Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου απηύθυναν 33 πρώην πρέσβεις με την οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για την πιθανότητα «μήπως η σημερινή οικονομική συγκυρία πλήξει τελικά τα εθνικά μας θέματα».
Οι πρέσβεις αναγνωρίζουν μεν στον κ. Παπανδρέου ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ερζερούμ έθεσε ενώπιον του τουρκικού διπλωματικού σώματος το ζήτημα της παραβατικής συμπεριφοράς της Αγκυρας στο Αιγαίο. Ωστόσο, δεν θεωρούν την κίνηση αυτή επαρκή, πόσω μάλλον που η Ελλάδα συνεχίζει να συνομιλεί με την Τουρκία υπό την απειλή πολέμου (casus belli).
«Οταν το ένα μέρος βρίσκεται στο πλευρό της διεθνούς νομιμότητας και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται παρά τις έκνομες ενέργειες του άλλου μέρους, δημιουργούνται δύο σοβαρές συνέπειες. Αφ' ενός δείχνει ο απειλούμενος ότι δέχεται να διαπραγματευθεί υπό πίεση - σαν να είχε ηττηθεί σε πόλεμο - και αφ' ετέρου ο παράνομος χαρακτήρας των ενεργειών του απειλούντος ακυρώνεται ή αποδυναμώνεται σημαντικά στα μάτια των διεθνών παραγόντων» τονίζουν στην επιστολή τους οι πρέσβεις.
Στο θέμα της συνδιαχείρισης των πόρων του Αιγαίου, οι πρέσβεις επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει προηγουμένως μόνη της την επέκτασή τους και οριοθετηθούν η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Καλούν μάλιστα την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών που πλέον, έπειτα από τόσο καιρό, έχουν ξεφύγει από το επίπεδο του «διαλόγου» και έχουν εισέλθει σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, όπου και υπάρχει αμοιβαία ανταλλαγή παραχωρήσεων..
«Αν η ελληνική πλευρά παραχωρήσει μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων θα πρέπει ο ελληνικός λαός να μάθει και τις παραχωρήσεις των νομίμων δικών της δικαιωμάτων που έκανε, σε αντάλλαγμα, η Τουρκία» καταλήγουν οι 33 πρώην πρέσβεις.
ΤΟ ΒΗΜΑ