Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Νεκρός ο τρίτος πιλότος του F16


    Νεκρός εντοπίστηκε ο αγνοούμενος πιλότος του πολεμικού αεροσκάφους, το οποίο συγκρούστηκε με άλλο F- 16 νότια της Κρήτης.

    Οι άλλοι δύο πιλότοι περισυνελέγησαν σώοι. Ο ένας από τους δύο χειριστές, ο 34χρονος, η κατάσταση της υγείας του οποίου χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη, μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου θα του γίνει εμβολισμός από αγγειοχειρούργο.


    Ο δεύτερος διασωθείς φέρει κατάγματα στα κάτω άκρα, χωρίς, ωστόσο, να κινδυνεύει η ζωή του.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 14.05 οταν δύο αεροσκάφη F16 συγκρούστηκαν στον αέρα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης νότια της Κρήτης δυτικά της νήσου Χρυσή.

    Στην εκπαιδευτική άσκηση τακτικής εναέριας μάχης συμμετείχαν 6 αεροσκάφη που είχαν απογειωθεί από την 115 πτέρυγα μάχης 340 μοίρα.

    Στο Ηράκλειο έφτασε με C-130 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

    Ο κ. Βενιζέλος προεδρεύει σε σύσκεψη με τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ όπου ενημερώνεται για την κατάσταση της υγείας των πιλότων -του διθέσιου F16 που συγκρούστηκε στον αέρα με μονοθέσιο πολεμικό- παρουσία του δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη και της νομάρχη Ηρακλείου, Βαγγελιώ Σχοιναράκη.

    Δηλώσεις Προέδρου, πρωθυπουργού και αντιπολίτευσης

    Σε συλλυπητήριο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αναφέρει ότι «ο τραγικός θάνατος του ιπταμένου της Πολεμικής Αεροπορίας μας συγκλόνισε και μας υπενθύμισε το σεβασμό που νιώθουμε για εκείνους που με έντονη αίσθηση ευθύνης έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος».

    «Εκφράζω την οδύνη και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του, καθώς και τη συμπαράστασή μου σε όλους τους συναδέλφους του», καταλήγει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Την βαθειά οδύνη του ιδίου και της κυβέρνησης για την τραγική απώλεια του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, την ώρα του καθήκοντος, εξέφρασε με δήλωση του και ο πρωθυπουργός. Ο Γ.Παπανδρέου συμπληρώνει στη δήλωση του ότι οι σκέψεις μας αυτές τις δύσκολες ώρες είναι κοντά στην οικογένεια του αξιωματικού, που έχασε τη ζωή του, όπως και στους δύο χειριστές που νοσηλεύονται, μαζί με τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση.

    Θλίψη και οδύνη για τον χαμό του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας εκφράζουν με ανακοινώσεις τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ απευθύνουν και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους δυο πιλότους, οι οποίοι τραυματίστηκαν.

    Από τη ΝΔ ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας του κόμματος Θεόφιλος Λεονταρίδης, σημειώνει ότι «γεννώνται εύλογα ερωτήματα για τις συνθήκες του μείζονος αυτού αεροπορικού ατυχήματος, αφού συνέβη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής και όχι επιχειρησιακής δραστηριότητας» και «εντείνεται ο προβληματισμός για τη συχνότητα των σοβαρών ατυχημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις το τελευταίο διάστημα». Η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να διερευνήσει σε βάθος τα αίτια του ατυχήματος και να δώσει άμεσα απαντήσεις.

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος τονίζει ότι η «κυβέρνηση οφείλει να διερευνήσει και να δώσει εξηγήσεις στο λαό για τις αιτίες που οδήγησαν στη σύγκρουση των 2 μαχητικών αεροσκαφών, καθώς πληθαίνουν τα ατυχήματα».

    O πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης σε δήλωση του εκφράζει την ελπίδα ότι η πολιτεία θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στην οικογένεια του θανόντος.

    Ο ΣΥΝ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, θεωρεί «αναγκαίο η πολιτική ηγεσία να διερευνήσει σε βάθος τα αίτια της σύγκρουσης των δύο αεροσκαφών».

    Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη υποστηρίζει ότι η σκληρή και ρεαλιστική εκπαίδευση των αεροπόρων μας έχει «συχνά ένα μεγάλο και δυσβάστακτο κόστος» και προσθέτει ότι «το τελευταίο διάστημα, έχουν πολλαπλασιαστεί και πυκνώσει τ' ατυχήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις» εξέλιξη που «ξεπερνά τη ρεαλιστικότητα της εκπαίδευσης και γεννά εύλογα ερωτήματα».

    «Το θέμα δεν προσφέρεται για πολιτική αντιπαράθεση και κινδυνολογία, αλλά για την αντιμετώπιση του δεν αρκούν οι συνήθεις καθησυχαστικοί λόγοι και οι στείροι κομματικοί ανταγωνισμοί. Απαιτείται ευρύτατη εθνική συνεννόηση, ρεαλιστικός και αποτελεσματικός σχεδιασμός της πολιτικής εθνικής άμυνας που θα ενισχύσει τη θέση και το κύρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», καταλήγει η κ. Μπακογιάννη.

ΑΠΕ