Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Άρχισε η σύνοδος ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας



Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας θα απασχολήσει τη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που άρχισε στην Ουάσιγκτον. Στο επίκεντρο θα βρεθεί επίσης ο κίνδυνος μιας κούρσας υποτιμήσεων των εθνικών νομισμάτων.

Στην Ουάσιγκτον ξεκίνησε χθές η σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας με μια συνάντηση υπουργών Οικονομικών - ανάμεσά τους και ο έλληνας υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου- και προέδρων κεντρικών τραπεζών, όπως ο επικεφαλής της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Άξελ Βέμπερ. Το ζήτημα που αναμένεται να κλέψει την παράσταση στην τριήμερη σύνοδο για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι ο κίνδυνος μιας ενδεχόμενης κούρσας υποτιμήσεων εθνικών νομισμάτων, με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία του πλανήτη. Εύλογα τίθεται συνεπώς το ερώτημα: Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πολέμου νομισμάτων; Αφορμή για το ερώτημα αυτό είναι η αντιπαράθεση ΗΠΑ και Κίνας. Η Ουάσιγκτον κατηγορεί την Κίνα ότι κρατά υποτιμημένο το εθνικό της νόμισμα καθιστώντας έτσι τα προϊόντα της ανταγωνιστικότερα. Από την πλευρά του όμως το Πεκίνο κατέστησε σαφές στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ανατίμηση του γουάν.

Υπό απειλή η ισορροπία της παγκόσμιας οικονομίας

Ο πρόεδρος του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν
Ο πρόεδρος του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα δεν είναι βέβαια οι αρμόδιοι οργανισμοί για τη διευθέτηση θεμάτων που αφορούν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. «Το ζήτημα ωστόσο θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις στη σύνοδο», διαβεβαιώνει ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν: «Πολλοί μιλούν για πόλεμο των νομισμάτων. Χρησιμοποίησα και εγώ αυτή την έκφραση, που είναι κάπως υπερβολική. Γεγονός πάντως είναι ότι αρκετές χώρες βλέπουν το νόμισμά τους ως όπλο και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Επιθυμία μας είναι να επέλθει μια νέα ισορροπία, η οποία όμως δεν θα επιτευχθεί όσο ορισμένοι παρεμποδίζουν την ελεύθερη διακύμανση των ισοτιμιών.».

Κοινή δράση για μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ στη σύνοδο ΔΝΤ-ΠΤ
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ στη σύνοδο ΔΝΤ-ΠΤ 

Το σχόλιο του επικεφαλής του ΔΝΤ έχει ως αποδέκτη την Κίνα, η οποία αν και 2η σε ισχύ οικονομία του πλανήτη υποεκπροσωπείται στα όργανα λήψης αποφάσεων του ΔΝΤ και ζητά εδώ και καιρό πιο ενεργό ρόλο. Με τη δήλωσή του ο Ντομινίκ Στρος-Καν καθιστά σαφές ότι όποια χώρα κρατά την ισοτιμία του νομίσματός της χαμηλά προς όφελος των εξαγωγών της ενισχύει τις οικονομικές ανισότητες, οι οποίες απειλούν την τροχιά ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται η οικονομία του πλανήτη. Παρόμοια άποψη έχει και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, ο οποίος πιστεύει ότι η μικρή οικονομική ανάκαμψη δεν είναι ακόμα σε θέση να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας: «Όπου υπάρχει υψηλή ανεργία, υπάρχουν εντάσεις. Το διαπιστώνουμε και πάλι μέσω της συζήτησης για τις ισοτιμίες. Οι βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες αφήνουν τις ισοτιμίες ελεύθερες, ενώ αναδυόμενες οικονομίες τις κρατούν χαμηλά με σκοπό την ενίσχυση των εξαγωγών τους. Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μια τέτοια πολιτική έχει επιπτώσεις και ότι μια από κοινού δράση είναι αναγκαία».

Rolf Wenkel/Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw-world.de