Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Πρόωρες εκλογές στο Κόσοβο

Τα κόμματα του Κοσόβου συμφώνησαν στη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών λόγω της κρίσης που δημιουργήθηκε από την παραίτηση, το Σεπτέμβριο, του κοσοβάρου προέδρου Φατμίρ Σεϊντίου, ανακοίνωσε ο κοσοβάρος προσωρινός πρόεδρος.

"Όλα τα κόμματα και οι πολιτικές προσωπικότητες συμφώνησαν (...) για πρόωρες εκλογές επιβληθείσες από την κατάσταση", δήλωσε ο Γιάκουπ Κράσνικι, έπειτα από διαβουλεύσεις με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Τα κόμματα πρότειναν οι εκλογές να διεξαχθούν το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο του 2011, πρόσθεσε.

"Θα πρέπει τώρα να έχουμε και άλλες διαβουλεύσεις την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να καθοριστεί μια ημερομηνία για τις εκλογές", δήλωσε ακόμη ο προσωρινός πρόεδρος.

Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν στο Κόσοβο το 2007 και, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι επόμενες επρόκειτο να διεξαχθούν στα τέλη του 2011.

Οι πρόωρες εκλογές ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο το διάλογο που θα πρέπει να ξεκινήσει ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, τον πρώτο αυτού του είδους μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, το Φεβρουάριο του 2008.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου πως ο Σεϊντίου παραβίασε το Σύνταγμα παραμένοντας πρόεδρος του κόμματός του, της Δημοκρατικής Ένωσης του Κοσόβου (LDK), έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων του ως αρχηγός του κράτους.

Το LDK συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου (PDK) του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι. Τα δύο κόμματα είχαν πάντοτε τεταμένες σχέσεις.

Μία συμφωνία ανάμεσά τους είναι απαραίτητη προκειμένου να καταλήξουν στον καθορισμό διαδόχου του Σεϊντίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, επισκέπτεται το Κόσοβο.
 

http://www.nooz.gr