Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Το Τρίγωνο των Βερμούδων – μύθος και πραγματικότητα

Πέντε αεροπλάνα έχουν εξαφανιστεί, αυτό που μένει είναι ένας μύθος: πριν από 65 χρόνια απογειώθηκε μια Μοίρα αμερικανικών τορπιλοπλάνων και δεν επέστρεψε ποτέ. Είναι η γέννηση του μύθου του Τριγώνου των Βερμούδων. Από τότε, πολλές ιστορίες φρίκης κυκλοφορούν για την περιοχή του Ατλαντικού – αλλά και μια απλή εξήγηση.

Στις 5 Δεκεμβρίου του 1945 στις 18:20 τοπική ώρα η ναυτική βάση του Fort Lauderdale έλαβε το παρακάτω σήμα:  «Πτήση 19, μια μοίρα των πέντε βομβαρδιστιθκών αεροπλάνων TBF Avenger απογειώθηκε στις 14:10 για τακτική εκπαιδευτική πτήση και προφανώς έχει χάσει τον προσανατολισμό της στον εναέριο χώρο ανατολικά του Florida Keys.»  Στις 18:30 απογειώνεται ένα αεροπλάνο για να εντοπίσει την Μοίρα. Μια ώρα αργότερα, δύο άλλα αεροσκάφη έρευνας και διάσωσης ξεκινούν με την αναζήτηση των Avenger.

Η θαλάσσια περιοχή, έκτσης περίπου 600.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μεταξύ Μαϊάμι, Βερμούδων και Πουέρτο Ρίκο έχει αποκτήσει τη  φρικιαστική διασημότητα με το όνομα «Τρίγωνο των Βερμούδων» ή «Τρίγωνο του Διαβόλου». Η φαντασία των θεωρητικών της συνωμοσίας για δεκαετίες τώρα, εξηγεί τα ατυχήματα στην περιοχή, μεταξύ άλλων, με τρύπες από σκουλήκια και απαγωγές από εξωγήινους, που θέλουν να ανοίξουν έναν ζωολογικό κήπο στο διάστημα.
 
Έξι μέρες διήρκησε η έρευνα, έως και ένα αεροπλανοφόρο έλαβε μέρος στην επιχείρηση – χωρίς αποτέλεσμα. Δεν βρέθηκαν συντρίμμια, δεν βρέθηκε μια πετρελαιοκηλίδα. Τα αεροπλάνα
και 14 άνθρωποι συνολικά, εξαφανίστηκαν στον πυθμένα της θάλασσας. Αλλά τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα. Ένα από τα αεροσκάφη της επιχείρησης SAR, ένα ειδικά εξοπλισμένο Martin Mariner που μπορούσε να προσγειωθεί σε θάλασσα με υψηλά κύματα, χάθηκε επίσης στην έρευνα, μαζί με το 13-μελές πλήρωμά του, χωρίς να έχει αναφερθεί προηγουμένως κάποια δυσκολία.

Με την ανεξιχνίαστη εξαφάνιση των έξι αεροσκαφών ανατολικά των Νήσων Βερμούδων γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους μύθους του 20ου αιώνα. Η περιοχή είναι έκτοτε γωνστή ως το «Τρίγωνο των Βερμούδων. » Εκεί θέλουν να έχουν εξαφανιστεί τα περισσότερα πλοία και αεροσκάφη, μέσα στη θάλασσα, από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Τραγικό ατύχημα ή μια συνωμοσία από εξωγήινους;

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι οπαδοί της συνωμοσίας. Μία σειρά από άρθρα εφημερίδων και λογοτεχνικών βιβλίων των τελευταίων δεκαετιών άναψαν ακόμη περισσότερο τη συζήτηση, με τις θεωρίες να διαδέχονται η μία την άλλη. Ήταν τεράστια κύματα που κατάπιαναν τα πλοία, ήταν τεράστιες φυσαλίδες μεθανίου από τον πυθμένα των ωκεανών; Και για τις δύο θεωρίες δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Αντί αυτού, ακόμη πιο τολμηρές θεωρίες: επιθέσεις θαλάσσιων τεράτων, τρύπες από τεράστια σκουλήκια στο βυθό της θάλασσας,  εξωγήινοι με ένα συλλεκτικό πάθος για τους ανθρώπους.

Δεν τίθεται θέμα: Το Τρίγωνο των Βερμούδων έχει εξάψει τη φαντασία των ανθρώπων όσο λίγα άλλα εξωτικά στοιχεία πάνω στον πλανήτη. Όμως, πώς έφθασε σε αυτή την ανεξήγητη φήμη;

Για το Αμερικανικό Ναυτικό  και το ευρύ κοινό, η εξαφάνιση της Πτήσης 19 ήτανα ένα τραγικό ατύχημα. Όμως, όπως κατά πόμενα χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες οι πολίτες θέλησαν να πιστεύουν σε υπερφυσικά αίτια των ανεξήγητων περιστατικών.

Τρία άρθρα που εδραίωσαν το μύθο του Τριγώνου των Βερμούδων.

Στις 16 Σεπτέμβριος 1950, το Associated Press δημοσίευσε ένα άρθρο του ανταποκριτή Edward van Winkle Jones, ο οποίος έγραψε ότι πολλά αεροσκάφη και πλοία είχαν εξαφανιστεί κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στα Νησιά Βερμούδες Νησιά - συμπεριλαμβανομένων της «Πτήσης 19».

Ένα παράθυρο στο Σύμπαν

Το 1962 o W. Allan Eckert αφιέρωσε στο τεύχος Απριλίου του «American Legion», ένα περιοδικό για στρατιωτικούς παλαιμάχους, για πρώτη φορά ένα ολόκληρο άρθρο στο φαινόμενο της «Πτήση 19». Ο συγγραφέας καρύκεψε την ιστορία του θεαματικές αναφορές. Έτσι, λίγο πριν την εξαφάνιση του αεροσκάφους, ο επισμηναγός ψέλλισε στο ραδιόφωνο: «Βυθιζόμαστε σε λευκό νερό, τίποτα δεν φαίνεται εντάξει.» Ένας αξιωματικός της ναυτικής βάσης αναφέρεται με το ρητό «έχουν πετάξει στον Άρη.» Στο στρατιωτικό αρχεία όμως, δεν υπάρχουν αυτές οι δηλώσεις..

Το 1964, η φρίκη έλαβε το όνομά της – από το άρθρο "
The Deadly Bermuda Triangle" του Vincent Gaddis, το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Argosy".  «Το θανάσιμο Τρίγωνο των Βερμούδων» προσθέτει εκτός της περίπτωσης της «Πτήση 19» περίπου 20 άλλα συμβάντα με περιπτώσεις μυστηριώδων εξαφανίσεων, μερικές ανάγονται στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Στο άρθρο,  ο Vincent Gaddis σημείωσε ότι  ένα αεροσκάφος DC-6 ανοικτά των ακτών της Φλόριντα σχεδόν συγκρούστηκε με ένα μυστηριώδες λαμπερό αντικείμενο. Και καταλήσει προφητικά: «Πριν αυτό το άρθρο οδεύσει προς το τυπογραφείο,» αυτη η απειλή θα «χτυπήσει πίσω, ίσως να καταπιεί ένα αεροπλάνο ή πλοίο, ή να αφήσει πίσω της ένα ναυάγιο χωρίς σημεία ζωής επί του σκάφους.»

Στον πυθμένα της θάλασσας: Το πυρηνικό υποβρύχιο "Scorpion" εξαφανίστηκε τον Μάιο του 1968 με 99 άτομα πλήρωμα στο Τρίγωνο των Βερμούδων. Λίγους μήνες αργότερα, τα συντρίμμια βρέθηκαν στον πυθμένα της θάλασσας, σε βάθος τρειών χιλιομέτρων, αλλά δεν μπόρεσαν να ανασυρθούν.
 

 
Σε ποπ σταρ για τους λάτρεις ανεξήγητων φαινομένων αναδείχτηκε το Τρίγωνο των Βερμούδων το 1974  - με την απίστευτη επιτυχία του βιβλίου. "Τρίγωνο των Βερμούδων. Παράθυρο στο σύμπαν;". Ο Αμερικανός συγγραφέας Charles Berlitz αναφέρεται σε δεκάδες μυστηριώδεις υποθέσεις εξαφάνισης πλοίων και αεροσκαφών. Για πρώτη φορά αναφέρεται ως ένα γεγονός η ανεύρεση φορτηγών πλοίων, χωρίς το πλήρωμα τους, με μοναικούς κατοίκους σκύλους, γάτες ή καναρίνια.

Ιπτάμενο βαγόνι: Στις 5 Ιουνιίου του 1965 ένα αεροσκάφος C-119 της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, χάθηκε στο Τρίγωνο των Βερμούδων. Στο αεροσκάφος επέβαιναν δέκα άτομα, και βρισκόταν σε πτήση από το Milwaukee με προορισμό τον νησί Grand Turk. Η έρευνα διήρκησε πολλές μέρες, αλλά ήταν ανεπιτυχής. Ωστόσο, οι δύο αμερικανοί αστροναύτες James McDivitt και Ed White, οι οποίοι βρισκόταν με την αποστολή Gemini 4 στο διάστημα, ανέφεραν ότι κατά τη στιγμή του ατυχήματος είδαν έναν UFO στην περιοχή.
 

Απαγωγή από εξωγήινους

Μια εξήγηση που δόθηκε ήταν ότι τα σκάφη, κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, σπρώθηκαν από το λιμάνι που έδεναν ανοιχτά στη θάλασσα. Αλλά για τον Berlitz ήταν σαφές: Μόνο εξωγήινοί θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνοι για την εξαφάνιση των ανθρώπων. Όταν Berlitz έμαθε ότι σε μια περίπτωση ναυαγίου, μαζί με το πλήρωμα χάθηκε και ένα παπαγάλος που μιλούσε, ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι το είχε απαχθεί βίαια, κατά πάσα πιθανότητα από όντα από κάποιον άλλο κόσμο, σε μια άλλη διάσταση . 

"Spacenapping" ονόμαζε ο Berlitz αυτό το κυνηγητό, με την  υποψία ότι οι εξωγήινοι εκμεταλλεύτηκαν κάποια παράθυρα χρόνου, σε μια άλλη διάσταση,  ξεφυτρώνοντας στην περιοχή του τριγώνου των Βερμούδων. Στο ερώτημα γιατί οι εξωγήινοι απήγαγαν ανθρώπους, ο Berlitz είχε φυσικά μια απάντηση : οι άνθρωποι χρησιμοποιούντο ως εκθέματα σε έναν ζωολογικό κήπο κάπου στο σύμπαν.

Οι εξηγήσεις του Berlitz αναδείχτηκαν σε best-seller της εποχής. Οι έγκυρες εφημερίδες ανά τον κόσμο διέδωσαντα λεγόμενα του Berlitz, παρόλο που οι εξηγήσει τους  προσφέρουν πολλά περισσότερα από ότι μπορεί να απορροφήσει το μυαλό ενός ανθρώπου. Ο Berlitz ήταν ευπρόσδεκτος για τους περισσότερους, αν και πολλοί διατήρησαν μια «χιουμοριστική απόσταση» από τις εξηγήσεις του.

Το μυστήριο του Fort Lauderdale

Το βιβλίο του Berlitz πωλήθηκε μέχρι σήμερα σε πολλά εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο - και αυτό παρά τις κατ 'επανάληψη λογικές εξηγήσεις για την εξαφάνιση πλοίων και αεροσκαφών. Η λαμπρή ομάδα των αυτοαποκαλούμενων εμπειρογνωμόνων του Τριγώνου των Βερμούδων είχει πάντα το πάω χέρι.

Το επιχείρημα της ανθρωποκτονίας που παρέχεται από τον συγγραφέα
Lawrence David Kusche το 1975 με το βιβλίο «Τα αινίγματα του Τριγώνου των Βερμούδων λύθηκαν», δεν πωλήθηκε τόσο καλά όσο αυτό του Berlitz. Στο βιβλίο έχει γίναι μια αγιολόγησαη στατιστικών για τα ατυχήματα στην ανοικτή θάλασσα και ο συγγραφέας διαπίστωσε ότι στο Τρίγωνο των Βερμούδων δεν υπήρχε μια ασυνήθιστη συσσώρευση ατυχημάτων. Η αναζήτηση μιας θεωρίας, σύμφωνα με τον Kusche, είναι περίπου τόσο λογική, όπως, για παράδειγμα να προσπαθήσει κάποιος να εξηγήσει ότι όλα τα ατυχήματα αυτοκινήτων στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν ένα και το ίδιο λόγο. Το επόμενο βιβλίο που κυκλοφόρησε ο Kusche ήταν ένα βιβλίο μαγειρικής με συνταγές ποπ κορν!

Έτσι, το μεγαλύτερο φαινόμενο που χρήζει μια εξήγηση για το Τρίγωνο των Βερμούδων παραμένει το ερώτημα γιατί ακριβώς η «Πτήση 19» ήταν ο καταλύτης για την μετέπειτα φήμη του Τριγώνου. Διότι μαζί με τα πέντε αεροσκάφη της «Πτήσης 19», μεταξύ του 1942 και 1946 εξαφανίστηκαν συνολικά 94 αεροσκάφη. Όλα απογειώθηκαν από την βάση του Ναυτικού στο Fort Lauderdale, για λόγους εκπαίδευσης.


Είναι ένας από τα πιο διάσημους θρύλους των Βερμούδων το πλοίο «Mary Celeste». Στις 4 Δεκεμβρίου του 1872 βρέθηκε από το «Dei gratia», να επιπλέει αδέσποτο στον Ατλαντικό. Συνήθως αποσιωποιείται η ακριβής τοποθεσία ανεύρεσης του  «Mary Celeste» -  μεταξύ της Πορτογαλίας και των νησιών των Αζορών, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το Τρίγωνο των Βερμούδων.