Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011

Αυτόφωρο και φυλακή για τη μη απόδοση ΦΠΑ

Τη θέσπιση της διαδικασίας του αυτοφώρου για όσους συλλαμβάνονται να μην αποδίδουν ΦΠΑ – ακόμα και αν πρόκειται για ένα ευρώ - προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος, αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή εντός του μηνός.
Στο νέο νομοσχέδιο θα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, διάταξη με την οποία θα εφαρμόζεται η διαδικασία του αυτόφωρου στις περιπτώσεις που συλλαμβάνεται επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας να μην αποδίδει ΦΠΑ στο Δημόσιο, ακόμα και αν πρόκειται για ένα ευρώ.
«Θα αυστηροποιηθούν οι ποινές, ιδιαίτερα για τον ΦΠΑ, το οποίο θεωρείται μία ευθεία παρακράτηση εσόδων», δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος. «Θα υπάρχει και το αυτόφωρο, θα υπάρχουν και όλα» σημείωσε ο κ. Γεωργακόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ποινές θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το μέγεθος και τον ρυθμό επανάληψης της παράβασης.
«Ολα εξαρτώνται από τη μείωση της φοροδιαφυγής», επισημαίνει ο κ. Γεωργακόπουλος και προσθέτει ότι εάν το φαινόμενο περιοριστεί και γίνουν όλοι συνεπέστεροι, δεν υπάρχει περίπτωση να χρειαστούν νέα μέτρα. Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί τίποτε να αποκλειστεί».
Εν τω μεταξύ, με χθεσινή εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Δημ. Κουσελά, ενεργοποιούνται οι αυστηρότερες ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν, οι οποίες ισχύουν από τον περασμένο Οκτώβριο και προβλέπουν:
  1. Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 30 ημερών για μη απόδοση ΦΠΑ, φόρου κύκλου εργασιών και παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων έως και 3.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή από το πρώτο ευρώ.
  2. Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους για μη απόδοση ΦΠΑ και άλλων φόρων από 3.000 έως και 75.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
  3. Ποινή κάθειρξης μέχρι 10 χρόνια εφόσον σε ετήσια βάση η φοροδιαφυγή υπερβαίνει τα 75.000 ευρώ. Η ίδια ποινή προβλέπεται και για φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ με έκδοση ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων
  4. Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 4 μήνες για όσους δεν εκδίδουν ή εκδίδουν ανακριβώς αποδείξεις και τιμολόγια για τρεις διαφορετικές συναλλαγές ή παρεμποδίζουν τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων.
  5. «Λουκέτο» για 48 ώρες στις επιχειρήσεις που εντοπίζονται να μην έχουν εκδώσει παραπάνω από 10 παραστατικά ή εάν η αξία του παραστατικού που δεν έχει παρανόμως εκδοθεί είναι πάνω από 500 ευρώ.
Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ σε κέντρα διασκέδασης το περασμένο Σαββατοκύριακο, προκύπτει ότι το ένα στα δύο φοροδιαφεύγουν. Από τους 131 ελέγχους που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ εντοπίστηκαν 69 κέντρα να μην εκδίδουν αποδείξεις να έχουν διαπράξει άλλες σοβαρές φορολογικές παραβάσεις.

 tvxs.gr