Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

ΑΚΕΦΑΛΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παραίτησης

Την παραίτησή του υπέβαλε και επίσημα χθες το απόγευμα ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Αθανάσιος Μπούσιος στον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη, ο οποίος την έκανε αποδεκτή.


Μια παραίτηση που εδώ και μέρες ήταν αντικείμενο συζήτησης, αφού ο αρχηγός εφέρετο σφόδρα δυσαρεστημένος από τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούσαν το Λιμενικό Σώμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραίτηση του αρχηγού ήταν στο γραφείο του κ. Διαμαντίδη από την αρχή της εβδομάδας.

Η δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος 96/2010, με το οποίο καθορίζονταν οι αρμοδιότητες του νεοσύστατου υπουργείου, ήταν η απαρχή των έντονων διαφωνιών στην ηγεσία του Λιμενικού Σώματος. Με βάση το Π.Δ., το Λιμενικό στην ουσία διχοτομήθηκε ανάμεσα στα υπουργεία Θαλασσίων Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη. Σημαντικές λειτουργίες του όπως η ακτοφυλακή, η αστυνόμευση λιμένων, η ασφάλεια ναυσιπλοΐας, ο θάλαμος επιχειρήσεων κ.ά. παρέμειναν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν το προχθεσινό SMS από τα δύο υπουργεία προς τους αρμόδιους συντάκτες, με το οποίο γινόταν γνωστή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή, ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, να λάβει νομοθετική πρωτοβουλία για να συσταθεί Αρχηγείο Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ανάλογη δήλωση είχε κάνει πριν από μερικές μέρες και ο ίδιος ο κ. Παπουτσής, όταν καλωσόριζε τον υπουργό Γ. Διαμαντίδη και την υφυπουργό Ελπίδα Τσουρή στο νέο υπουργείο.
 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ
 

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=211716