Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Μας αφήνουν αμανάτι τους λαθρομετανάστες

Στα νερά της Τουρκίας η συμφωνία για την εισδοχή των λαθρομεταναστών καθώς στην 3ετή μεταβατική περίοδο δεν θα δέχεται πίσω υπηκόους τρίτων χωρών
Οι Βρυξέλλες συμφώνησαν επιτέλους με την Αγκυρα για το ακανθώδες πρόβλημα της επανεισδοχής των λαθρομεταναστών.
Στα νερά της Τουρκίας η συμφωνία για την εισδοχή των λαθρομεταναστών καθώς στην 3ετή μεταβατική περίοδο δεν θα δέχεται πίσω υπηκόους τρίτων χωρών Η συμφωνία, την οποία χαιρέτισε χθες η αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ, πήρε τον δρόμο για το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το συμβούλιο υπουργών, αλλά θα αποτελέσει έκπληξη εάν προσκρούσει σε εμπόδια στα δύο αυτά θεσμικά όργανα, δεδομένου ότι προηγήθηκαν πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων, ενώ η διμερής συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας παραμένει νεκρό γράμμα από το 2002. Αλλωστε, ήδη έχουν διατυπωθεί θετικές απόψεις από πολλά κράτη-μέλη.
Για την Αθήνα, όμως, που ζητούσε επίμονα την επίτευξη συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών, τα όποια θετικά αποτελέσματα θα αργήσουν να έρθουν. Και αυτό διότι η συμφωνία των Βρυξελλών με την Αγκυρα προβλέπει ότι το μέτρο της επανεισδοχής θα ισχύει αρχικά, τουλάχιστον για μία 4ετία, αποκλειστικά μόνο για τους Τούρκους υπηκόους και όχι για τους υπηκόους τρίτων χωρών. Το πρόβλημα της Ελλάδας, όμως, είναι οι λαθρομετανάστες τρίτων χωρών και όχι οι Τούρκοι.
Η συμφωνία, λοιπόν, προβλέπει μια τριετή μεταβατική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν θα είναι δυνατή η επανεισδοχή στην Τουρκία λαθρομετανάστη υπηκόου τρίτης χώρας, που εισήλθε σε χώρα της Ε.Ε. από το τουρκικό έδαφος. Αν προστεθεί στην τριετία ο χρόνος που θα χρειαστεί για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει λίγο-πολύ μια τετραετία, για να επωφεληθεί των αποτελεσμάτων της.
Η Τουρκία θα δέχεται επανεισδοχή ενός λαθρομετανάστη με «ταχεία διαδικασία», όταν συλλαμβάνεται στο έδαφος ενός κράτους-μέλους σε απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα.
Στην περίπτωση αυτή, η Αγκυρα θα πρέπει να απαντήσει σε διάστημα 5 ημερών από την ταχεία υποβολή του αιτήματος επανεισδοχής. Στις άλλες περιπτώσεις, το αίτημα πρέπει να υποβληθεί εντός ενός 6μήνου από τη σύλληψη του λαθρομετανάστη και οι τουρκικές αρχές θα έχουν 25 ημέρες προθεσμία για να απαντήσουν. Πάντως, πριν υποβληθεί αίτηση για επανεισδοχή στην Τουρκία, θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για την απ'ευθείας απέλαση στη χώρα του.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για την προώθηση της κατάργησης του καθεστώτος θεώρησης βίζας για τους Τούρκους υπηκόους. Η Αγκυρα επέμεινε να τεθεί το θέμα αυτό, έστω και αν γνωρίζει ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για την εν λόγω προώθηση. * 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ