Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Εξεγέρσεις και λουτρά αίματος σε όλη τη Γη

Ιατρικό προσωπικό στο Μπαχρέιν ενώνεται με τους διαδηλωτές για να διαμαρτυρηθεί για τη στάση της αστυνομίας έναντι των γιατρών μετά το πρόσφατο λουτρό αίματος 
 
 

Στις φλόγες Λιβύη, Μπαχρέιν και Υεμένη- Πολλές δεκάδες οι νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και αγνοούμενοι


ΛΟΝΔΙΝΟ «Φωτιά» πήραν χθες η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή από το κύμα αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις της Λιβύης, του Μπαχρέιν και της Υεμένης. Οι Αρχές αντιμετώπισαν με τη βία τους διαδηλωτές που ζητούν την πτώση των τυραννικών καθεστώτων. Μόνο στο Μπαχρέιν αγνοούνται 60 άτομα, σύμφωνα με την αντιπολίτευση.

Στη Λιβύη ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταδίδουν χρήστες του Τwitter κάνουν λόγο για λουτρό αίματος με τουλάχιστον 14 νεκρούς σε συγκρούσεις αντικαθεστωτικών με την αστυνομία και με υποστηρικτές του συνταγματάρχη Μοαμάρ Καντάφι στην πόλη της Βεγγάζης. Παράλληλα δικηγόροι που διαδήλωσαν έξω από δικαστήριο της πόλης, 1.000 χλμ. από την πρωτεύουσα Τρίπολη, ζήτησαν τη θέσπιση Συντάγματος το οποίο να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπήρχαν και τέσσερις νεκροί σε ανάλογα επεισόδια στην πόλη Αλ Μπάιντα. Οι Αρχές της Λιβύης έχουν πει ότι δεν θα ανεχθούν μια λαϊκή εξέγερση και η εφημερίδα «Quryna», η οποία ανήκει στον γιο του Καντάφι Σαΐφ αλ Ισλάμ, χαρακτήρισε τους διαδηλωτές στη Βεγγάζη «σαμποτέρ».

Εν τω μεταξύ στο Μπαχρέιν η κατάσταση κλιμακώθηκε καθώς ο στρατός ανέλαβε να αποκαταστήσει την τάξη και την ασφάλεια στην πρωτεύουσα Μανάμα ύστερα από την επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών που άφησε τέσσερις νεκρούς και 230 τραυματίες, ενώ φήμες επιμένουν ότι υπάρχουν περίπου 60 αγνοούμενοι.

Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς που απάντησαν με πλαστικές σφαίρες και χρήση δακρυγόνων και λίγες ώρες αφότου οι διαδηλωτές είχαν αποχωρήσει περισσότερα από 50 τεθωρακισμένα οχήματα εμφανίστηκαν στο κέντρο της Μανάμα. Ο σεΐχης Αλί Σαλμάν, επικεφαλής του σιιτικού συνασπισμού Αλ Ουεφάκ που κατέχει τις 18 από τις 40 έδρες του κοινοβουλίου, δήλωσε ότι «δεν στοχεύουν στην ανατροπή του βασιλικού οίκουαλλά σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις» και στη μετατροπή του πολιτεύματος της χώρας σε συνταγματική μοναρχία.

Οι Αρχές της χώρας πάντως δηλώνουν ανυποχώρητες καθώς, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, απαγορεύτηκαν όλες οι διαδηλώσεις. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον τηλεφώνησε χθες στον ομόλογό της του Μπαχρέιν για να του εκφράσει τη βαθιά ανησυχία της μετά την επιδρομή της αστυνομίας, ενώ έκκληση για αυτοσυγκράτηση και προς τις δύο πλευρές απηύθυνε χθες και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ.
Την ίδια ώρα στην Υεμένη οι σκληρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και υποστηρικτών της κυβέρνησης συνεχίζονταν με αμείωτο ρυθμό με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 40 ανθρώπων. Οι βίαιες ταραχές ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Σαναά όταν 1.500 διαδηλωτές δέχθηκαν την επίθεση περίπου 800 υποστηρικτών της κυβέρνησης που κρατούσαν πέτρες και ξύλα.

Οι νέοι καταγγέλλουν διαφθορά και διαμαρτύρονται για την ολοένα αυξανόμενη ανεργία ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος ηγείται της πιο φτωχής χώρας του αραβικού κόσμου επί 32 συναπτά έτη. Ο πρόεδρος, ο οποίος συνεργάζεται με τις ΗΠΑ κατά της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, επιχείρησε πριν από λίγα 24ωρα να κατευνάσει τα πνεύματα στη χώρα του υποσχόμενος ότι θα παραιτηθεί από την εξουσία όταν λήξει η θητεία του, το 2013, αλλά ως τώρα δεν κατάφερε να πείσει τους διαδηλωτές να φύγουν από τους δρόμους.

ΤΟ ΒΗΜΑ