Ο Υπουργός Άμυνας Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ
Αντιμέτωπος με την κατηγορία της λογοκλοπίας στην διδακτορική του διατριβή είναι ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ.
Όλα άρχισαν με ένα δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, όπου ο καθηγητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο υποστήριξε ότι εντόπισε στη διατριβή του τσου Γκούτενμπεργκ, και κυρίως στο εισαγωγικό τμήμα της, αποσπάσματα, τα οποία δεν συνόδευε με τις δέουσες παραπομπές, αλλά εμφανίζονται στο κείμενο ως δικές του επισημάνσεις.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται απόσπασμα από δημοσίευση μιας πολιτικής επιστήμονος, της Μπάρμπαρα Τσενπφένιγκ στην Frankfurter Allgemeine Zeitungτου 1997, το οποίο φέρεται να υιοθέτησε ο τσου Γκούτενμπεργκ. Έχουν εντοπιστεί όμως και άλλα επίμαχα σημεία της εργασίας, τα οποία πήρε από την ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung.
Η ίδια η Μπάραμπαρα Τσενπφένιγκ, από την οποία φέρεται να δανείστηκε κάποια αποσπάσματα ο τσου Γκούτενμπεργκ, ζητά την ανάκληση του διδακτορικού τίτλου του Γερμανού υπουργού και χαρακτηρίζει την ενέργεια του «ανόητη».
Ο καθηγητής Φίσερ-Λεσκάνο που εξέτασε τη διατριβή του τσου Γκούτενμπεργκ διαπιστώνει ότι οι «αβλεψίες» του υπουργού Άμυνας είναι τόσο συστηματικές που δεν μπορούν παρά να συνιστούν παράβαση του πανεπιστημιακού κανονισμού περί συγγραφής διδακτορικών διατριβών.
Ο εκπρόσωπος ωστόσο της Ανεξάρτητης Αρχής για τον Έλεγχο των Επιστημονικών Εργασιών καθηγητής Βόλφγκανγκ Λέβερ, επισημαίνει ότι καθοριστικό ρόλο για την ανάκληση ενός διδακτορικού τίτλου είναι το κατά πόσο οι παρατυπίες αυτές είναι προϊόν δόλου ή εάν συνιστούν πραγματική αβλεψία και προχειρότητα εκ μέρους του φοιτητή.
Από την πλευρά του διευθυντής του Συνδέσμου των Γερμανικών Ανωτάτων Σχολών Μίχαελ Χάρτμαρ υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες που δέχεται ο τσου Γκούτενμπεργκ δεν συνιστούν λόγω για την ανάκληση του τίτλου του διδάκτορος.
Η υπόθεση έχει γίνει φυσικά αντικείμενο πολιτικής διαμάχης με τους αντιπολιτευόμενους σοσιαλδημοκράτες να ζητούν την παραίτηση του υπουργού σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι υποψίες.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο τσου Γκούτενμπεργκ είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Γερμανίας και θεωρείται ο επικρατέστερος για τη διαδοχή της Μέρκελ.
Έτσι λοιπόν πολλοί βλέπουν πίσω από την αποκάλυψη της υπόθεσης πολιτικές σκοπιμότητες.
DPA / Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
dw-world.de/