Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Kατά της σηψαιμίας με όπλο το μαγνήτη

Έτσι απεικονίζεται η σηψαιμία

Η σηψαιμία μπορεί να διαγνωσθεί έγκαιρα με ένα νέο τεστ. Ερευνητές στο Ινστιτούτο Frauenhofer έχουν αναπτύξει μια μέθοδο η οποία μπορεί να απομονώσει γρηγορότερα τα επικίνδυνα βακτηρίδια με τη βοήθεια μαγνητών

Μόνο στη Γερμανία πεθαίνουν κάθε χρόνο γύρω στους 60.000 ανθρώπους από μολύνσεις στο αίμα. Για ασθενείς που φθάνουν με σηψαιμία στην εντατική τα ποσοστά θνησιμότητας αγγίζουν το 50%. Ένας από τους λόγους για τα πολύ υψηλά αυτά ποσοστά θνησιμότητας είναι η μη έγκαιρη διάγνωση και κατά συνέπεια οι καθυστερήσεις στην υπόδειξη της ενδεδειγμένης θεραπείας. Ένα νέο τεστ που ανέπτυξαν ερευνητές στο Ινστιτούτο Frauenhofer στη Λειψία έχει στόχο να βοηθήσει στην ταχύτερη διάγνωση. Σχετικά ο Ντιρκ Κουλμάγιερ, από το τμήμα κυτταρολογίας και ανοσοθεραπείας:


 «Κινεί κανείς τα μόρια για λίγα λεπτά πέρα-δώθε στο αίμα και κρατά παράλληλα έναν μαγνήτη με τον οποίο μπορεί να τραβήξει τα βακτηρίδια και να τα απομονώσει μέσα στο αίμα».

Δια γυμνού οφθαλμού δεν μπορεί κανείς να αναγνωρίσει αυτά τα μόρια, αλλά ούτε και τα 30 είδη βακτηριδίων και τα 7 είδη από μύκητες, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σηψαιμία και τα οποία από τη φύση τους καταρχάς δεν μαγνητίζονται. Χρειάζεται μια διαδικασία αλλαγής για να μπορέσουν να κολλήσουν πάνω στο μέταλλο. Καλύπτονται αρχικά με μια τεχνητή ύλη και αργότερα αποκτούν ένα λειτουργικό στρώμα:

«Αυτό το στρώμα για παράδειγμα μπορεί να είναι αντισώματα. Αντισώματα τα οποία μπορούν να παγιδεύουν σκοπευμένα βακτηρίδια ή επικίνδυνους ιούς που προκαλούν τη σηψαιμία».

Ακριβή και στοχευμένα αποτελέσματα



Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και απομονωθούν τα βακτηρίδια οδηγούνται σε ένα είδος μαγνήτη που μοιάζει στη μορφή και το σχήμα με πιστωτική κάρτα. Αυτή η κάρτα έχει δώδεκα μικροσκοπικά κανάλια. Μέσα σε αυτά τα κανάλια διαλύονται τα βακτηρίδια και πάλι μέσω μιας ειδικής διαδικασίας πολλαπλασιάζεται το DNA τους ώστε να μπορεί να γίνει πιο εύκολη η ανάλυσή τους.

Μέχρι σήμερα οι συμβατικές καλλιέργειες αίματος χρειάζονται μια με δυο ημέρες για να δώσουν αποτελέσματα διότι απαιτούνται μερικές εκατοντάδες βακτηριδίων. Με τον μαγνήτη όμως τα αποτελέσματα μπορούν να βγουν πολύ πιο γρήγορα διότι δεν απαιτούνται παρά λίγα μόνο βακτηρίδια και ο πολλαπλασιασμός τους για να γίνει η ανάλυση δεν χρειάζεται παρά μισή ώρα. Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη στην πράξη. Αυτό αναμένεται να γίνει σε δυο περίπου χρόνια. Μέχρι τότε οι επιστήμονες εργάζονται πυρετωδώς.

Η μόλυνση του αίματος είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για τον ασθενή που εκδηλώνεται συνήθως με πολύ υψηλό πυρετό και απαιτείται άμεση νοσοκομειακή περίθαλψη και φάρμακα. Η νέα μέθοδος που αναπτύσσεται τώρα στη Λειψία είναι για ένα ακόμα λόγο σημαντική γιατί μπορεί να υποδείξει ακριβώς εάν πρόκειται για έναν ανθεκτικό στα φάρμακα βακτηρίδιο ή για έναν απλό ιό που αντιμετωπίζεται με αντιβίωση. Με αυτό τον τρόπο οι γιατροί μπορούν να αντιδράσουν πιο έγκαιρα και αποτελεσματικά και οι λοιμώξεις του αίματος να μην μοιάζουν πλέον τόσο τρομακτικές.


Hartmut Schade / Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw-world.de