Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ελληνογερμανική συνεργασία για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων

 

Ο Γερμανός υφυπουργός Υγείας Stefan KapfererΥπεγράφη σήμερα στην Αθήνα υπόμνημα διμερούς συνεργασίας ανάμεσα στο ελληνικό και το γερμανικό υπουργείο Υγείας. Ο υφυπουργός Στέφαν Κάπφερερ μίλησε στην Ντόιτσε Βέλε για τους στόχους αυτής της συνεργασίας.

Πριν από ένα χρόνο, τον Μάρτιο του 2010, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατέληξαν σε μια διακήρυξη ελληνογερμανικής συνεργασίας.

Στα πλαίσια αυτής της διακήρυξης τον Δεκέμβριο του 2010 τα υπουργεία Υγείας των δύο χωρών συμφώνησαν στην υπογραφή υπομνήματος διμερούς συνεργασίας και προγράμματος για κοινές δράσεις ανάμεσα στα ουρολογικά τμήματα των πανεπιστημιακών κλινικών Ιωαννίνων και Μάρμπουργκ.

Πόσο γρήγορα μπορούμε να δώσουμε εξιτήριο στους ασθενείς;
  
Ο Στέφαν Κάπφερερ, υφυπουργός Υγείας της Γερμανίας, επικεντρώνει την προσοχή του σε ένα γενικό, αλλά και καίριο πρόβλημα των ευρωπαϊκών νοσοκομείων, στη βελτίωση της διαχείρισης των κονδυλίων.
Ένα ζήτημα «που αφορά πολλές πλευρές της  νοσοκομειακής περίθαλψης όπως π.χ. το θέμα της διάρκειας της παραμονής των ασθενών στα νοσοκομεία. Και συγκεκριμένα: πόσο γρήγορα μπορούμε να δώσουμε εξιτήριο στους ασθενείς και εάν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε με τα εξωτερικά ιατρεία την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.»

Η ορθολογική αντιμετώπιση αυτής μόνον της παραμέτρου σημαίνει, σύμφωνα με τον Γερμανό υφυπουργό Υγείας, μεγάλη εξοικονόμηση κονδυλίων, διότι «όσο λιγότερο χρονικό διάστημα είναι κατειλημμένες οι κλίνες στα νοσοκομεία, τόσο λιγότερες είναι και οι δαπάνες για την παραμονή του ασθενούς και για το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό. Αυτή ακριβώς είναι η βασική πρόκληση. Πρέπει να φροντίζουμε ώστε να μην μένει ουδείς ασθενής στο νοσοκομείο παραπάνω από όσο απαιτεί η ιατρική γνωμάτευση και θεραπεία.»

Να σημειώσουμε εδώ ότι στη Γερμανία ισχύουν συγκεκριμένες ταρίφες για την παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης, π.χ. για τις εγχειρίσεις, ανεξάρτητα από το εάν ο ασθενής μείνει πέντε ή επτά ημέρες στο νοσοκομείο.

Το σύστημα αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για μακροχρόνια και χωρίς σημαντικό λόγο παραμονή στο νοσοκομείο. Υπό την προϋπόθεση, που θέτει η πολιτεία, ότι η παροχή υπηρεσιών και περίθαλψης δεν θα πλήξει τον ασφαλισμένο.  Αυτό εκτιμάται ως βασικό κριτήριο διαχείρισης κονδυλίων στα γερμανικά νοσοκομεία, ανεξάρτητα από το καθεστώς, εάν δηλαδή τα νοσοκομεία είναι δημοτικά, κρατικά ή ιδιωτικά.

Η συνεργασία ανάμεσα στα νοσοκομεία είναι πιο ουσιαστική και αποδοτική
  
Ο Γερμανός υφυπουργός Υγείας Stefan Kapferer

Τι σημαίνει άραγε η συγκεκριμένη συνεργασία των νοσοκομείων των Ιωαννίνων και του Μάρμπουργκ; 
Ο κ. Κάπφερερ διευκρινίζει ότι σύμφωνα με την εμπειρία του γερμανικού υπουργείου Υγείας «πιο αποδοτικές συνεργασίες είναι εκείνες που σχεδιάζονται ανάμεσα στα νοσοκομεία και όχι ανάμεσα στα υπουργεία και τη γραφειοκρατία τους, όπως τώρα π.χ. ανάμεσα σε ελληνικά και γερμανικά νοσοκομεία, διότι μόνον έτσι είναι δυνατή η άντληση ουσιαστικών συμπερασμάτων και αποτελεσματικής συνεργασίας.
Το συγκεκριμένο μοντέλο διμερούς συνεργασίας ανάμεσα στα Ιωάννινα και το Μάρμπουργκ αφορά πρώτον την καλύτερη δυνατή θεραπεία στον τομέα της ουρολογίας και αργότερα και της ογκολογίας και δεύτερον τη βελτίωση του συντονισμού τω διαφόρων νοσοκομειακών τμημάτων, ώστε να μειωθεί ο χρόνος νοσοκομειακής θεραπείας.»

Τέλος ο Γερμανός υφυπουργός Στέφαν Κάπφερερ εκτιμά ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει η πολιτική βούληση για αλλαγές στο νοσοκομειακό σύστημα και γενικά στο
σύστημα υγείας: «Σχημάτισα την εντύπωση ότι υπάρχει η βούληση εκ μέρους του Έλληνα υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να επωφεληθεί από τις εμπειρίες του γερμανικού συστήματος. Υπάρχει όντως η βούληση να εκσυγχρονιστεί το υγειονομικό σύστημα της χώρας και να καταστεί πιο αποτελεσματικό.
Νομίζω ότι αυτή η πρόκληση είναι κοινή για κάθε χώρα και για κάθε εθνική οικονομία. Ακόμη και στη Γερμανία είναι και πάλι αναγκαίες μια σειρά αλλαγές, γι’ αυτό εκτιμώ ότι αυτή η συνεργασία θα είναι αποδοτική».

Τόσο στα πλαίσια της συγκεκριμένης συνεργασίας ανάμεσα στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και του Μάρμπουργκ, όσο και στα πλαίσια της γενικής διμερούς συνεργασίας η Γερμανία θα προσφέρει την τεχνογνωσία της στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης μέσω του υπουργείου Υγείας, αλλά και των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων όπως π.χ. του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, του Κέντρου Διαφώτισης και Υγειονομικής Πρόληψης κλπ.

Έτσι στο επίκεντρο θα είναι μεν η διαχείριση των νοσοκομείων, αλλά θα υπάρξει και ουσιαστική ανταλλαγή πείρας και επιστημονική βοήθεια στον τομέα της αναδιαμόρφωσης των τιμών στα φαρμακευτικά σκευάσματα, στη στρατηγική της πρόληψης ασθενειών, επιδημιών, αλλά και ατυχημάτων.

Σπύρος Μοσκόβου / Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw-world.de