Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Βρέθηκε κτήριο για τη μεταφορά των μεταναστών


Προς λύση φαίνεται να οδεύει, η κατάληψη της Νομικής Σχολής, καθώς οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος βρήκαν κτίριο για την ασφαλή μεταφορά των 300 παράνομων μεταναστών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Πρυτανικό Συμβούλιο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «εξασφαλίστηκε κτίριο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας και υγιεινής, στο κέντρο της Αθήνας, για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών. Η λύση αυτή κατέστη δυνατή με τη συνεργασία τεσσάρων μη κυβερνητικών οργανώσεων οι οποίες μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μεριμνήσουν για την εγκατάσταση και την υποστήριξη των μεταναστών στον χώρο». Παράλληλα στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «αναμένουμε τη συνεργασία των μεταναστών για τη μετεγκατάστασή τους, σήμερα Πέμπτη».

Για λόγους ασφαλείας οι πρυτανικές αρχές δεν ανακοίνωσαν ποιο κτίριο έχει επιλεγεί. Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες του «Βήματος», η πρώτη αντίδραση των απεργών πείνας ήταν αρνητική, ως προς το θέμα της μεταφοράς τους, ενώ όλη τη νύχτα συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις με τις πρυτανικές αρχές για να βρεθεί λύση.

Από χθες το πρωί που οι υπουργοί Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη είχαν καταστήσει σαφές ότι επιθυμούν να εφαρμοστούν οι νόμοι, τόσο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Πελεγρίνης όσο και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων κ. Θ. Παπαθεοδώρου δήλωναν ότι κάτι τέτοιο δεν θα το πράξουν, αφού επιθυμούν να βρουν ειρηνική λύση στο πρόβλημα.

Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου είχε χθες έκτακτη συνάντηση με τους κκ. Πελεγρίνη και Παπαθεοδώρου οι οποίοι και την ενημέρωσαν για τις κινήσεις τους. Οπως είπαν, πρότειναν διεύρυνση του κύκλου των επαφών τους με κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της κατάληψης της Νομικής, κάτι που τελικά έγινε δυνατό.

« Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες σε σχέση με το άσυλο και όλοι αποφεύγουμε αυτές τις ημέρες να θίξουμε το θέμα » είπε στο «Βήμα» ο κ. Παπαθεοδώρου. « Ξεκαθαρίσαμε ότι ο χώρος δεν είναι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα ».

Αριστερός «εμφύλιος» για την κατάληψη της Νομικής

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς έχει ξεκινήσει με επίκεντρο τη στάση που κράτησαν στην υπόθεση των μεταναστών στη Νομική.

Ο «Ριζοσπάστης» έκανε πρωτοσέλιδο υπό τον τίτλο «Παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των μεταναστών» την ανακοίνωση του ΚΚΕ που επεσήμαινε ότι αυτοί που οδήγησαν τους μετανάστες στο κτίριο της Νομικής, με αυτή την ενέργεια δεν υπηρετούν τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών-προσφύγων. Ωστόσο χθες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα εστίασε περισσότερο στο άμεσο και πρακτικό ζήτημα που, όπως είπε, είναι «η δικαίωση όλων εκείνων των μεταναστών που ζουν χρόνια στην Ελλάδα, που δουλεύουν για μισό κομμάτιψωμί,γίνονται αντικείμενο της πιο στυγνής εκμετάλλευσης και δεν τους αναγνωρίζονται τα δίκαια αιτήματά τους».

Την ίδια ώρα, η Δημοκρατική Αριστερά επέμενε να καλεί όσους «με πολιτική αφροσύνη ενέπλεξαν τους μετανάστες με το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου» να αναλογιστούν τις ευθύνες τους από την τροπή που έχει πάρει η συζήτηση για την κατάργησή του. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ.Κουβέλης «δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποκαθίσταται ή και να αντικαθίσταται από ενέργειες σαν αυτές που σημειώθηκαν με τη μεταφορά των μεταναστών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι όσοι σπεύδουν να κερδοσκοπήσουν πολιτικά σε ένα γενικευμένο κοινωνικό πρόβλημα «πολύ γρήγορα θα βρεθούν εκτεθειμένοι. Η δε προσπάθεια στοχοποίησης πολιτικών χώρων γελοιοποιεί αυτούς που την επιχειρούν». επεσήμανε ότι η έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής

TO BHMA