Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Γενική απεργία στην Πορτογαλία

Την άποψη ότι η πορτογαλική κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια ελιγμών ώστε να ελαφρύνει τα μέτρα λιτότητας, εξέφρασε η υπουργός Εργασίας της χώρας Χελένα Αντρέ. Αφορμή για τη δήλωση της υπουργού, ήταν οι σημερινές απεργίες ( η πρώτη γενική απεργία από το 1988) στην Πορτογαλία, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού την Παρασκευή. Ο στόχος της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 7,3% , στο 4,6% το 2011, με μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα, μείωση των κοινωνικών παροχών και αύξηση των φόρων. Όπως τόνισε η υπουργός Εργασίας της Πορτογαλίας στο ραδιοφωνικό σταθμό TSF:
«Όλοι οι Πορτογάλοι καταλαβαίνουν ότι το περιθώριο ελιγμών της κυβέρνησης για να αλλάξει την πολιτική της ή να αποσύρει τις προτάσεις της που αναφέρονται στον προϋπολογισμού του 2011 είναι πρακτικά μηδενικό. Χωρίς τα μέτρα που ήδη έχουμε πάρει και αυτά που θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά οι συνέπειες για τους Πορτογάλους και την οικονομία θα είναι πολύ πιο σοβαρές. Παρατηρούμε καθημερινά επιθέσεις όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας και τις αρνητικές τους συνέπειες για την οικονομία, γι' αυτό το λόγο ζητάμε την ενότητα των Πορτογάλων για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Στο περιθώριο της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης, διευθυντής σούπερ μάρκετ στη βόρεια Πορτογαλία έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε μία πικετοφορία τραυματίζοντας δύο συνδικαλίστριες και απείλησε με όπλο τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Συνελήφθη για επικίνδυνη οδήγηση και για οπλοφορία. Οι δύο γυναίκες διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό