Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Πιθανή αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ το 2012 βλέπει ο Ερντογάν

Μέχρι το τέλος του 2012 είναι πιθανόν να αποπληρώσει η Τουρκία το υπόλοιπο του χρέους της, 6 δισ. δολάρια, προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας σε συνέντευξη του στο Reuters. Η χώρα χρειαζόταν ένα πακέτο του ΔΝΤ για να τη βοηθήσει στην ανάκαμψη της από την οικονομική κρίση του 2000-01. Η κυβέρνηση υπό τον Ταγίπ Ερντογάν εποπτεύει μια περίοδο ανέλπιστης ανάπτυξης από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2002 και έχει κατορθώσει τα τρία τελευταία χρόνια να προχωρήσει χωρίς τη διακανονιστική παρουσία του ΔΝΤ.

"Πριν από οκτώ χρόνια είχαμε ένα χρέος 23,5 δισ. δολαρίων, αυτή τη στιγμή τα χρήματα που οφείλουμε στο ΔΝΤ είναι 6 δισ. δολάρια" δήλωσε ο Ερντογάν. Και πρόσθεσε: "Εκτιμώ ότι προς το τέλος του 2012 θα έχουμε τελειώσει με όλα μας τα χρέη".

Μέχρι τον Οκτώβριο, η Τουρκία είχε συγκεντρώσει 6 δισ. δολάρια σε ευροομόλογα που έχουν εκδοθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι ο εσωτερικός συντελεστής αναχρηματοδότησης του χρέους θα πέσει στο 88% το 2011 από το 90% που ήταν φέτος.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ