Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Συλλογή Ιωάννη Σαρτζετάκη: Σπουδαία δωρεά στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης

Το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου (1818_1823) στην Κέρκυρα όπου στεγάζεται το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Ασιατικής Τέχνης 
 
 
Εργα τέχνης και αντικείμενα από την Κεντρική Ασία και την Ιαπωνία, 309 στο σύνολο δώρισε ο συλλέκτης κ. Ιωάννης Σαρτζετάκης στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα. Χαλιά του 19ου αιώνα περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο στη δωρεά αλλά και υφάσματα, ενδύματα, ζωγραφικά μικρογραφικά έργα, ειδώλια και κοσμήματα από την Ινδία, νομίσματα και ειδώλια από την Κεντρική Ασία και διάφορα μεμονωμένα αντικείμενα από την Κίνα. Η χρονολόγησή τους μάλιστα καλύπτει μακρά περίοδο, από την Προϊστορική εποχή ως τον 20ό αιώνα.

Ειδικά τα νομίσματα, ύστερα από την εξέτασή τους αποδείχθηκε ότι είναι υστεροελληνικές κοπές βασιλείου της Βακτρίας, της δυναστείας των Κουσάν (1ος _ 4ος μ.Χ.), ινδοελληνικά κ. ά. Πρόκειται δηλαδή για μοναδική συλλογή, η οποία δημιουργήθηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες κατά τη διάρκεια ταξιδιωτικών περιηγήσεων του συλλέκτη και της συζύγου του κυρίας Ρ. Λ. Ντέιτον στην Ασία αλλά και από δημοπρασίες στην Ευρώπη, στην Αμερική και τον Καναδά.
Ιδιαιτέρως πολύτιμη θεωρείται επομένως η δωρεά για το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης από τις συλλογές του οποίου απουσιάζουν αντικείμενα της Κεντρικής Ασίας. Παράλληλα όμως θα εμπλουτισθούν οι ήδη υπάρχουσες συλλογές του, της Ελληνοβουδιστικής Τέχνης της Γκαντάρα. Τα έργα θα εκτεθούν στον δεύτερο όροφο του μουσείου και συγκεκριμένα στην ανατολική του πτέρυγα, που θα διαμορφωθεί ως «Πτέρυγα Νέων Δωρητών».

Στην έκθεση αυτή, που θα είναι μόνιμη και θα φέρει το όνομα «Συλλογή Ιάσονα Ντέιτον Σαρτζετάκη» θα φιλοξενηθεί ο κύριος όγκος της δωρεάς και συγκεκριμένα χειροποίητα, περσικά χαλιά και ενδύματα του 19ου αιώνα. Εως ότου υλοποιηθεί όμως η «Πτέρυγα Νέων Δωρητών», η οποία όπως αναφέρεται θα γίνει στο άμεσο μέλλον η συλλογή χαλιών και ενδυμάτων θα παρουσιασθεί σε περιοδική έκθεση, που θα οργανώσει το μουσείο άμεσα. Τα άλλα έργα της συλλογής εξάλλου θα συμπληρώσουν τις μόνιμες εκθέσεις του μουσείου.
Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας, το μοναδικό στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην τέχνη και τις αρχαιότητες της Άπω Ανατολής και της Ινδίας στεγάζεται στο Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου (1818_1823) και αριθμεί περίπου 10.500 αντικείμενα τα οποία προέρχονται από δωρεές. Τον πυρήνα του μουσείου όμως, αποτέλεσε η συλλογή του Γρηγορίου Μάνου (1850-1928), ο οποίος διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστρία και στα τέλη του 19ου _ αρχές του 20ου αιώνα αγόρασε σε δημοπρασίες έργων τέχνης στο Παρίσι και στη Βιέννη 9.500 περίπου έργα κινέζικης, κορεάτικης και ιαπωνικής τέχνης ξοδεύοντας όλη του τη περιουσία. Τη συλλογή του δώρισε στο ελληνικό κράτος το 1919.