Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Ο Καντάφι δέχεται το ειρηνευτικό σχέδιο της Αφρικανικής Ενωσης

Η αποστολή θα συνομιλήσει και με τους αντικαθεστωτικούς
Ο Καντάφι δέχεται το ειρηνευτικό σχέδιο της Αφρικανικής Ενωσης
Αφιξη του Τζέικομπ Ζούμα στο αεροδρόμιο της Τρίπολης την Κυριακή, 10/4/2011 (EPA/Ntswe Mokoena)



Τρίπολη

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής
Τζέικομπ Ζούμα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης αποδέχθηκε ειρηνευτικό σχέδιο της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) για τον τερματισμό των συγκρούσεων που άρχισαν πριν από οκτώ εβδομάδες.

Ο Ζούμα και άλλοι τρεις ηγέτες της Ενωσης είχαν συνάντηση με τον
Μουαμάρ Καντάφι στην Τρίπολη την Κυριακή, και ομάδα της ΑΕ κατευθύνεται τώρα προς το προπύργιο των ανταρτών, την Βεγγάζη, στα ανατολικά της Λιβύης.

Η διπλωματική αποστολή με τη συμμετοχή πέντε χωρών της Αφρικανικής Ένωσης έφτασε την Κυριακή στη Λιβύη με στόχο να διαμεσολαβήσει μεταξύ των δυνάμεων που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι και των αντικαθεστωτικών για την επίτευξη εκεχειρίας.


Η πενταμελής αποστολή, που ξεκίνησε από τη Μαυριτανία, επισκέπεται την Τρίπολη και στη συνέχεια πρόκειται να έχει συνομιλίες με εκπροσώπους των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη.


Η αποστολή έχει ζητήσει την
«άμεση διακοπή» των εχθροπραξιών και «διάλογο μεταξύ των πλευρών» στη Λιβύη.

Νωρίτερα, ανακοίνωση της νοτιοαφρικανικής προεδρίας ανέφερε:
«Η επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης έχει την άδεια του ΝΑΤΟ να εισέλθει στη Λιβύη και να συναντηθεί στην Τρίπολη με τον Μουάμαρ Καντάφι. Η επιτροπή θα συναντηθεί επίσης με το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο στη Βεγγάζη στις 10 και 11 Απριλίου».

Η ΕΕ επίσης ενέκρινε τη διαμεσολάβηση της πενταμελούς επιτροπής.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στην Αζνταμπίγια. Σύμφωνα με το Reuters, αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ αναχαίτισαν μεγάλη επίθεση από την πλευρά των δυνάμεων του Καντάφι στην πόλη αυτή της ανατολικής Λιβύης. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε 11 τανκς έξω από την Αζνταμπίγια, καθώς και άλλα 14 στα περίχωρα της Μιζουράτα, που πολιορκείται από τις δυνάμεις του Καντάφι εδώ και έξι εβδομάδες.

ΤΟ ΒΗΜΑ