Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Μεταρρυθμίσεις υπόσχεται τώρα ο Μουμπάρακ



Τη διάλυση της κυβέρνησής του και το σχηματισμό νέας ανακοίνωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το λαό της χώρας. Στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος από το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ο 82χρονος Μουμπάρακ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και υποσχέθηκε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση του τηλεοπτικού διαγγέλματος, εκατοντάδες διαδηλωτές επέστρεψαν στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου φωνάζοντας αντικαθεστωτικά συνθήματα. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, πυροβολισμοί ακούγονται στο κέντρο του Καΐρου καθώς αστυνομία και στρατός άνοιξαν πυρά κατά των εκατοντάδων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν το πρωί του Σαββάτου σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας απαιτώντας την παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου.«Φύγε, φύγε», τραγουδούσαν ρυθμικά καθώς συγκεντρώνονταν στην πλατεία Ταχρίρ εν πλήρη θέα του στρατού που αναπτύχθηκε στην πόλη για να καταστείλει την εξέγερση. «Ειρηνικά, ειρηνικά», φώναζαν.


Η διαδήλωση είναι η πρώτη σαφής ένδειξη ότι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από τις κινητοποιήσεις στους δρόμους δεν ικανοποιήθηκαν από τις παρατηρήσεις του Χόσνι Μουμπάρακ που βρίσκεται στην εξουσία από το 1981. 


Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των ταραχών, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους χίλιους.


Οι ΗΠΑ απειλούν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε να αναστείλει τη βοήθεια που παρέχει στην Αίγυπτο εάν το καθεστώς του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ δε σταματήσει αμέσως να χρησιμοποιεί βία εναντίον των διαδηλωτών και δεν προωθήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς είπε ότι η Ουάσινγκτον θα αναθεωρήσει όλες τις μορφές βοήθειας προς την κυβέρνηση της Αιγύπτου. Οι ΗΠΑ παρέχουν πάνω από 1,5 δισ. δολάρια σε βοήθεια στην Αίγυπτο κάθε χρόνο, κυρίως στρατιωτική βοήθεια.


Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Μουμπάρακ να τιμήσει τις υποσχέσεις του να εργαστεί για τον ευρύτερο εκδημοκρατισμό στη χώρα του, να προωθήσει μεταρρυθμίσεις αλλά και την φροντίσει ώστε να υπάρξουν περισσότερες οικονομικές "ευκαιρίες" για το λαό του.

ΣΚΑΙ