Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Η Τουρκία ως πολιτικό πρότυπο για την Αίγυπτο

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhM9gfaT0wB8wJ7YuVHxa5S9ckZsHtKcl5iS_hVNScqd9sBYn-JE1wpoMaSGJyE_U5n5WhoiEMac7XSa4zR3bOC4vq8XtMItTQUt_bbQp9jjksvSxfP9FBbeBSWvIu3ohVpX1nvRhWc7qM/s320/ertogan
Ελενη Tριανταφυλλιδη

Ορισμένοι ανεξάρτητοι παρατηρητές, εντός και εκτός Τουρκίας, θα έμπαιναν στον πειρασμό να παρομοιάσουν τον Ταγίπ Ερντογάν με τον Μεγάλο Πατισάχ, όταν με ύφος ηγεμονικό ζήτησε την εσπευσμενη καθεστωτική αλλαγή στην Αίγυπτο. Συνέβη στις 6 Φεβρουαρίου, δωδέκατη ημέρα της εξέγερσης. Eπικριτές του Τούρκου πρωθυπουργού τον κατηγόρησαν ότι απέφυγε να εκδηλωθεί πριν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Αιγύπτου συνταχθούν με τους διαδηλωτές. Και όμως, ο κ. Ερντογάν είχε «πρωτοεκφραστεί» νωρίτερα, λέγοντας «Στήστε αυτί και ακούστε το κλάμα του αιγυπτιακού λαού». Εκπροσωπώντας μερίδα του λαού αυτού, την περασμένη Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη αφίχθη ο Ασράφ Αμπντέλ Γκαφάρ, ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων. Τον υποδέχτηκαν εκατοντάδες οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, που διαδήλωσαν στην Πόλη φωνάζοντας «Εξω ο Μουμπάρακ».
Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Γκαφάρ μίλησε για δημοκρατία και ελεύθερες εκλογές στην Αίγυπτο, διευκρινίζοντας ότι η οργάνωσή του ναι μεν θα εμπνευστεί από το τουρκικό πολιτικό πρότυπο, δεν σκοπεύει όμως να περιοριστεί σε ένα μόνο πρότυπο. Εστω και αν άλλα ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων εμφανίζονται ως πολιτικοί κλώνοι του κ. Ερντογάν, όπως και ο Τυνήσιος ισλαμιστής ηγέτης Ρασίντ Γκανούτσι.
Το «τουρκικό πρότυπο», ως αντίπαλον δέος στην αναρχία ή τη διολίσθηση σε ακραία καθεστώτα ιρανικού τύπου, προβάλλεται κατά κόρον πλέον από τον τουρκικό και διεθνή Τύπο. Πρόσφατα, σε άρθρο των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» αφιερωμένο στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, η Τουρκία περιγράφεται ως «ισλαμική δημοκρατία, χώρα αναπτυσσόμενη με ανθούσα οικονομία, μέλος του ΝΑΤΟ, με το ένα πόδι στην Ευρώπη και το άλλο πόδι στην Ασία. «Ο πονηρός και διορατικός λαϊκιστής Ερντογάν και ο Νταβούτογλου έχουν ένα κοινό όραμα, την αναγέννηση της Τουρκίας και την εξάπλωσή της στα άλλοτε οθωμανικά αυτοκρατορικά εδάφη», σημειώνουν οι «Τάιμς».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ