό των περισσότερων δικαστικών αγωγών και μηνύσεων που έχουν ασκηθεί ποτέ κατά εταιρείας.
Ποιος ήξερε ότι ακόμα και οι ποντικοί απέφευγαν να φάνε τις μεταλλαγμένες πατάτες;
Πόσα ξέρουμε για την ψευδή πληροφόρηση, τη μόλυνση ολόκληρων περιοχών, ακόμη και πόλεων, με απόβλητα, όπως και για την εξαγορά πολιτικών και κυβερνήσεων για να παραβλέψουν διεθνείς νόμους και κανονισμούς;
Οι απαντήσεις στα καίρια αυτά ερωτήματα δίδονται από την καναδέζα σκηνοθέτιδα Μαρί Μονίκ Ρομπέν που καταγράφει την πορεία της Mosanto στο ντοκιμαντέρ της «O Κόσμος Κατά τη Monsanto» («The world according to Monsanto»). Ένα από τα πράγματα που το φιλμ για παράδειγμα αποκαλύπτει, είναι οι κίνδυνοι που απειλούν τη διατροφή μας και την παραδοσιακή γεωργία. «Οι λόγοι αφορούν την απόκρυψη και αλλοίωση στοιχείων για τα προϊόντα της» επισημαίνει η Ρομπέν. «Γιατί το να ελέγχεις τους σπόρους, σημαίνει ότι ελέγχεις απόλυτα την παραγωγή τροφής της ανθρωπότητας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως παρουσιάζεται και στην ταινία, μέσα σε έξι μόλις μήνες, 680 Ινδοί αγρότες αναγκασμένοι να αγοράζουν τους σπόρους τους αυτοκτόνησαν, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στο κόστος.
Ο «Κόσμος κατά την Monsanto» είναι μια διεθνής συμπαραγωγή του Γαλλογερμανικού καναλιού ARTE στην οποία συμμετείχε και η ΕΡΤ, ενώ η προβολή που θα γίνει την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011 στις 20: 00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31) εντάσσεται στο πρόγραμμα βραβευμένων ξένων και ελληνικών ντοκιμαντέρ της CineDoc.
Από τις 6 Οκτωβρίου 2010 έως τις 25 Μαΐου 2011, πάντα Τετάρτη στις 20.00, προβάλλονται κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ που προσφέρουν μια διαφορετική ματιά στον κόσμο. Κάθε προβολή θα ξεκινάει με ένα σπάνιο ταινιάκι επικαίρων στο θέμα της ταινίας από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο (www. avarchive.gr) και θα ολοκληρώνεται με μια σχετική εκδήλωση με το θέμα της ταινίας.
Προπώληση εισιτηρίων από το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24). Τις ταινίες του CineDoc, θα μπορούν από φέτος να τις παρακολουθήσουν οι θεατές και στην ΠΥΡΝΑ, στην Κηφισιά. Περισσότερες πληροφορίες στο www.pyrna.gr η στο τηλ 210 62 30 913. Επίσημο site της ταινίας «Ο κόσμος κατά τη Monsanto» http://www.arte.tv/fr/1912794.html

ΤΟ ΒΗΜΑ