Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Δεύτερο χτύπημα από Πελέκη

Δεύτερο χτύπημα από Πελέκη

Σε αγωγή που κατέθεσε εναντίον του αρχαιολόγου της Ουρανούπολης τονίζει ότι οι ανταλλαγές ήταν απόφαση του πρώην πρωθυπουργού


Εδώ και μήνες τα νομικά όπλα της συμβολαιογράφου Aικατερίνης Πελέκη- Βουλγαράκη για την υπεράσπιση του εαυτού της, έχουν στραφεί προσωπικά προς τον Κ. Καραμανλή.

Κάθε άλλο παρά αιφνιδιασμός ήταν οι αναφορές της κ. Πελέκη στην Προανακριτική της Βουλής. Την προσωπική ευθύνη του πρώην πρωθυπουργού για την υπόθεση του Βατοπεδίου η «συμβολαιογράφος των ανταλλαγών» την επικαλείται με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο ήδη από τα τέλη Ιουλίου, σε αγωγή που κατέθεσε κατά του προϊσταμένου της 10ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιωάννη Ταβλάκη.

Δεύτερο χτύπημα από Πελέκη
Ο τελευταίος είχε αντιδράσει υπηρεσιακά στην παραχώρηση-ανταλλαγή από το Δημόσιο στη Μονή Βατοπεδίου της δασικής έκτασης-φιλέτο των 8.608 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής.
Η κ. Πελέκη-Βουλγαράκη, που συνέταξε τη συντριπτική πλειονότητα των δεκάδων συμβολαίων των σκανδαλωδών ανταλλαγών, επιχειρεί να αποσείσει από πάνω της τις ευθύνες. Και στην αγωγή της τονίζει ότι «φέρομαι να ενεργώ παρανόμως και να μετέχω πρωταγωνιστικώς μιας υποθέσεως, την οποία ο τότε πρωθυπουργός απ αρχής είχε υιοθετήσει ως κυβερνητική πολιτική».
Η σύζυγος του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, που χειρίστηκε μαζί με τον δικηγόρο αδελφό της Δημήτρη Πελέκη εκ μέρους της Μονής το σύνολο των συμβολαίων των ανταλλαγών και για τα οποία της έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και έχει παραπεμφθεί από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό όργανο του συλλόγου της στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών με το ερώτημα της απόλυσης, διατυπώνει καθαρά τη θέση ότι στη σύνταξη των συμβολαίων ακολουθούσε όχι απλά την κυβερνητική πολιτική, αλλά αυτή που ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε υιοθετήσει από την αρχή.
Με τη θέση αυτή πλέον εκ των πραγμάτων καλείται να ασχοληθεί και η Δικαιοσύνη, αφού πρόκειται για ισχυρισμό που διατυπώνεται σε επίσημο δικόγραφο της υπόθεσης με την οποία θα ασχοληθεί το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών τον Ιανουάριο του 2013, οπότε και προσδιορίστηκε η εκδίκαση της αγωγής της.
Η αγωγή της κ. Πελέκη-Βουλγαράκη κατατέθηκε στις 27 Ιουλίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας κατά του προϊσταμένου της 10ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ζητώντας να της καταβληθεί ως αποζημίωση για τη βλάβη, που όπως υποστηρίζει έχει υποστεί, το ποσό των 2 εκατ. ευρώ. Εξαιτίας της υπόθεσης, όπως υποστηρίζει στην αγωγή της, «η εργασία μου έχει περιορισθεί στο 10% της εργασίας μου του 2008 και 2007...».
Μπαράζ αγωγών
Η κ. Πελέκη-Βουλγαράκη υποστηρίζει ότι ο κ.Ταβλάκης κατέθεσε ψεύδη στην Προανακριτική, Εισαγγελέα κλπ.
Εκτός όμως από τον κ. Ταβλάκη, η κ. Πελέκη-Βουλγαράκη έχει υποβάλει μήνυση και κατά του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Ουρανούπολης Τρύφωνα Μιτίνζη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή πρωτοστάτησε ώστε να αποκαλυφτούν τα σχέδια της Μονής Βατοπεδίου.
Οι «εγκλωβισμένοι»
Από τη βιασύνη της δέσμευσε περιουσίες ιδιωτών στην Ουρανούπολη
«Ομηροι» του Βατοπεδίου εξαιτίας των συμβολαίων παραχώρησης-ανταλλαγής της έκτασης των 8.608 στρεμμάτων και των συμβολαίων της Αικατερίνης Πελέκη-Βουλγαράκη παραμένουν ακόμη και σήμερα 44 ιδιοκτήτες ακινήτων -οικόπεδα και σπίτια- στην περιοχή του Νέου Οικισμού Ουρανούπολης.
Αν και έχουν τίτλους οριστικής διανομής από το 1979 βρέθηκαν με το συμβόλαιο που συνέταξε η κ. Πελέκη να είναι στην ιδιοκτησία του Βατοπεδίου-Εφραίμ, αφού και οι δικές τους περιουσίες συνολικής έκτασης 66 στρεμμάτων είχαν περιληφθεί στην όλη έκταση που παραχωρήθηκε στη μονή.
Ηταν τότε, στις αρχές του 2007, τέτοια η... βιασύνη να γίνει η παραχώρηση και να αποχαρακτηριστεί από δασική όλη η έκταση, ώστε όλα αυτά αντιμετωπίστηκαν μόνο ως λεπτομέρειες. Οταν διαπιστώθηκε το λάθος (!) έγινε νέο συμβόλαιο από την κα Πελέκη-Βουλγαράκη, ώστε να εξαιρεθούν, αλλά όπως διαπίστωσαν τελευταία οι ιδιοκτήτες οι περιπέτειές τους δεν τέλειωσαν. Κι αυτό γιατί σε έγγραφο-χάρτη με το οποίο γίνεται η επανόρθωση του δασικού χαρακτήρα της έκτασης, εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στα 8.608 στρέμματα που παραχωρήθηκαν στο Βατοπέδι και η οποία κηρύχθηκε και πάλι από τη Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής ως δάσος.
Κι ενώ οι αποκαλύψεις «δείχνουν» τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και το περιβάλλον του, ο ηγούμενος Εφραίμ, εν όψει και της δίκης του στο Εφετείο Κομοτηνής την ερχόμενη Πέμπτη (υπόθεση της καθυστέρησης έκδοσης απόφασης) προκαλεί υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε το παραμικρό επιλήψιμο!
Μέσω του δικηγόρου Στέργιου Γιαλάογλου δηλώνει ότι «γίνεται πολύς θόρυβος για το τίποτα». Τον περασμένο Οκτώβριο το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή στους Εφραίμ και Αρσένιο, καθώς και στην πρώην πρόεδρο Πρωτοδικών, Μαρία Ψάλτη.

Χρίστος Τελίδης
ΕΘΝΟΣ