Οι 9 εντολές της Ανγκελα
Αυστηρούς όρους προβλέπει πλατφόρμα για την οικονομική διακυβέρνηση
Σε κλίμα έντασης, το οποίο έχει προκληθεί από τις απανωτές μονομερείς ενέργειες του Βερολίνου, θα πραγματοποιηθούν αύριο στις Βρυξέλλες τρεις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις.Το πρωί θα συγκληθεί η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συγκροτήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Βαν Ρόμπαϊ, για να παρουσιάσει το φθινόπωρο την πρότασή της για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ενωση- και στη συνέχεια θα παρουσιαστούν οι πρώτες ιδέες της.
Στη συνέχεια, το μεσημέρι, θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών των 27 και θα συζητήσουν και αυτοί το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης. Και το απόγευμα, αφού θα έχουν κλείσει οι αγορές, θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Γιουρογκρούπ για να συζητήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες για το πακέτο του μηχανισμού στήριξης, αλλά ενδεχομένως και της απαγόρευσης των ασφαλίστρων κινδύνου για τα κρατικά ομόλογα (CDS).
Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έχει προκαλέσει την οργή της Κομισιόν, αλλά και ορισμένων εταίρων της, με δύο μονομερείς ενέργειές της. Η πρώτη ήταν η απόφασή της να απαγορεύσει την επένδυση σε CDS όσων δεν διαθέτουν τα αντίστοιχα ομόλογα χωρίς να αναμένει την κοινή απόφαση των «27», μολονότι υπήρχε σχεδόν έτοιμη απόφαση του Συμβουλίου, με εισήγηση του επιτρόπου κ. Μπαρνιέ, μονάχα που η εφαρμογή της θα καθυστερούσε λόγω της απαιτούμενης έγκρισης από το Ευρωκοινοβούλιο. Γι΄ αυτό εξάλλου και χώρες όπως η Γαλλία επέκριναν την κ. Μέρκελ για «αντικοινοτικό» πνεύμα, χωρίς να διαφωνούν με την ουσία της ενέργειάς της.
Η δεύτερη ενέργεια της καγκελαρίου που έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι η διαρροή- που επιβεβαίωσε η ίδια η κ. Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο - ότι προτίθεται να καταθέσει αύριο στην ομάδα του κ. Βαν Ρόμπαϊ τη δική της «πλατφόρμα» για την οικονομική διακυβέρνηση. Αυτή αποτελείται από εννέα σημεία και προβλέπει την αλλαγή της Συνθήκης για να τεθεί σε εφαρμογή.
Στην... πλατφόρμα Μέρκελ- που φέρεται να συντάχθηκε με τη συνεργασία των υπουργών της επί των Οικονομικών και Οικονομίας - περιλαμβάνεται η αυξημένη παρακολούθηση των προϋπολογισμών των κρατών-μελών, η επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν τα προβλεπόμενα από το Σύμφωνο Σταθερότητας- το οποίο επίσης αλλάζει επί το αυστηρότερο- η αναστολή του δικαιώματος ψήφου για τους «παραβάτες» στα Συμβούλια, η θέσπιση διαδικασιών πτώχευσης για κράτη που δεν μπορούν να δανειστούν. Προβλέπεται επίσης ο έλεγχος των προϋπολογισμών από ανεξάρτητους ειδικούς, η στέρηση - ακόμη και σε μόνιμη βάση- κοινοτικών κονδυλίων από τους παραβάτες και άλλα.
Με τις ενέργειές της αυτές η κ. Μέρκελ έδειξε φανερά την περιφρόνησή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς- και την Κομισιόν, αλλά και τον πρόεδρο κ. Βαν Ρόμπαϊ- αλλά και στους εταίρους της, με τους οποίους υποτίθεται ότι συναποφασίζει στο πλαίσιο του Συμβουλίου. Από την άλλη μεριά, η πλευρά της κ. Μέρκελ υποστηρίζει ότι με τις πρωτοβουλίες της η καγκελάριος έδειξε ότι επιθυμεί η χώρα της να βρεθεί και πάλι στην πρωτοπορία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και της στήριξης του ευρώ. Ετσι όλοι αυτοί οι προβληματισμοί- και οι αναπόφευκτες αντεγκλήσεις- αναμένεται αύριο να κυριαρχήσουν στις Βρυξέλλες...
ΕΝΤΑΣΗ
Αντιδράσεις από την Ε.Ε για μονομερείς ενέργειες από τη Μέρκελ, χωρίς όμως να διαφωνούν με την ουσία των πράξεών της
http://www.tanea.gr