Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Χαϊδελβέργη / Γερμανία: Πόλη παραμυθένια


Η παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Γερμανίας αναδεικνύει σε κάθε τετραγωνικό μέτρο τη μεσαιωνική της κληρονομιά, τη ζωηρή φοιτητική της ατμόσφαιρα, την αγάπη της για τις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΑΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ,
 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΡΡΟΣ, ΔΑΝΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ
Πόλη των περίπου 150.000 κατοίκων βρίσκεται στη νοτιοανατολική Γερμανία, στο κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεμβέργης, περίπου στη μέση της απόστασης που χωρίζει τη Φρανκφούρτη από τη Στουτγάρδη. Η Χαϊδελβέργη αποτελεί τμήμα της τουριστικής διαδρομής «ο δρόμος των κάστρων». Από τη μια ο ποταμός Νέκαρ και από την άλλη το αμφιθεατρικά χτισμένο κάστρο (Schloss) ορίζουν τον ζωτικό χώρο της πόλης, στην οποία σχεδόν ο ένας στους τέσσερις κατοίκους είναι φοιτητής - με τους φοιτητές να προέρχονται από 80 χώρες του κόσμου. Διάσημοι ποιητές, ζωγράφοι, φιλόσοφοι, επιστήμονες και συγγραφείς σπούδασαν, περπάτησαν, εμπνεύστηκαν και ερωτεύτηκαν στο πανεπιστήμιο, στα σοκάκια, τα καφέ και τα πάρκα της Χαϊδελβέργης. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη παρουσιάζει η παλιά πόλη (Altstadt), η οποία αναπτύσσεται από την πλατεία Bismarckplatz στα ανατολικά μέχρι το κάστρο. Η παλιά πόλη αποτελεί τη χαρά του πεζού, αφού εδώ βρίσκεται ο μεγαλύτερος πεζόδρομος της Ευρώπης, η Haupstrasse των 1.600 μέτρων μήκους, που διατρέχει την παλιά πόλη από τα ανατολικά στα δυτικά, παράλληλα και πολύ κοντά με τον ποταμό Νέκαρ.
ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ
Η δική μας επαφή με τη Χαϊδελβέργη ξεκινάει από τον σιδηροδρομικό σταθμό, όπου φτάνουμε με το τρένο από τη Στουτγάρδη. Ακριβώς απέναντι, βρίσκουμε ένα από τα γραφεία τουρισμού της πόλης, οι άνθρωποι του οποίου μας κατατοπίζουν απόλυτα για τα αξιοθέατά της και με το τραμ βρισκόμαστε μέσα σε μόνο λίγα λεπτά στην πλατεία Bismarckplatz, σημείο εκκίνησης του ιστορικού τμήματος αλλά και του πεζόδρομου της Χαϊδελβέργης. Και κάπως έτσι αρχίζουμε την εξερεύνηση της πόλης. Και δεν ξέρουμε τι να πρωτοθαυμάσουμε. Ολόκληρη η Χαϊδελβέργη, άλλωστε, μοιάζει με καρτ ποστάλ: κτίσματα της μεσαιωνικής και αναγεννησιακής περιόδου, παλάτια, γέφυρες, ιστορικά καφέ, καλαίσθητα εστιατόρια και wineries, πάρκα και ποδήλατα -πολλά ποδήλατα με αναβάτες κάθε ηλικίας-, πυκνά δάση ολόγυρα, το γαλήνιο ποτάμι πιστό στην αέναη πορεία του και, βέβαια, το κάστρο πάνω ψηλά να αγναντεύει ντόπιους και επισκέπτες.
Καιρός να το επισκεφτούμε. Παίρνουμε μάλιστα τη γενναία απόφαση να μη χρησιμοποιήσουμε το τελεφερίκ που ξεκινά από τη στάση Kornmarkt, αλλά τα ποδαράκια μας, οπότε αρχίζουμε να περπατάμε το ανηφορικό καλντερίμι Burgweg, το οποίο φιλοξενεί αρκετά διώροφα και τριώροφα αρχοντόσπιτα με κεραμίδια και σοφίτες. Μετά από δέκα απαιτητικά λεπτά ανηφορικού περπατήματος, φτάνουμε σε ένα από τα καλύτερα διασωζόμενα κάστρα της Γερμανίας, γοτθικού - αναγεννησιακού ρυθμού, χτισμένο τον 13ο αιώνα στις πλαγιές του βουνού Konigstuhl. Κύριο χαρακτηριστικό του κάστρου, που έχει κτιστεί από κόκκινη άμμο και πέτρα, είναι η πανοραμική θέα που προσφέρει προς την πόλη, τον ποταμό Νέκαρ, την κοιλάδα και τα απέναντι βουνά. Η πολυκύμαντη ιστορία του, με τους πρίγκιπες του Παλατινάτου, τους Σουηδούς, τους προτεστάντες ρεφορμιστές και τον γαλλικό στρατό που το κατέστρεψε το 1693, πηγαίνει χέρι-χέρι με την ιστορία της πόλης. Για λεπτομέρειες, μπορεί να παρακολουθήσει κανείς κάποια οργανωμένη ξενάγηση.
Εκτός από τη φανταστική θέα που προσφέρει το κάστρο προς την πόλη, δύο αξιοθέατα ξεχωρίζουμε από την επίσκεψή μας σε αυτό: το Γερμανικό Μουσείο Φαρμακευτικής (Deutsches Apothekenmuseum), του οποίου τα εκθέματα Φαρμακολογίας και Χημείας μάς γυρίζουν αρκετούς αιώνες πίσω, καθώς και το κελάρι του κάστρου, στο οποίο φιλοξενείται το μεγαλύτερο βαρέλι κρασιού στον κόσμο: έχει χωρητικότητα 220.000 λίτρα και για την κατασκευή του χρειάστηκαν 130 δέντρα βελανιδιάς.
Η ευχάριστη κατηφορική επιστροφή, στον πυρήνα της Παλιάς Πόλης, είναι αφορμή για νέες εικόνες. Δεν αργούμε μάλιστα να φτάσουμε στο δεύτερο σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης, τη γοτθική εκκλησία Heiliggeistkirche, που χτίστηκε την περίοδο 1398-1441 και βρίσκεται στην πλατεία Αγοράς (Marktplatz). Για όσους δεν έχουν χορτάσει τη θέα από ψηλά, μπορούν να ανεβούν τα 204 σκαλοπάτια που οδηγούν στη στέγη του ναού και να φωτογραφίσουν. Κατά τ' άλλα, στο κέντρο της πλατείας κυριαρχεί η κρήνη του Ηρακλή, όπου κατά το Μεσαίωνα έδεναν τους παραβάτες και εγκληματίες, για να αντιμετωπίσουν έπειτα την εκδίκηση του όχλου. Σήμερα τα καλόγουστα καφέ δημιουργούν μια σαφώς πιο… ειρηνική και πολύ ζωντανή ατμόσφαιρα, ειδικά τις ηλιόλουστες μέρες, με τα τραπεζάκια έξω. Ακριβώς νότια βρίσκεται το πρώην βασιλικό φαρμακείο, που σήμερα λειτουργεί ως ταχυφαγείο.
Κινούμενοι μέσω του πεζόδρομου, για περίπου 500 μέτρα δυτικά, φτάνουμε στην πλατεία Πανεπιστημίου (Universitatsplatz), με το κτίριο του Νέου Πανεπιστημίου (Neue Universitat) και το κτίσμα του 18ου αιώνα του Παλιού Πανεπιστημίου (Alte Universitat). Ας μην ξεχνάμε ότι στη Χαϊδελβάργη ιδρύθηκε το 1386 το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας από τον πρίγκιπα Ρούπρεχτ Α΄, το οποίο διαθέτει σήμερα 18 σχολές και περίπου 32.000 φοιτητές. Για την ιστορία, πίσω από το Παλιό Πανεπιστήμιο λειτούργησε για μεγάλη περίοδο (1778-1914) ο ιδιαίτερα ασυνήθιστος θεσμός που ακούει στο όνομα φοιτητική φυλακή (Studentenkarzer). Εδώ έκλειναν για τουλάχιστον τρεις μέρες φοιτητές που υπέπιπταν σε παραπτώματα και οι οποίοι τρέφονταν μόνο με ψωμί και νερό. Η επίσκεψη στην πρώην φυλακή αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ευφάνταστα γκράφιτι και συνθήματα στους τοίχους. Οσοι ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν στην πανεπιστημιακή ιστορία της πόλης μπορούν επίσης να επισκεφτούν τη γερμανόφωνη έκθεση για την ιστορία του πανεπιστημίου στην αίθουσα Alte Aula, να δουν σπάνια βιβλία στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη (Universitatsbibliothek) και να περιδιαβούν τους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους του Πανεπιστημιακού Βοτανικού Κήπου (Botanischer Garten der Universitat). Σε μια παρακείμενη προς τα πανεπιστήμια πλατεία, όπου διασώζεται η εβραϊκή συναγωγή, εντοπίζονται επίσης τα απομεινάρια της εβραϊκής παρουσίας στην πόλη.
Κινούμενοι ανατολικά και με κατεύθυνση το ποτάμι, συναντάμε την αρκετά τουριστική οδό Steingasse, μια πραγματική… σειρήνα γαστρονομίας, με μια σειρά εστιατορίων, ταχυφαγείων και μπιραριών (beer gardens). Είναι η οδός που οδηγεί στην παλιά ιστορική γέφυρα της πόλης, την Alte Brucke ή αλλιώς Karl-Theodor Brucke, η οποία σε παλαιότερους καιρούς ήταν η κεντρική πύλη της πόλης. Εδώ ζευγαράκια κάνουν ρομαντικούς περιπάτους, άνθρωποι τρέχουν ή ποδηλατούν, ενώ οι τουρίστες σπεύδουν να ακουμπήσουν το καθρεφτάκι που κρατάει ένας μπρούντζινος πίθηκος, ο οποίος περιτριγυρίζεται από ποντίκια.
Σύμφωνα με τους ντόπιους, το άγγιγμα του καθρέφτη υπόσχεται πλούτο, ενώ το άγγιγμα των ποντικιών υποτίθεται ότι σου εξασφαλίζει πολλά παιδιά! Περνώντας τη γέφυρα, βρισκόμαστε, πλέον, στην απέναντι όχθη και στο «μονοπάτι των φιλοσόφων». Πρόκειται για μια αναζωογονητική διαδρομή ανάμεσα σε αμφιθεατρικά περιβόλια και αμπέλια, στον βόρειο λόφο του ποταμού Νέκαρ, μια τοποθεσία-πηγή έμπνευσης για τον Γερμανό φιλόσοφο Χέγκελ αλλά και για πολλά… ερωτευμένα ζευγαράκια. Οι τελευταίες μας φωτογραφίες από την πόλη τραβήχτηκαν από εδώ, κατά το ηλιοβασίλεμα, όταν η Χαϊδελβέργη τυλίχτηκε σε έναν ατμοσφαιρικό πορφυρό μανδύα.

ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Αεροπορικώς στα πλησιέστερα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης ή της Στουτγάρδης (σ.σ. από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών πετάει απευθείας στη Φρανκφούρτη η Lufthansa και η Aegean, με πτήσεις κοινού κωδικού) και από εκεί στη Χαϊδελβέργη με τρένο ή λεωφορείο ή νοικιασμένο αυτοκίνητο.
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
Heidelberg Card
Ανάλογα με το χρόνο παραμονής σας στην πόλη, μπορείτε να την εκδώσετε για 1, 2 ή 4 μέρες (αντίστοιχο κόστος: 12,50, 17 και 22 ευρώ). Με τη χρήση της έχετε δωρεάν απεριόριστη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, δωρεάν είσοδο στο κάστρο και στα περισσότερα μουσεία, εκπτώσεις στην ενοικίαση ποδηλάτων, σε ξεναγήσεις και σε συγκεκριμένα εμπορικά καταστήματα.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Steffi's Hostel (Τ/+49(0)6221-778.2772, www.hostelheidelberg.de). Καινούργιος νεανικός ξενώνας, που έχει αποσπάσει καλές κριτικές, ο οποίος στεγάζεται σε ένα πρώην εργοστάσιο τούβλων κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό. Από 26 ευρώ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο και από 20 ευρώ το άτομο σε δωμάτιο 8 κρεβατιών (ιδανικό για παρέες νέων).
Hotel Goldener Hecht (Τ/+49(0)6221-166.025, www.hotel-goldener-hecht.de). Κάποτε εδώ αρνήθηκαν να δώσουν στον Γκαίτε δωμάτιο, λόγω μεγάλης ζήτησης. Φροντίστε, λοιπόν, να κλείσετε εγκαίρως δωμάτιο στο ιστορικό αυτό ξενοδοχείο, με θέα στο ποτάμι. Από 73 ευρώ το δίκλινο.
Kulturbrauerei Hotel (Τ/+49(0)6221-502.980, www.heidelberger-kulturbrauerei.de). Μια ασυνήθιστη πρόταση διαμονής, που συνδυάζει ένα φινετσάτο ξενοδοχείο και ταυτόχρονα μια μικροζυθοποιία. Στυλάτα δωμάτια με σοφίτες, απαλά χρώματα και γυαλιστερά παρκέ.
Hip Hotel (Τ/+49(0)6221-20.879, www.hip-hotel.de). Το όνομά του τα λέει όλα: τα μέλη της πολυταξιδεμένης οικογένειας ιδιοκτητών έστησαν μια απολύτως αντισυμβατική μονάδα με εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους δωμάτια. Διαλέξτε από ένα δωμάτιο-αναπαράσταση καναδικού κυνηγετικού καταφυγίου, ένα δωμάτιο που παραπέμπει σε ελβετικό καταφύγιο, το δωμάτιο της Πράγας κ.λπ. Από 150 ευρώ το δίκλινο, χωρίς πρωινό, για το οποίο υπάρχει έξτρα επιβάρυνση 12 ευρώ κατ' άτομο.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com

ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΠΟΤΟ
Ως μια γενική παρατήρηση: τα πιο τουριστικά εστιατόρια εντοπίζονται στην οδό Steingasse. Εάν θέλετε να βρεθείτε εκεί όπου τρώνε οι ντόπιοι, επιλέξτε την περιοχή Neuenheim ή την περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού.
Schiller's Café (www.schillers-hd.de). Το καφέ αυτό στεγάζεται σε ένα από τα παλαιότερα κτίσματα της πόλης και εδώ γυρίστηκε το 2005 το φιλμ «Schiller». Τα ροφήματα, τα κέικ και τα κρασιά είναι κυρίως βιολογικά.
Marktstubchen (Τ/+49(0)6221-653.0893). Eνα αλσατικού τύπου μπιστρό, όπου μεταξύ άλλων αξίζει να δοκιμάσετε την αλσατική πίτσα (flammkuchen).
KulturBrauerei (Τ/+49(0)6221-502.980). Η ατμοσφαιρική αυτή ψηλοτάβανη μπιραρία, με τα κηροπήγια και τις τοιχογραφίες, είναι ένα εγγυημένο στέκι για κρεατικά, όπως το χοιρινό ωμοπλάτης με μαγειρεμένο λάχανο (Schaufele).
Falafel (T/+ 49(0)6221-0151.2414.8544). Εάν θελήσετε μια μέρα να ξεφύγετε από τη γερμανική κουζίνα, ελάτε εδώ. Το εστιατόριο φημίζεται για το φρεσκότατο φαλάφελ του, ενώ στα συν του είναι και η δωρεάν προσφορά τσαγιού.
Zum Sepp'l (Τ/+49(0)6221-23.085). Αξίζει να ζήσετε την ατμόσφαιρα της πιο ιστορικής φοιτητικής παμπ της πόλης. Ενώ θα πίνετε την μπίρα σας, θα χαζεύετε παλιές φωτογραφίες φοιτητών στους σκοτεινούς ξύλινους τοίχους της παμπ.

ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
www.heidelberg-marketing.de

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ