Σε φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη, καθώς κρίθηκε ένοχος και και σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση της μείωσης προστίμων σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων.
Η ίδια ποινή τού είχε επιβληθεί και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, τον Φεβρουάριο του 2009.
Η υπόθεση για την οποία παραπέμφθηκε σε δίκη ο κ.Ψωμιάδης αφορούσε τη μείωση εκ μέρους του των χρηματικών προστίμων που είχαν επιβληθεί σε βάρος πρατηριούχου, ο οποίος νόθευε συστηματικά τα καύσιμα που διέθετε προς πώληση με τη μέθοδο του αποχρωματισμού.
Καταπέλτης κατά του Π. Ψωμιάδη ήταν ο εισαγγελέας της έδρας ο οποίος στην αγόρευσή του είπε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση «δείχνει τη θρασύτητα της Αρχής Ψωμιάδη». Ο Παν. Ψωμιάδης κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος διότι ως Νομάρχης μείωσε από 88.000 σε μόλις 5.000 ευρώ τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε ένα πρατηριούχο υγρών καυσίμων που είχε συλληφθεί επανειλημμένως για νοθεία καυσίμων
Απολογούμενος στο Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, που εκδίκασε την υπόθεση την περασμένη Πέμπτη, ο Π. Ψωμιάδης υποστήριξε πως «έδρασα καθ' όλα νόμιμα», απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί δόλου, αφού, όπως είπε, δεν είχε καμία προσωπική σχέση με τον επιχειρηματία.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η μείωση των προστίμων κινήθηκε μέσα στα νόμιμα πλαίσια κι ότι έπραξε όπως θεώρησε ότι είναι ανθρωπίνως σωστό, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του πρατηριούχου και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Θύμιος Σώκος, το επόμενο χρονικό διάστημα -και μόλις καθαρογραφεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου και τη λάβει στα χέρια του- ο ίδιος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, θα θέσει τον Π. Ψωμιάδη σε προσωρινή αργία από το αξίωμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Εν συνέχεια, θα διαβιβάσει την απόφαση στο υπουργείο Εσωτερικών για την επικύρωση της διαθεσιμότητας.
Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο κ.Ψωμιάδης αναμένεται, μέσα στην προθεσμία που ορίζει ο νόμος, να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, καταθέτοντας αίτηση αναίρεσης της απόφασης. Σ' αυτή την περίπτωση, ο Άρειος Πάγος δεν θα μπει στην ουσία της υπόθεσης, αλλά θα εξετάσει ζητήματα ερμηνείας ή εφαρμογής του νόμου.
Επίσης, εάν γίνει δεκτή η αίτησης αναίρεσης, ο Περιφερειάρχης θα ξαναδικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη.
ΕΘΝΟΣ