Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Τέλος ο Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη - Προβλήματα μεταξύ Αθήνας και Μόσχας


ImageTέλος στον Μπουργκάς-Αλεξ/πολη από την Ρωσία - Θερμοκρασίες Σιβηρίας στις σχέσεις με Ελλάδα (βίντεο) 
 
Παρά τις περί του αντιθέτου εγχώριες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις οι σχέσεις Ελλάδος και Ρωσίας περνούν την χειρότερη φάση τους εδώ και πολλά χρόνια όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές από την Μόσχα, με την Ρωσία μετά το "πάγωμα" της αμυντικής συνεργασίας από την πλευρά της Ελλάδας και τα προσκόμματα που έχει δημιουργήσει η Βουλγαρία (με την ελληνική υπόθαλψη) στον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη, να αποφασίζει την αποχώρηση από το εν λόγω ενεργειακό project!
Ήδη οι ρωσικές εταιρείες ρωσικές εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία Trans Balkan Pipeline, οι OAO Transneft, OAO Rosneft and OAO Gazprom Neft, έλαβαν εντολή από το υπουργείο Ενέργειας να αποχωρήσουν και επισήμως αύριο στη Ρώμη στην συνάντηση των τριών μετόχων και να ανακοινώσουν ότι σταματούν τη χρηματοδότηση του σχεδίου!
Πρόκειται για την πλέον αρνητική γεωπολιτική εξέλιξη σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων, απόρροια της πολιτικής που ακολουθήθηκε από την ελληνική πλευρά από το 2009 και μετά, ενώ ευθλυνες υπάρχουν και στην προηγούμενη κυβέρνηση του Κώστα Καρμανλή που δεν είχε επιταχύνει τις εξελίξεις.
Υπενθυμίζεται όιτι Ελλάδα, Ρωσία και Βουλγαρία είχαν συμφωνήσει το 2007 στην κατασκευή του αγωγού, μήκους 285 χιλιομέτρων, που θα μετέφερε πετρέλαιο από το βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη.


Το σχέδιο, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα είχε μεταφορική ικανότητα 35 εκατ. μετρικών τόνων πετρελαίου τον χρόνο και θα παρέκαμπτε για πρώτη φορά στην Ιστορία τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, οδηγώντας σε σημαντική εξοικονόμηση του υψηλού κόστους που συνεπάγεται η μεταφορά πετρελαίου μέσω δεξαμενόπλοιων, αλλά κυρωίς δίνοντας στην Ελλάδα ένα τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα, αφού έβαζε την Ρωσία, πρακτικά, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στον Έβρο κάνοντας ενέργειες όπως η "Βαριοπούλα" ακατόρθωτες.


Το 2010 η Ρωσία βλέποντας ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία κωλυσιεργούσαν προχώρησε σε συμφωνία 2,5 δισ. δολαρίων, με την Τουρκία και την Ιταλία για τη μεταφορά πετρελαίου από το τουρκικό λιμάνι της Σαμσούντας στη Μαύρη Θάλασσα, στο μεσογειακό (επίσης τουρκικό) λιμάνι του Τσεϊχάν.


Η ελληνική γεωοπολιτική ήττα το θέμα του αγωγού με την συνδρομή του αμερικανικού "πιονιού", του Μπόϊκο Μπορίσοφ, είναι κάτι παραπάνω από επώδυνη, σε όλα τα επίπεδα στρατηγικά και οικονομικά και το χειρότερο απ'όλα καταδεικνύεται ότι η χώρα δεν μπορεί να υλοποιήσει ούτε βασικές γεωοπολιτικές της επιλογές.
Σε ότι αφορά την ελληνορωσική αμυντική συνεργασία το κλίμα είναι στο ναδίρ, στο χαμηλότερο βαθμό από το 1990 και μετά, ενώ οι ίδιες πηγές από την Μόσχα διαψεύδουν τα όσα μετέφεραν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για "καλό κλίμα" στην πρόσφατη συνάντηση τπου υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου με τον υφυπουργό αρμόδιο για την αμυντική συνεργασία, Μιχαήλ Δημήτριεφ: "Ο Μ.Δημήτριεφ αποσύρθηκε για να διαβουλευτεί με τον πρόεδρο και των πρωθυπουργό της Ρωσίας για τις επόμενες κινήσεις τους", αναφέρουν οι ίδιες απόλυτα έγκυρες πηγές...
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την προαναγγελία ακύρωσης του έργου από τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου:




defencenet.gr

Το σχέδιο για τον αγωγό "σκόνταψε" στη στάση της Σόφιας (φωτό ο έλληνας και ο βούλγαρος πρωθυπουργός)
Το σχέδιο για τον αγωγό "σκόνταψε" στη στάση της Σόφιας (φωτό ο έλληνας και ο βούλγαρος πρωθυπουργός)


Ευρεία δημοσιότητα δίνεται την Τετάρτη στα ρωσικά ΜΜΕ στις πληροφορίες ότι επίκειται ανακοίνωση της Μόσχας με την οποία θα κλείνει τη «στρόφιγγα της χρηματοδότησης» και θα γνωστοποιεί ότι αποχωρεί από το φιλόδοξο σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

«Οι ρωσικές εταιρείες είναι αναγκασμένες να επαναπροσανατολιστούν προς το πιο ακριβό σχέδιο Σαμψούντα - Τζεϊχάν ή να συμβιβαστούν με την αδυναμία να αυξηθεί η εξαγωγή πετρελαίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας» εκτιμά στο σχόλιό της η εφημερίδα «Βένταμαστι», η οποία επικαλείται για τις πληροφορίες της τρεις ανώνυμες πηγές κοντά στην ηγεσία της διακρατικής διαχειρίστριας εταιρείας Trans-Balkan Pipeline B.V. και τους μετόχους της, δηλαδή από ρωσικής πλευράς των εταιρειών «Τρανσνιέφτ», «Ροσνιέφτ» και «Γκαζπρόμ Νιέφτ».


Κατά την εφημερίδα
η ανακοίνωση των ρωσικών αποφάσεων θα γίνει την Πέμπτη στη Ρώμη κατά τη συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου και της συνέλευσης των μετόχων και «ουσιαστικά το έργο θα διακοπεί».

«Οι Αρχές της Βουλγαρίας, από το έδαφος της οποίας θα περνούσε ο αγωγός, έως και σήμερα δεν έχουν συμφωνήσει για το έργο και είναι άγνωστο πότε θα το κάνουν. Επίσης οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν παρείχαν εγγυήσεις τροφοδοσίας με πρώτη ύλη», ανέφεραν οι συνομιλητές της εφημερίδας, το δημοσίευμα της οποίας αναμεταδίδεται και σχολιάζεται πλέον από όλα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.


«Ο αγωγός σχεδιαζόταν να τεθεί σε λειτουργία ήδη το 2011, όμως η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών και όλο το σχέδιο αναβαλλόταν», σημειώνει το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, αναφέροντας την αντίθεση της από το 2009 βουλγαρικής κυβέρνησης υπό τον Μπόικο Μπορίσοφ στο σχέδιο.


Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της «Τρανσνιέφτ» Μιχαήλ Μπάρκοφ στη Ρώμη την Πέμπτη επρόκειτο να συζητηθεί «η κατάσταση σχετικά με τη βουλγαρική πλευρά, η οικονομική θέση της εταιρείας του σχεδίου και η δυνατότητα της περαιτέρω ύπαρξής της υπό τις οικονομικές συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί», που αφορούν κυρίως στην αθέτηση της βουλγαρικής δέσμευσης να καταβάλει το μερίδιο για τη λειτουργία της.


Όπως αναφέρει
το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Βέστι, ο Μπάρκοφ σημείωσε ότι η Ρωσία «δεν είναι υποστηρικτής της διακοπής του σχεδίου, θεωρώντας απαραίτητο να συνεχιστεί η εργασία γι’ αυτό, ωστόσο η ρωσική πλευρά είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική, που συνεχίζει τη χρηματοδότηση του σχεδίου, καθώς η Ελλάδα επίσης διέκοψε τις πληρωμές έπειτα από την άρνηση της Βουλγαρίας να καλύψει στο τέλος του 2000 το χρέος της για τις τρέχουσες πληρωμές ύψους 6 εκατ. ευρώ».

Η Ρωσία δεν αποχωρεί από το σχέδιο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, αλλά θα ελαχιστοποιήσει τα έξοδα γι' αυτόν υποστήριξε από την πλευρά του εκπρόσωπος της "Τρανσνιέρφ".


Πεταλωτής: «Δεν σχολιάζουμε φήμες»
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία φέρεται να εγκαταλείπει τη συμμετοχή της στον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε ότι «υπάρχουν πληροφορίες για τις οποίες όμως περιμένουμε να υπάρξουν αποφάσεις για να υπάρξει και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης επίσημα».


Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη «δεδομένου ότι ο κ. Παπανδρέου είχε μιλήσει για αναθεώρηση της σύμβασης», είπε ότι «οι φήμες δεν έχουν σχέση με την ελληνική πλευρά, αλλά με τη ρωσική, άρα ας περιμένουμε να δούμε πρώτα τις αποφάσεις της ρωσικής πλευράς και η τοποθέτηση η δική μας ούτως ή άλλως είναι πάγια. 

ΣΚΑΙ