Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Κυπριακό: Η Ρωσία προειδοποιεί… Εμείς;


 Με τον Φώτη Φωτίου
Σε μια δύσκολη συγκυρία, με την Τουρκία να εντείνει τις απειλές της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δική μας πλευρά να τηρεί στάση αναμονής σε σχέση με τις προθέσεις του κ. Ντάουνερ κατά πόσο να εισηγηθεί στον Γ.Γ. του ΟΗΕ τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, δηλώσεις σαν και αυτή του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, δεν είναι μόνο καλοδεχούμενες, αλλά αποτελούν πραγματικό βάλσαμο στις πληγές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Αναπληρωτής Διευθύντρια του Τμήματος Ενημέρωσης και Τύπου κ. Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου «Ιντερφάξ», τονίζει μεταξύ άλλων ότι η λεγόμενη «ΤΔΒΚ» αποτελεί παράνομο κρατικό σχηματισμό και καλεί τους Ρώσους υπηκόους να μην αγοράζουν γη στα κατεχόμενα.
Αναντίλεκτα, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική και ουσιαστική παρέμβαση. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη δήλωση δεν είναι μια τυπική ενημέρωση, αλλά πρόκειται για δημόσια παρέμβαση η οποία αναφέρεται με λεπτομέρεια σε συγκεκριμένα Ψηφίσματα του ΟΗΕ με τα οποία καταδικάζεται η παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, κάνει αναφορά στη νομική βάση που διέπει τις περιουσίες στα κατεχόμενα, ενώ κάνει επίσης αναφορά και στον Ποινικό Κώδικα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια λεπτομερή, μελετημένη και σοβαρή παρέμβαση του Ρωσικού ΥΠΕΞ.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική, ουσιαστική και καθοριστική παρέμβαση, την οποία η δική μας πλευρά θα πρέπει να αξιοποιήσει κατάλληλα.
Πέραν των πιο πάνω, η συγκεκριμένη δήλωση φέρνει για ακόμα μια φορά στο προσκήνιο την αναγκαιότητα χάραξης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής και τακτικής, η οποία θα θωρακίζει τα κυριαρχικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα στις νέες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές αλλαγές στην περιοχή μας.
Καταδεικνύεται για ακόμα μια φορά πως με την επιμονή μας στο δίκαιο του αγώνα μας, καθώς επίσης και με μια νέα διεκδικητική στρατηγική και τακτική, μπορούμε να επανατοποθετήσουμε το Κυπριακό στη σωστή του βάση, ως θέμα δηλαδή εισβολής και κατοχής. Η συγκεκριμένη δήλωση αποδεικνύει πως σ' αυτού του είδους τις εξελίξεις θα πρέπει να συμπεριληφθούν, μαζί με τις εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, οι γεωπολιτικές αναπροσαρμογές στην περιοχή μας κ.ά., σε μια ολοκληρωμένη διεκδικητική στρατηγική και τακτική, η οποία θα περιθωριοποιεί την Τουρκία και θα περιορίζει τον ηγεμονικό της ρόλο στην περιοχή.

Το έχουμε πει πολλές φορές, το λέμε ξανά και τώρα. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε και να προσδώσουμε σημασία σε αυτές τις σημαντικές αλλαγές και να αποκολληθούμε από απαρχαιωμένες αντιλήψεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πολλά όπλα στη φαρέτρα της και μπορεί να υπερασπιστεί την κρατική της οντότητα. Στη νέα τάξη πραγμάτων οφείλουμε να δηλώσουμε «παρών» και να διαμορφώσουμε νέα δεδομένα και συμμαχίες. Η επίλυση του Κυπριακού δεν θα προέλθει μόνο μέσα από την επίκληση αρχών και ψηφισμάτων. Η επίλυση του Κυπριακού δεν θα προέλθει μόνο από διαπιστευτήρια καλής θέλησης και αμοιβαίας προσπάθειας. Η επίλυση του Κυπριακού θα προέλθει μέσα στα πλαίσια των γεωπολιτικών στρατηγικών και συμφερόντων.

Υπάρχουν νέα δεδομένα που μας επιτρέπουν να δούμε την πορεία του Κυπριακού με περισσότερη αισιοδοξία. Μπορούμε. Φτάνει να το πιστέψουμε, φτάνει να το επιδιώξουμε, φτάνει να το θελήσουμε…
ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΙΟΥ
Εκπρόσωπος Τύπου Δημοκρατικού Κόμματος
 
http://infognomonpolitics.