Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Χαμηλά τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία των γιατρών


Μόνο 376 νοσοκομειακοί γιατροί από τους 21.458 συμμετείχαν στην απεργία της Δευτέρας, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Η πλειονότητα των γιατρών του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και των Ελευθέρων Επαγγελματιών επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΠΑΔ, το 80% των γιατρών του επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα


Όσο για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, από τους 4.150 γιατρούς μόνον οι 37 έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.


Από την πλευρά τους οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά προειδοποιούν με κυρώσεις όσους γιατρούς δεχτούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τις ημέρες τις απεργίας.


«Όσοι διαφωνούν με την ύπαρξη πρωτοβάθμιας υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να το δηλώσουν», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι το ν/σ για την υγεία θα ψηφιστεί.


Κάλεσμα σε διάλογο

Σε διάλογο την προσεχή Πέμπτη 10/2 κάλεσε τους γιατρούς ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, λέγοντας πως ο νέος θεσμός «είναι προς όφελος του πολίτη, ενώ προσπάθεια του υπουργείου είναι να ανοίξει το σύστημα για να μπουν περισσότεροι γιατροί που θα εξετάζουν περισσότερους ασφαλισμένους.»


Ο υπουργός χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο το γεγονός πως μόνο 7.000 γιατροί εξυπηρετούν 5 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Όπως είπε στο ΣΚΑΪ ο κ. Λοβέρδος, τουλάχιστον 400.000 ραντεβού έχουν ακυρωθεί τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων σε ΙΚΑ και νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ χαρακτήρισε απαράδεκτο το θέμα με τους κατάλογους και τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΙΚΑ και το αλαλούμ που δημιουργήθηκε.


Τέλος, ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παραπομπής στα πειθαρχικά όργανα για τους γιατρούς που δεν θα απεργούν. Όπως είπε, «την όποια απόφαση -από την επίπληξη έως την διαγραφή- θα την κρίνουν τα πειθαρχικά όργανα.»


Στο μεταξύ, την Τρίτη θα ανακοινωθεί η ρύθμιση που θα επιτρέπει στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ να κάνουν παρακλινικές εξετάσεις σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα. Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Γιαννης Σαριβουγιούκας, η ρύθμιση αφορά τη συνεργασία του ιδρύματος με ιδιωτικά ιατρικά κέντρα , προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι.


Οι γιατροί του ΙΚΑ συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι την Παρασκευή 11/2, ενώ έως και την Πέμπτη 10/2 απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας -Πειραιά. Οι γιατροί επισημαίνουν ότι σύμφωνα με το μνημόνιο, από το 2012 οι συμβάσεις που θα έχουν με τα ταμεία θα είναι στο πρότυπο του ΟΑΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι θα κυμαίνονται από 500 – 700 ευρώ.


ΝΔ: Θα καταψηφίσει επί της αρχής

Συνάντηση με εκπροσώπους έξι ιατρικών ενώσεων είχε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ άκουσε τις θέσεις τους για το υπό συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο για την υγεία και τους ανέλυσε τις απόψεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επί της αρχής θα καταψηφίσει το εν λόγω σχέδιο νόμου.

 ΣΚΑΙ