Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Νέα δημοσκόπηση :ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στο 37%

Ως ιδιαίτερα δύσκολος αναδεικνύεται για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ο στόχος της επίτευξης αθροιστικού ποσοστού 50%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse RC για "Το Ποντίκι" για το χρονικό διάστημα 11 έως 17 Απριλίου.
Τα δύο μεγάλα κόμματα, λόγω της εξαιρετικά χαμηλής συσπείρωσής τους τρεις εβδομάδες προ των εκλογών, είναι υποχρεωμένα να προσελκύσουν και ψηφοφόρους που δείχνουν να έχουν απομακρυνθεί από την επιρροή τους.


Έτσι, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η ΝΔ προηγείται με 7 μονάδες διαφορά, συγκεντρώνοντας 22%, έναντι 15%. Αθροιστικά, δηλαδή τα δύο μεγάλα κόμματα φτάνουν μόλις το 37%.

Την ίδια στιγμή τρία κόμματα δίνουν «μάχη» για την τρίτη θέση, με σοβαρές μάλιστα πιθανότητες εκλογικού αποτελέσματος στην «περιοχή» του 10%, ενώ σύμφωνα με την δημοσκόπηση, έως και δέκα κόμματα, έχουν πιθανότητα να μπουν στη βουλή.   
Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 11%, το ΚΚΕ 10,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε απόσταση αναπνοής 10%. Ακολουθούν: η Δημοκρατική Αριστερά με 8,5%, η Χρυσή Αυγή με 5,5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,5%, ο ΛΑ.Ο.Σ. και η Δημοκρατική Συμμαχία με 3%.
Σημειώνεται, ότι η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε πριν από την ανακοίνωση της συνεργασίας του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων με το Άρμα Πολιτών να εμφανίζει ποσοστό 1,5%.  


Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή η ψαλίδα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αυξάνεται κατά μια μονάδα,  από 4,5% στο 5,5%.  Ειδικότερα, η ΝΔ στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Pulse είχε 17%, ενώ τώρα αύξησε το ποσοστό της στο 17,5%. Αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωνε 12,5%, με το ποσοστό του να έχει μειωθεί στο 12%.
Παράλληλα, τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές μειώνεται η τάση για αποχή, άκυρο και λευκό. 



Τέλος, στην έρευνα αποτυπώνεται ότι η ψήφος «τιμωρίας» και «επιλογής διακυβέρνησης» έχουν ισορροπήσει. Το 46% των ερωτηθέντων απαντά ότι κύριο κριτήριο για την ψήφο τους στις εκλογές θα αποτελέσει η «καλύτερη επιλογή για τη διακυβέρνηση της χώρας»,  ενώ το 41% επιλέγει ως κριτήριο την « ‘τιμωρία’ των υπευθύνων για τη σημερινή κατάσταση».




enikos.gr