Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Τινάζουν στον αέρα Μεσόγειο και Μέση Ανατολή για Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο


Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών
Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών

Δύο ιρανικά πολεμικά πλοία σχεδιάζουν να περάσουν από τη Διώρυγα του Σουέζ καθ’ οδόν προς τη Συρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως την πιο πρόσφατη «πρόκληση» από την Τεχεράνη, ενώ υπαινίχθηκε ότι θα υπάρξει ισραηλινή απάντηση.

«Απόψε, δύο πολεμικά πλοία του Ιράν πρόκειται να διέλθουν από τη Διώρυγα του Σουέζ προς τη Μεσόγειο Θάλασσα και να φθάσουν στη Συρία, κάτι ότι δεν έχει συμβεί εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο Λίμπερμαν σε ομιλία του στην Ιερουσαλήμ, η οποία διανεμήθηκε από το γραφείο του.


«Προς λύπη μου, η διεθνής κοινότητα δεν δείχνει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων ιρανικών προκλήσεων. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κατανοήσει ότι το Ισραήλ δεν μπορεί για πάντα να αγνοεί αυτές τις προκλήσεις», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.


Εν τω μεταξύ, ένα βίντεο, που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της βραδιάς αποχαιρετισμού του απερχόμενου Αρχηγού του ισραηλινού γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, αφήνει να εννοηθεί ότι το Ισραήλ επιτέθηκε στα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Συρίας, γράφει η εφημερίδα Haaretz.


Το βίντεο παρουσιάζει μια σύνοψη των υπηρεσιών του στρατηγού Γκάμπι Ασκενάζι, ο οποίος πρόσφατα αποχώρησε από το αξίωμα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου (2007-2011). Αναφέρεται στο βομβαρδισμό ενός μυστικού πυρηνικού αντιδραστήρα στη Συρία, το 2007, και στις ζημιές που προκλήθηκαν στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα από τον ιό των ηλεκτρονικών υπολογιστών Stuxnet. Η ευθύνη για την καταστροφή του ύποπτου συριακού πυρηνικού αντιδραστήρα στο Αλ Kibar το Σεπτέμβριο του 2007 και η ανάπτυξη του ιού των υπολογιστών Stuxnet, που είχε ως στόχο να σαμποτάρει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δεν είχε ποτέ αναληφθεί από το Ισραήλ. Όταν ρωτήθηκε, ο εκπρόσωπος του στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει.


Αν και οι δύο πράξεις παρουσιάζονται σε αυτό το βίντεο, κανένα επίσημο σχόλιο δεν συνοδεύει τις εικόνες, διευκρινίζει η Haaretz, σε άρθρο της που δημοσιεύθηκε μόνο στην έκδοσή της στα εβραϊκά. Η Haaretz κυκλοφορεί επίσης μια έκδοση στα αγγλικά.

ΣΚΑΙ