Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Κόκκινη γραμμή από Παπανδρέου


http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSx_y-yCb2cG3e6E-jHa9oJrcGjaNzrrervjCP9kdYRH7RcHNcTwQ
Κόκκινη γραμμή στις σχέσεις με την τρόικα επιχειρεί να θέσει η Κυβέρνηση με την μεταμεσονύκτια ανακοίνωσή της, χωρίς ωστόσο να επιθυμεί να προκαλέσει ευθεία σύγκρουση που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Αυτή είναι η άποψη που κυριαρχεί μεταξύ των λίγων κυβερνητικών στελεχών που είναι σε θέση να γνωρίζουν όσα εξελίχθηκαν αργά χθες το βράδυ και κορυφώθηκαν με την ανακοίνωση του Κυβερνητικού εκπροσώπου. 

Η άποψη την οποία ασπάζεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει να κάνει με την συμπεριφορά των επιτελών της τρόικας και την αναστάτωση που προκαλούν σε τακτά διαστήματα στην Ελληνική Κοινωνία με τις δηλώσεις τους. Με τον τρόπο που πραγματοποιούνται οι συνεντεύξεις Τύπου αλλά και με την φρασεολογία που χρησιμοποιείται, δίνεται το αίσθημα ότι η χώρα Κυβερνάται απευθείας από τους δανειστές της. Στην Κυβέρνηση εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό ο λαός αισθάνεται ότι έχουν εκχωρηθεί κυριαρχικά δικαιώματα ενώ οι συνεχείς αυστηρές συστάσεις που απευθύνουν οι «τροϊκανοί» επιτείνουν το αίσθημα ασφυξίας που επικρατεί στην αγορά και την κοινωνία.

Ο στόχος ωστόσο δεν είναι η διακοπή εφαρμογής του μνημονίου ούτε η δημιουργία κλίματος έντασης με την τρόικα. Η κυβέρνηση επιχείρησε να δείξει με σαφή τρόπο τα όρια που θέτει στη διαπραγμάτευση, κάτι που έκανε άλλωστε στις αρχές της εβδομάδας και ο Γιάννης Ραγκούσης όταν είχε προειδοποιήσει την τρόικα να προσέχει τις παρεμβάσεις της.

Αναμένεται βεβαίως και η αντίδραση των στελεχών της τρόικας καθώς και να «μετρηθούν» οι αντιδράσεις του ευρωπαϊκού παράγοντα αλλά και ειδικότερα της Άνγκελα Μέρκελ στα όσα εξελίχθηκαν χθες το βράδυ προκειμένου να αποκτήσουμε μια σαφέστερη εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση.

Οι ίδιες Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο για προσφυγή στις κάλπες και ότι δεν επιθυμούν να τραβήξουν την κατάσταση στα άκρα εκτός αν οι συνθήκες και η στάση της τρόικα οδηγήσουν προς μια τέτοια κατεύθυνση.

  Πηγή:www.capital.gr