Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Δράση κατά των ναρκωτικών


   Ενεργότερη δράση αναλαμβάνει η διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη μελέτη και την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, σε μια προσπάθεια να συντονιστούν καλύτερα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

    Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Δημήτρη Κρεμαστινό για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, εμφανίστηκε ανήσυχος και σύντομα θα αναλάβει πρωτοβουλία για δραστικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Πολύ σύντομα, μάλιστα, αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα προβλέπει αλλαγή του κώδικα περί ναρκωτικών.

    Χαρακτηριστική ήταν μια εικόνα που μετέφερε στα μέλη της διακομματικής επιτροπής, ενημερώνοντας τα για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλιώρη. «Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται 5.200 χρήστες ενώ άλλοι 5.358 άρρωστοι άνθρωποι περιμένουν πως θα αντιμετωπιστούν άμεσα. Ποιος είναι ο μέσος χρόνος αναμονής για τα στεγνά προγράμματα του ΟΚΑΝΑ σε αυτή τη χώρα; Τα επτά χρόνια» τόνισε η κ Μαλιώρη και πρόσθεσε:

    « Είναι επείγον. Πρέπει να βρούμε τρόπο να ξαναφέρουμε το πρόγραμμα θεραπείας με υποκατάστατα. Έχουμε καταργήσει το δικαίωμα στη θεραπεία. Όταν δεν τους δίνουμε θεραπευτική θέση, δεν τους δίνουμε φαρμακευτική στήριξη, τους σπρώχνουμε στην πιάτσα. Όσο στερούμε από τόσο μεγάλο πληθυσμό αυτό το δικαίωμα, θα κάνουν οτιδήποτε για να βρουν τη δόση τους».

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η κ. Μαλιώρη στην πρόληψη, τονίζοντας ότι «το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν».

    Σε όλη τη χώρα όπως είπε, λειτουργούν 71 συνολικά κέντρα πρόληψης με 400 εργαζόμενους, ενώ υπάρχουν ολόκληροι νομοί που δεν έχουν κανένα πρόγραμμα.

ΑΠΕ