Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Φόβοι για επικείμενη πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία


Η πυρηνική κρίση εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου, λέει η Ρωσία. Για επικείμενη καταστροφή κάνει λόγο ο Γκ. Ότινγκερ. Απομακρύνονται υπάλληλοι των πρεσβειών από το Τόκιο. Οδηγίες Ρωσίας, Γερμανίας, Κροατίας προς τους πολίτες τους.
Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικών της Ρωσίας.
«Δυστυχώς, η κατάσταση εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου», δήλωσε ο Σεργκέι Κιριγένκο, ο οποίος έχει υπό την εποπτεία του τις περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Ο Κιριγένκο προσέθεσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να μην έχει πλήρη ενημέρωση από την Ιαπωνία για την κατάσταση και οι Ρώσοι ειδικοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν προσομοίωση των εξελίξεων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.
Η υπερθέρμανση σε άλλους αντιδραστήρες στο σταθμό δείχνει ότι η κρίση τώρα κλιμακώνεται σύμφωνα με το χειρότερο αποτέλεσμα της προσομοίωσης που έκαναν οι ειδικοί.
Ο Κιριγένκο σημείωσε επίσης ότι η κρίση είναι πιθανόν να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αναπτυσσόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών στο εξωτερικό.
«Βεβαίως και θα έχει έναν αντίκτυπο», δήλωσε στο Ρόιτερς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Για επικείμενη καταστροφή κάνει λόγο η Ε.Ε.

Για καταστροφικές εξελίξεις τις επόμενες ώρες φέρεται να προειδοποιεί ο επίτροπος για θέματα ενέργειας της Ε.Ε., Γκιούντερ Έτινγκερ.
«Η πληγείσα περιοχή είναι εκτός ελέγχου» δήλωσε ο κ. Έτινγκερ σε επιτροπή του Ευρωπαϊκόυ Κονοβουλίου. «Στις επόμενες ώρες θα υπάρξουν περεταίρω καταστρφικά γεγονότα, τα οποία θα απειλήσουν τη ζωή των ανθρώπων στο νησί» τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Κριτική Αμάνο στο Έτινγκερ

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι ώρα να δηλώνουμε ότι τα πράγματα είναι «εκτός ελέγχου» σχετικά με τις εξελίξεις σε αντιδραστήρα στον πληγέντα από το σεισμό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.
Ο Επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι ιαπωνικές αρχές δείχνουν να έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.
«Δεν είναι ώρα να λέμε ότι τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε ο Αμάνο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε όταν ερωτήθηκε σχετικά με τα σχόλια του Έτινγκερ.
«Αυτοί που διαχειρίζονται (τον σταθμό) κάνουν το μέγιστο που μπορούν για να αποκαταστήσουν την ασφάλεια του αντιδραστήρα», υπογράμμισε ο Αμάνο.

ΙΑΕΑ: «Πολύ σοβαρή» η κατάσταση

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε σήμερα ότι σκοπεύει να μεταβεί αεροπορικώς στην Ιαπωνία το ταχύτερο δυνατό για να αξιολογήσει την κατάσταση και χαρακτήρισε την κατάσταση στον πληγέντα πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα «πολύ σοβαρή».
«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», σημείωσε ο Αμάνο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι η βλάβη στον πυρήνα τριών αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι έχει επιβεβαιωθεί.
Ο Αμάνο σημείωσε ότι ελπίζει να μεταβεί στην Ιαπωνία την Πέμπτη για επίσκεψη μίας ημέρας και ότι χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες από τις αρχές εκεί.
Παράλληλα η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Ιάπωνες αξιωματούχοι ανησυχούν για την κατάσταση της δεξαμενής αποθήκευσης του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου σε δύο αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ο οποίος υπέστη βλάβες από το σεισμό και το τσουνάμι.
«Οι ιαπωνικές αρχές έχουν εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση της δεξαμενής αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα 3 και στον αντιδραστήρα 4», διευκρινίσει η ΙΑΕΑ.
Η διεθνής υπηρεσία του ΟΗΕ προσθέτει σε ανακοίνωσή της ότι ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ελικόπτερα σκοπεύουν να ρίξουν νερό στον αντιδραστήρα 3 και ότι αξιωματούχοι προετοιμάζονται επίσης να ρίξουν με αντλίες νερό μέσα στον 4 από διάφορες θέσεις στο έδαφος και πιθανώς αργότερα και μέσα στον 3.
«Ορισμένα θραύσματα στο έδαφος από την έκρηξη της 14ης Μαρτίου μπορεί να χρειαστεί να απομακρυνθούν προτού μπορέσει να αρχίσει η ρίψη νερού με αντλίες», καταλήγει η ΙΑΕΑ.
«Οι Ιάπωνες εργάζονται με αντλίες για την κατάσβεση πυρκαγιών, προσπαθούν να ρίξουν νερό με υδροπλάνα, δεν ξέρουν πια πώς να το χειριστούν», προσέθεσε.
«Είναι μια πραγματική καταστροφή και αντιδρούν σε κατάσταση σοκ», κατέληξε ο Έτινγκερ.

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν την πρόσβαση των αμερικανικών δυνάμεων στη Φουκοσίμα

Εξάλλου το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν επιτρέπεται στις αμερικανικές δυνάμεις στην Ιαπωνία να πλησιάσουν σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από τον σταθμό της Φουκουσίμα και διευκρίνισε ότι το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην εγγύηση της ασφάλειας των Αμερικανών στρατιωτών στη διάρκεια επιχειρήσεων αρωγής.
Ο αμερικανικός στρατός χορηγεί εξάλλου σε ορισμένα πληρώματα αεροσκαφών δισκία ιωδιούχου καλίου ενόψει αποστολών τους σε ένα μέτρο που έχει λάβει για την προφύλαξή τους από τις επιδράσεις της ραδιενέργειας, διευκρίνισαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου.
Τα μέτρα αυτά είναι προληπτικής φύσης και το Πεντάγωνο έχει σημειώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για πρόκληση σοβαρής μόλυνσης από ραδιενέργεια σε μέλη των αμερικανικών δυνάμεων.

Οι Βρυξέλλες επικρίνουν την διαχείριση τις «καταστροφής» από την Ιαπωνία

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια επέκρινε σήμερα την αντιεπαγγελματική, κατά την άποψή του, αντίδραση των Ιαπώνων στην «πραγματική καταστροφή» της πυρηνικής μονάδας του Φουκουσίμα, εκτιμώντας ότι το πεπρωμένο της χώρας είναι πλέον «στα χέρια του Θεού».
Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται την κρίση και τα «απίστευτα μέτρα με τα οποία εργάζονται οι Ιάπωνες» με οδηγούν στο να «διορθώσω τη μεγάλη εκτίμηση που είχα μέχρι σήμερα για την αξιοσύνη των μηχανικών, για την τεχνική ικανότητα, για την βιομηχανική ικανότητα, για την τελειότητα, και την ιαπωνική ακρίβεια», δήλωσε ο Γκίντερ Ότινγκερ.
«Οι Ιάπωνες εργάζονται με πυροσβεστικές αντλίες, προσπαθούν να ρίξουν νερό με υδροπλάνα, δεν γνωρίζουμε πλέον πώς θα τα βγάλουν πέρα», δήλωσε ενώπιον μιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «πρόκειται για μια καταστροφή και αντιδρούν με ημίμετρα».
Αναφέρθηκε επίσης, στις «διαφορές» ανάμεσα στην ιαπωνική ηλεκτρική εταιρεία Tokyo Electric Power (TEPCO), η οποία λειτουργεί τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό της Παρασκευής, και την ιαπωνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Νέα προσφοράς βοήθειας από τον ΟΗΕ

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε σήμερα στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν ότι τα Ηνωμένα Έθνη προτίθενται να προσφέρουν οποιαδήποτε επιπρόσθετη βοήθεια στους πληγέντες από το σεισμό στη χώρα, αν η Ιαπωνία διατυπώσει σχετικό αίτημα, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού τήρησε σήμερα ενός λεπτού σιγή.
Ομάδα ειδικών του ΟΗΕ στην αποτίμηση των καταστροφών έχει σταλεί στην Ιαπωνία ήδη από την επομένη του σεισμού.
Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Καν, ο Μπαν του εμπιστεύτηκε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί πάρα πολύ όσον αφορά την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία και «χαιρέτισε τις προσπάθειες της ιαπωνικής κυβέρνησης για να περιοριστεί ο κίνδυνος για τον πληθυσμό».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τήρησε εξάλλου σήμερα ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του σεισμού και του τσουνάμι στην Ιαπωνία.

Ανησυχία από τη Γαλλία

Παράλληλα η γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) ανακοίνωσε σήμερα ότι καθώς ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα κατασκευάστηκε πριν από το πυρηνικό δυστύχημα του Θρι Μάιλ Άιλαντ στις ΗΠΑ το 1979 δεν ελήφθη υπόψη στον τρόπο κατασκευής του ο κίνδυνος τήξης του πυρήνα, γεγονός το οποίο προκαλεί έντονες ανησυχίες.
«Τα δυστυχήματα τήξης του πυρήνα είναι δυστυχήματα τα οποία δεν είχαν ληφθεί υπόψη στον τρόπο δημιουργίας αυτού του είδους του αντιδραστήρα», με τον οποίο έχει εξοπλιστεί ο σταθμός της Φουκουσίμα, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία τη δεκαετία του '70, δήλωσε σήμερα ο Ολιβιέ Ζιπτά, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ASN.
Η τήξη πυρήνα, που έχει πλήξει τους αντιδραστήρες 1, 2 και 3 του πυρηνικού σταθμού της Ιαπωνίας από το σεισμό της Παρασκευής, «είναι δυστυχήματα για τα οποία, μετά το δυστύχημα του Θρι Μάιλ Άιλαντ το 1979, υπήρξε ένας αριθμός ρυθμίσεων, κυρίως όσον αφορά τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται σε παρόμοια κατάσταση», διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου.
«Η επιδίωξη με κάθε μέσον της τροφοδοσίας με νερό του πυρήνα (για την ψύξη του), η πραγματοποίηση εκούσιων αποσυμπιέσεων του κελύφους του κατά τρόπο που να διατηρείται η ακεραιότητά του, η απελευθέρωση ραδιενεργών νεφών, όλα αυτά που κάνει σήμερα η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το σταθμό είναι ενέργειες που εξετάζονται, ακόμη και συνιστώνται, στους οδηγούς διαχείρισης σοβαρών δυστυχημάτων», εξήγησε ο Ζιπτά.
Το περιοριστικό κέλυφος είναι ένα αδιαπέραστο περίβλημα που αποσκοπεί στην απομόνωση του αντιδραστήρα και των ραδιενεργών προϊόντων από τον εξωτερικό χώρο ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε μόλυνση του περιβάλλοντος.
Ωστόσο οι δημιουργοί του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα δεν έχουν συμπεριλάβει σε αυτό το περιοριστικό κέλυφος τις δεξαμενές ψύξης του αναλωθέντος καυσίμου, το οποίο εξακολουθεί να είναι πολύ ραδιενεργό, οι οποίες βρίσκονται πάνω από τον αντιδραστήρα και αυτό το περίβλημα.
«Ο τρόπος δημιουργίας του αντιδραστήρα αυτού, είναι ο τρόπος δημιουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων, συμπεριλαμβανομένων (αντιδραστήρων) στη Γαλλία», αναγνώρισε ο Ολιβιέ Ζιπτά.
«Αυτό ελήφθη υπόψη στους αντιδραστήρες νέας γενιάς», δήλωσε παράλληλα άλλος αξιωματούχος της ASN.
Η δεξαμενή αποθήκευσης του αναλωθέντος καυσίμου του αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα συνιστά εφεξής «την κύρια πηγή ανησυχίας» καθώς υπάρχει κίνδυνος απελευθέρωσης ραδιενέργειας «απευθείας στην ατμόσφαιρα», κατέληξε σήμερα η ASN.

Έκτακτη σύνοδος της Ε.Ε.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε σήμερα ότι οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να αντλήσουν τα πρώτα μαθήματα από το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία.
«Οι υπουργοί θα συναντηθούν την προσεχή Δευτέρα για να συζητήσουν τα μαθήματα που πρέπει να πάρουμε όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας και τις αγορές (ενέργειας) και την απάντηση που πρέπει να δώσουν» στο θέμα αυτό, δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Απομακρύνονται από το Τόκιο ξένοι υπήκοοι και υπάλληλοι πρεσβειών

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να απομακρύνει τις οικογένειες των Ρώσων διπλωματών που υπηρετούν στην Ιαπωνία από τις 18 Μαρτίου.
Εξάλλου η Γερμανία κάλεσε σήμερα τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Τόκιο λόγω της επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης στη βόρεια Ιαπωνία.
«Καλούμε όλους τους Γερμανούς να εγκαταλείψουν την περιοχή του Τόκιο και της Γιοκοχάμα με κατεύθυνση την Οζάκα ή να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσω Οσάκας», η οποία βρίσκεται στη νότια Ιαπωνία, δήλωσε ο Αντρέας Πέσκε, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Τμήμα του προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας στο Τόκιο έχει ήδη μετακινηθεί στην Οσάκα, προσέθεσε ο Πέσκε.
Παράλληλα και η Κροατία αποφάσισε σήμερα να μετακινήσει προσωρινά στην Οσάκα το προσωπικό της πρεσβείας της στο Τόκιο λόγω της επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης.
Το κροατικό υπουργείο Εξωτερικών έχει εξάλλου ήδη συστήσει στους κροάτες πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η Ελβετία καλεί τους υπηκόους της να φύγουν από την Ιαπωνία

Η ελβετική κυβέρνηση συμβούλευσε σήμερα τους υπηκόους της να φύγουν από την Ιαπωνία, ή τουλάχιστον από τις περιοχές που θεωρούνται επικίνδυνες λόγω του κινδύνου μίας επικείμενης πυρηνικής καταστροφής, έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό και το συνεπακόλουθο τσουνάμι.
Η πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Μισελίν Καλμί-Ρε τόνισε μετά το πέρας του έκτακτου ομοσπονδιακού συμβουλίου ότι προς ώρας οι επαναπατρισμοί μπορεί να γίνουν μέσω κανονικών πτήσεων, αλλά σε περίσταση ανάγκης θα ενοικιασθούν αεροσκάφη.
Σήμερα 1.890 Ελβετοί βρίσκονται στην Ιαπωνία και 1.592 εξ αυτών ήδη έχει γίνει κατορθωτό να εντοπισθούν από την πρεσβεία της χώρας, τόνισε η πρόεδρος, προσθέτοντας πως δεν η ίδια δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν θύματα μεταξύ των Ελβετών.
Η πρεσβεία του Τόκιο προσφέρει χάπια ιωδίου στους Ελβετούς που βρίσκονται στην Ιαπωνία, πρόσθεσε η ίδια.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες αποφεύγουν την Ιαπωνία

Παράλληλα, ικανός αριθμός από ιδιοκτήτες ναυτιλιακών εταιρειών σχεδιάζει να αποφύγει την προσέγγιση στις περιοχές υψηλού κινδύνου στην Ιαπωνία και να αλλάξουν τη γραμμή πλεύσης των πλοίων τους φοβούμενοι πιθανή εξάπλωση της ραδιενέργειας, τόνισαν σήμερα πηγές του τομέα.
Οι ναυτιλιακές πηγές τόνισαν πως τα φορτηγά πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα και άλλα στερεά φορτία, όπως δημητριακά και κάρβουνο, όπως επίσης και τα πετρελαιοφόρα, ενδέχεται να αλλάξουν πορεία για να αποφύγουν τις πληγείσες περιοχές στην Ιαπωνία.
«Ορισμένοι πλοιοκτήτες σκέφτονται να αλλάξουν οριστικά γραμμή πλεύσης προκειμένου να αποφύγουν ένα πιθανό πυρηνικό νέφος και να διαβιβάσουν αυτή τη δραστηριότητα στους ενοικιαστές πλοίων», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Περιορισμός του ραδιενεργού νέφους στην Ιαπωνία

Στη χειρότερη περίπτωση, οποιοδήποτε ραδιενεργό νέφος από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό ενδεχομένως θα περιορισθεί στο πυκνοκατοικημένο έθνος του Αρχιπελάγους -- αντίθετα με τη διασπορά που είχε σημειωθεί μετά το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ, τονίζουν οι ειδικοί.
Στην έκρηξη του ατομικού αντιδραστήρα το 1986 στην τότε Σοβιετική Ουκρανία, μεγάλα τμήματα της Ευρώπης μολύνθηκαν στη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην παγκόσμια ιστορία. Απεναντίας, στην περίπτωση του Φουκουσίμα η δυνατότητα του υλικού που μπορεί να εκτραφεί μέσα στον αντιδραστήρα φθίνει με τον χρόνο.
«Στη χειρότερη περίπτωση, το ραδιενεργό νέφος δεν πρόκειται να ανέλθει σε πολύ μεγάλο ύψος στην ατμόσφαιρα. Αυτά είναι καλά νέα για τον κόσμο, κακά όμως για την Ιαπωνία», τονίζει ο Γιαν Μπέρανεκ, επικεφαλής της Διεθνούς Πυρηνικής Εκστρατείας της περιβαλλοντικής οργάνωσης Γκρινπίς.
Ο Μπάρανεκ δήλωσε πως η μόλυνση από ραδιενεργό Καίσιο θα καταστήσει πλήρως ακατοίκητες ορισμένες περιοχές κοντά στον πυρηνικό σταθμό τουλάχιστον για κάποιες δεκαετίες, όπως έγινε και με το Τσερνόμπιλ.
«Βρισκόμαστε στην απαρχή της καταστροφικής φάσης», τόνισε σχετικά με την προσπάθεια των Ιαπώνων να αποτρέψουν τα χειρότερα ο Σεμπάστιαν Πφλουγκμπέιλ, πρόεδρος της γερμανικής ιδιωτικής Εταιρείας Ραδιενεργούς Προστασίας.
«Ίσως θα έπρεπε να προσευχηθούμε», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως σωτηρία για τα 127 εκατ. των Ιαπώνων από τις ραδιενεργές ατμοσφαιρικές κατακρημνίσεις, ή από άλλα πυρηνικά κατάλοιπα, θα είναι μόνον ένας άνεμος που θα τις μεταφέρει επί το ανατολικώτερον στον Ειρηνικό. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ορισμένες περιοχές, σε περίπτωση μόλυνσης ορισμένες ιαπωνικές περιοχές θα παραμείνουν απαγορευμένες.
Πολλοί ειδήμονες τονίζουν πως το αποτέλεσμα ναι μεν θα είναι χειρότερο από την μερική τήξη του πυρήνα στο Θρι Μάιλ Άιλαντ στις ΗΠΑ, το 1979, το οποίο δεν προκάλεσε εκτεταμένα προβλήματα υγείας, αλλά ομολογουμένως θα είναι ελαφρύτερο από την περίπτωση του Τσερνόμπιλ.
Στο Τσερνόμπιλ εξερράγη καθ’ ολοκληρίαν ο πυρήνας του σταθμού. Παράλληλα υπήρξε και πολλή ζέστη και αυτό το οδήγησε ψηλά στην ατμόσφαιρα», τόνισε ο Μάλκομ Κρικ, γραμματέας της Αμερικανικής Επιστημονικής Επιτροπής για τα Αποτελέσματα της Ατομικής Ενέργειας.
Ο ίδιος τόνισε πως η Φουκουσίμα είναι «μία σοβαρή κατάσταση αλλά είναι επίσης πολύ νωρίς να πούμε το ο,τιδήποτε» σχετικά με το ποιο μπορεί να είναι το χειρότερο αποτέλεσμα.
Με την άποψη ότι η Φουκουσίμα δεν είναι Τσερνόμπιλ συμφωνούν και οι Μάλκομ Γκρίμστον, ειδικός για τα πυρηνικά στο βρετανικό Τσάθαμ Χάουζ και Λόρενς Τζ. Ουΐλιαμς του Ινστιτούτου Τζον Τάιντελ για την Πυρηνική Έρευνα. Αντίθετα, ο καθηγητής Χαβιέρ Ντίες, επικεφαλής της Πυρηνικής Μηχανικής στο Πολυτεχνείο της Βαρκελώνης τόνισε πως «όπως είναι τα πράγματα, τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί».
Από την πλευρά του, ο Ρίτσαρντ Γουέικφορντ του Δαλτώνειου Πυρηνικού Ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, τονίζει σε δήλωσή του πως οι εκφράσεις όπως «Αποκάλυψη» και «καταστροφή» είναι «τελείως ανάρμοστες» για να περιγράψουν την κατάσταση στη Φουκουσίμα και ενδέχεται να σπείρουν πανικό άδικα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ