Ο φωτογραφικός διαγωνισμός του «Ιανού» με τον τίτλο «Θεσσαλονίκη 2012» ξεκίνησε τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 

της Κικής Μουστακίδου, kmoustakidou@gmail.com

Δύο μεγάλοι διαγωνισμοί φωτογραφίας «τρέχουν» αυτό το διάστημα στην πόλη. Ο «Ιανός» και το «Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης» καλούν τους εραστές της φωτογραφίας να φέρουν στην επιφάνεια τα αστικά τους κάδρα, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να κερδίσουν πλούσια δώρα αλλά και να πάρουν μέρος σε μια καταγραφή της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας μέσα από αυθόρμητες φωτογραφικές αποτυπώσεις.

Ο φωτογραφικός διαγωνισμός του «Ιανού» με τον τίτλο «Θεσσαλονίκη 2012» ξεκίνησε τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. Με αφορμή τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, που αναμένεται να συμπληρωθούν ακριβώς σ’ ένα χρόνο από τώρα, ο «Ιανός» δίνει το βήμα σ’ ερασιτέχνες φωτογράφους, καλώντας τους να αιχμαλωτίσουν μ’ ένα ή και περισσότερα «κλικ» εικόνες που αντανακλούν το πνεύμα της συμπρωτεύουσας.

Τρεις οι τυχεροί νικητές
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο επίσημο site του διαγωνισμού (www.photo2012.gr) μέχρι την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει τις αγαπημένες του φωτογραφίες μέσω της ιστοσελίδας από τις 11 Φεβρουαρίου μέχρι τις 10 Μαρτίου, ενώ οι εκατό επικρατέστερες θ’ αξιολογηθούν από τριμελή επιτροπή. Επίσης, θα συμπεριληφθούν σε ειδική έκδοση που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Ιανός», ενώ παράλληλα θα λάβουν μέρος στην έκθεση φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθεί στην gallery «Ιανός».

Οι κριτές είναι οι φωτογράφοι Αρις Γεωργίου, Γιάννης Ζαρζώνης και Πέτρος Νικόλτσος, οι οποίοι και θ’ αναδείξουν τους τρεις τελικούς νικητές. Κάτι τέτοιο θα γίνει, αφού λάβουν υπόψη τους τη δημιουργικότητα και την τεχνική αρτιότητα των υποψήφιων φωτογραφιών. Το τρίτο βραβείο αντιστοιχεί σε φωτογραφικές υπηρεσίες αξίας 300 ευρώ από ανάλογο κατάστημα, ενώ το δεύτερο και το πρώτο είναι φωτογραφικές μηχανές υψηλής αξίας. Παράλληλα, θα απονεμηθούν δύο ξεχωριστά βραβεία, από τα οποία το ένα θα στείλει έναν τυχερό μαζί μ’ ένα άτομο της επιλογής του στη Βαρκελώνη για τέσσερις ημέρες.

Ενα ντοκουμέντο δρόμου
«Δρόμοι ελληνικοί. Οι δρόμοι της ζωή μας». Αυτός είναι ο τίτλος του νέου project που διοργανώνει το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στην πρώτη φάση του, συλλέχτηκαν πάνω από εκατό κείμενα γνωστών και μη λογοτεχνών τα οποία επιχειρούν ν’ αποδώσουν την ελληνική αστική πραγματικότητα.
Στη δεύτερη φάση, που έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να λήξει στις 15 Ιουλίου, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες φωτογράφοι καλούνται να δουλέψουν με τη δική τους ματιά πάνω στα κείμενα. Μπορούν να βασιστούν σ’ εκείνα που έχουν ήδη συγκεντρωθεί ή να εμπνευστούν από άλλα, αρκεί να μην εκκρεμούν ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων. Μέρος μπορούν, επίσης, να πάρουν και άλλοι καλλιτέχνες πέρα των φωτογράφων με video, slides, κατασκευές κ.ά.
Οπως προσθέτει η υπεύθυνη του project, κ. Ράνια Κοκκινίδου: «Εμείς θα θέλαμε να έχουμε αρκετές συμμετοχές από ομάδες και φορείς, όπως για παράδειγμα τη ΔΕΗ, το Λιμάνι Θεσσαλονίκης ή και μια ομάδα μεταναστών. Θα επιθυμούσαμε να δοθεί ευρύτητα στο θέμα, να έχουμε δείγμα από τις πορείες και τις διαδηλώσεις μέχρι και μέσα από τα νοσοκομεία, από κάθε ''δρόμο'' της ζωής μας». Οταν η διαδικασία φτάσει στο τέλος της, θα κυκλοφορήσει μια έκδοση με τα καλύτερα κείμενα, ενώ το Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί έκθεση των προκριθέντων έργων του διαγωνισμού.

INFO
Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό «Θεσσαλονίκη 2012» στο www.ianos.gr. Δείτε και ψηφίστε τις φωτογραφίες στο www.photo2012.gr. Για το project του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κάντε «κλικ» στο www.fkth.gr.

agelioforos.gr