Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

BURK εναντίον BRIC

Μία νέα οικονομική δύναμη προβάλλει στο προσκήνιο από την περιοχή της πρώην ΕΣΣΔ. Η ομάδα χωρών BURC (Λευκορωσία, Ουκρανία, Ρωσία και Καζακστάν – Belarus, Ukraine, Russia και Kazakhstan) θεωρείται από τα ρωσικά ΜΜΕ η επόμενη BRIC.
Τα ακρωνύμια και οι συντομεύσεις (EU, G7, G20, BRIC, PIGS) είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους οικονομολόγους και τους δημοσιογράφους και χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για να υποδείξουν οικονομικές-γεωγραφικές περιοχές. Ένα νέο ακρωνύμιο είναι το BURK, που δημιουργήθηκε από αναλυτές της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, Sberbank. Οι αναλυτές ονόμασαν έτσι τις τέσσερις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, Λευκορωσία, Ουκρανία, Ρωσία και Καζακστάν, σ' αντιστοιχία με τις χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα), υποδηλώνοντας την δυναμική στην οικονομία τους.
Το ΑΕΠ των χωρών BURK αποτελούν μόλις το 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ωστόσο οι οικονομολόγοι θεωρούν οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και θα μπορούσαν να πετύχουν τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης με την Κίνα και τη Βραζιλία. Η Sberbank δημοσίευσε το Φεβρουάριο μία έκθεση με τίτλο: «Οι χώρες BURK. 2010 αποτελέσματα και 2011 προοπτικές».
Οι συγγραφείς της έκθεσης, μεταξύ των οποίων και η διευθύντρια του Κέντρου Μακροοικονομικών Ερευνών της τράπεζας, Ξένια Γιουντάγιεβα, συμφωνούν ότι το ακρωνύμιο δεν έχει τον ίδιο αντίκτυπο που είχε και η ονομασία της Goldman Sachs για τις χώρες BRIC. Παρόλα αυτά οι οικονομικές προοπτικές των χωρών BURK δεν είναι τόσο ρόδινες. Η έκθεση αναφέρει ότι η ομάδα των χωρών, που η Ρωσία θέλει να φέρει πιο κοντά, αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον και οι προοπτικές τους περιγράφονται ως «μέτρια αισιόδοξες».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP