Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Στο ανώτερο επίπεδο σοβαρότητας η πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα


Η Ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφαλείας αναβάθμισε στο επίπεδο 7 της κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων τη σοβαρότητα της πυρηνική κρίσης στον σταθμό της Φουκουσίμα.

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφαλείας αναβάθμισε στην τελευταία βαθμίδα, στο επίπεδο 7, της κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων τη σοβαρότητα της πυρηνική κρίσης στον σταθμό της Φουκουσίμα, τοποθετώντας την σε επίπεδο ανάλογο με την καταστροφή του Τσερνόμπιλ.
Ωστόσο διευκρίνισε ότι το επίπεδο των ραδιενεργών εκπομπών που έχει καταγραφεί από την αρχή της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα δεν αναλογεί παρά στο 10% των εκπομπών που μετρήθηκαν το 1986 μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ.
Οι διαθέσιμες μετρήσεις για την διαφυγούσα ραδιενέργεια από τον σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί «δείχνουν επίπεδα που αντιστοιχούν στη διαβάθμιση 7» της κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, δήλωσε εκπρόσωπος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφαλείας διευκρινίζοντας ότι η απόφαση ελήφθη «με βάση τα επίπεδα ιωδίου και καισίου που έχουν μετρηθεί στο περιβάλλον».
«Θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε την κατάσταση. Πρόκειται για προσωρινό μέτρο», διευκρίνισε προσθέτοντας ότι η οριστική απόφαση για την κατάταξη του πυρηνικού δυστυχήματος θα ληφθεί αργότερα από διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων.
Μόνο η καταστροφή του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ έχει καταταχθεί στο επίπεδο 7 της κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, που σημαίνει «απελευθέρωση σε σοβαρό βαθμό ραδιενεργών ουσιών με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον».
Ωστόσο, η ιαπωνική υπηρεσία διευκρίνισε ότι οι εκπομπές ραδιενέργειας που έχουν καταμετρηθεί μέχρι σήμερα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα δεν αντιστοιχούν παρά στο 10% των εκπομπών του Τσερνόμπιλ το 1986 προσθέτοντας ότι η ακτινοβολία δεν είναι της ίδιας έκτασης και της ίδιας φύσης με εκείνη του Τσερνόμπιλ.
Η Διεθνής Κλίμακα Πυρηνικών και Ραδιενεργών Συμβάντων, εκδίδεται από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και ασχολείται με την ταξινόμηση πυρηνικών και ραδιενεργών ατυχημάτων και συμβάντων, με κλίμακα βαθμολόγησης της σοβαρότητάς τους από το 1 έως το 7 κατά αύξοντα αριθμό.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ