Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

Στην εντατική της Κέρκυρας 30χρονος από τη νέα γρίπη

alt
Ένας νέος άνδρας ηλικίας 30 ετών νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Κέρκυρας εδώ και δύο ημέρες, έχοντας σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1.

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα που νοσηλεύεται με τον «ιό της νέας γρίπης» σε ΜΕΘ στην Κέρκυρα, ενώ, σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσοκομείου, τα δείγματα αίματος του 30χρονου έχουν σταλεί στο Ινστιτούτο Παστέρ και αναμένεται ίσως και σήμερα η τυπική απάντηση.

Πάντως, οι ιατροί του ιδρύματος είναι καθησυχαστικοί καθώς το κρούσμα είναι μεμονωμένο και δεν πρόκειται για επιδημία γρίπης. Μάλιστα, σήμερα, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε συστάσεις για την αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης της γρίπης με δεδομένο ότι η χώρα μας, όπως επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση, έχει εισέλθει στην αναμενόμενη εποχική δραστηριότητα της γρίπης ενώ συνολικά περίπου 40 άτομα έχουν νοσήσει φέτος το χειμώνα σε όλη την Ελλάδα.
Το Υπουργείο σημειώνει πως το επικρατούν στέλεχος είναι το Α (Η1Ν1) και γνωστοποιεί πως έως και σήμερα, 24.1.2011 και ώρα 16.00, έχουν καταγραφεί 37 σοβαρά κρούσματα, που έχουν νοσηλευθεί σε Μ.Ε.Θ., και 6 εργαστηριακά επιβεβαιωμένοι θάνατοι από γρίπη. Τονίζει πως η εικόνα αυτή είναι αναμενόμενη για την εποχική γρίπη και το Υπουργείο, σε συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., παρακολουθεί την εξέλιξή της.

Ως κύρια μέτρα δημόσιας υγείας, για την αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης της γρίπης, συστήνονται τα κατωτέρω:
 
1. Η τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών.
2. Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά όσο το δυνατόν συντομότερα, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. www.keelpno.gr).
3. Η συνέχιση του εμβολιασμού έναντι της γρίπης των ευπαθών ομάδων, καθ΄ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς και ιδιαιτέρως του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους.
Το υπουργείο επισημαίνει πάντως πως η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων καθώς και η επιδημιολογική καταγραφή των απουσιών δεν κρίνονται σκόπιμη.
Σημειώνει επίσης πως εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επί των θεμάτων που αφορούν την εποχική γρίπη ορίζονται ο Καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιος Τσακρής και ο Επίκουρος Καθηγητής Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Λοιμωξιολόγος ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

corfupress