Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Ο Ερντογάν, τα Κατεχόμενα και η κυνική ομολογία του

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTTi_qDkewKfcemVbuVDNarIDisaudMVhyqljR6q2oowLrMddxA_g
Παραδέχθηκε ότι πίσω από την εισβολή βρίσκονται στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας
 
Της Δωρας Αντωνιου

Η κρίση που εκδηλώθηκε στις σχέσεις της Τουρκίας με τα Κατεχόμενα αποδεικνύεται άκρως αποκαλυπτική: ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο οργίλο ξέσπασμά του κατά των Τουρκοκύπριων διαδηλωτών, οι οποίοι τόλμησαν να στραφούν εναντίον της «μητέρας Τουρκίας», για πρώτη φορά άφησε τα προσχήματα και αναφέρθηκε στους πραγματικούς λόγους της παραμονής του τουρκικού στρατού στην Κύπρο. «Εχουμε στρατηγικά συμφέροντα και δικαιώματα», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, αφού προηγουμένως αναρωτήθηκε «ποιοι είναι αυτοί που μας ζητούν να φύγουμε από την Κύπρο;». Ετσι, δημοσίως αναίρεσε όλη την τουρκική επιχειρηματολογία περί «Τουρκοκυπρίων που κινδυνεύουν» και «παρουσίας του τουρκικού στρατού ως εγγυητού της ασφάλειάς τους».
Οτι οι πραγματικοί λόγοι πίσω από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη μακροχρόνια κατοχή μέρους του νησιού αφορούν την εξυπηρέτηση στρατηγικών στόχων της Τουρκίας, δεν υπήρχε αμφιβολία. Εχει, ωστόσο, ιδιαίτερη αξία αυτό να γίνεται δημόσια παραδοχή της επίσημης τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, δικαιώνοντας τους προβληματισμούς για τις πραγματικές προθέσεις της γείτονος, όσον αφορά και τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.
Η κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τα Κατεχόμενα, η οποία διογκώθηκε με τις δηλώσεις Ερντογάν και τις παρεμφερείς δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησής του που ακολούθησαν, έχει και μια ακόμη παράμετρο. Η Τουρκία δείχνει να έρχεται αντιμέτωπη με μια σειρά από αδιέξοδα που η ίδια προκάλεσε στα Κατεχόμενα. Η πολιτική του εποικισμού και η μακροχρόνια παραμονή των Κατεχόμενων σε καθεστώς «επιχορηγούμενης επαρχίας», διαμόρφωσαν σειρά στρεβλώσεων. Με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις, ο πληθυσμός στα Κατεχόμενα υπολογίζεται περίπου στις 250.000 κατοίκους, ενώ άλλοι ανεβάζουν αυτό τον αριθμό στις 400.000. Οι Τουρκοκύπριοι υπολογίζονται περίπου στις 85.000 και αντιλαμβάνονται απόλυτα ότι έχουν καταστεί μειοψηφία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η αλλοίωση του πληθυσμού που έχει επιτευχθεί συνεχίζεται, με την Τουρκία να στέλνει στα Κατεχόμενα και άλλους εποίκους, τους οποίους, πλέον, ονομάζει «οικονομικούς μετανάστες». Σε αυτό τον πληθυσμό θα πρέπει να προστεθούν και οι περισσότεροι από 40.000 στρατιώτες της κατοχικής δύναμης. Με τους Τουρκοκύπριους να δέχονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια επικρίσεις από τουρκικής πλευράς για το πόσο κακοί μουσουλμάνοι και πόσο κακοί Τούρκοι είναι, το κλίμα δυσαρέσκειας διογκώνεται. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η σπίθα που άναψε με την ανακοίνωση του προγράμματος λιτότητας, το οποίο αποφάσισε η Τουρκία να επιβάλλει στα Κατεχόμενα, βρήκε γόνιμο έδαφος, που είχε διαμορφωθεί από τις υπόλοιπες συνθήκες που επικρατούν.
Η Τουρκία συνδράμει ετησίως τον προϋπολογισμό των Κατεχόμενων με 1 δισ. τουρκικές λίρες (500 εκατ. ευρώ). Πριν από μερικές εβδομάδες ανακοινώθηκε ότι το ποσόν αυτό περικόπτεται κατά 300 εκατ. τουρκικές λίρες και η ανακοίνωση συνοδεύθηκε με σειρά περικοπών, με στόχο να μειωθούν οι δαπάνες. Εδώ και χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το μεγάλο πρόβλημα ανεργίας στα Κατεχόμενα, τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και των εποίκων, δημιουργήθηκε ένας τεράστιος δημόσιος τομέας. Ουσιαστικά, η Τουρκία, για να εξασφαλίσει ησυχία στα Κατεχόμενα, συνειδητά μισθοδοτεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Μάλιστα, οι αμοιβές των υπαλλήλων αυτών είναι τριπλάσιες από τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων στην Τουρκία. Αυτό διότι το μέτρο σύγκρισης στα Κατεχόμενα δεν ήταν η Τουρκία, αλλά οι μισθοί της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το πλαίσιο που διαμορφώθηκε σταδιακά, λοιπόν, έφερε τους Τουρκοκυπρίους στην κατάσταση να αντιλαμβάνονται ότι έχουν καταστεί μειοψηφία και ότι είναι οικονομικά απόλυτα εξαρτώμενοι από την Τουρκία, η οποία, μάλιστα, τους χρησιμοποιεί ως εργαλείο για την εκπλήρωση των δικών της πολιτικών ή άλλων επιδιώξεων. Ουσιαστικά, φαίνεται ότι ένα σημαντικό κομμάτι της τουρκοκυπριακής κοινότητας αντιλαμβάνεται ως αδιέξοδο το μέλλον της υπό τις παρούσες συνθήκες.
Η αντίδραση που εκδηλώθηκε στα Κατεχόμενα και που δεν αναμένεται να εκτονωθεί γρήγορα (ήδη προγραμματίζεται νέα διαδήλωση για τις 2 Μαρτίου, ενώ η δυσφορία διογκώθηκε από την απόφαση της Αγκυρας να αποσύρει τον πρέσβη της από εκεί), ανέδειξε και την κρίση που σοβεί στις σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. Ο θεωρούμενος «άνθρωπος των στρατηγών», ποτέ δεν ήταν αρεστός στην κυβέρνηση Ερντογάν, που έσπευσε να του καταλογίσει ευθύνες για την κατάσταση στα Κατεχόμενα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η συντήρηση της τεταμένης ατμόσφαιρας από τουρκικής πλευράς να αποσκοπεί σε αλλαγή της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ