Συνέντευξη Μιχάλη Καρχιμάκη στην εφημερίδα "Ο Κόσμος του Επενδυτή" και στον δημοσιογράφο Λάμπρο Καλαρρύτη
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις σας ως Γραμματέας; Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σχεδιάζετε να κάνετε.
Μ.ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Έχουμε μπροστά μας μια μάχη. Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το σχέδιο «Καλλικράτης», μια αποφασιστική μεταρρύθμιση που θα κρίνει το μέλλον της χώρας και τη δυνατότητα της περιφέρειας να αναπτυχθεί.
Οι τοπικές κοινωνίες αποκτούν πρωτόγνωρες δυνατότητες στα χέρια τους. Ποτέ πριν σε ολόκληρη την ελληνική ιστορία, με εξαίρεση ίσως την περίοδο 1942-1943 στις περιοχές που ήλεγχε η «κυβέρνηση του βουνού», οι τοπικές κοινωνίες δεν απολάμβαναν τέτοιο βαθμό ελευθερίας από το ασφυκτικό χέρι του κεντρικού κράτους. Και είναι πράγματι λυπηρό ότι σε αυτή την μεγάλη μεταρρύθμιση βρέθηκαν απέναντι δυνάμεις που έπρεπε να την στηρίξουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η «μάχη του Καλλικράτη»;
Μ.ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Έχουμε λοιπόν μπροστά μας την μάχη των τοπικών εκλογών όπου οι δυνάμεις που εμπνεύστηκαν και στήριξαν τον «Καλλικράτη» διεκδικούν τη νίκη απέναντι στις δυνάμεις που έκαναν ότι μπορούσαν για να κρατήσουν πίσω την Ελλάδα. Το δικό μου καθήκον προκύπτει από την δεδομένη πολιτική πραγματικότητα. Είναι η υποστήριξη των δυνάμεων που πιστεύουν στον «Καλλικράτη» και υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτές οι δυνάμεις υπερβαίνουν τα όρια του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα να ενώσω και να συσπειρώσω όλες τις δυνάμεις της Παράταξης μαζί με τους συντρόφους μου στο Κόμμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θα είναι δημοψήφισμα οι αυτοδιοικητικές εκλογές;
Μ.ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Όπως είπε και ο Πρόεδρος μας Γεώργιος Παπανδρέου είναι δημοψήφισμα για τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει ο Καλλικράτης στην Ελληνική Κοινωνία
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή δεν θα παραχθούν πολιτικές εξελίξεις;
Μ.ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Σαφέστατα και θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα, όμως αν ρωτάτε για θέματα διακυβέρνησης, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2013. Η Κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα μεγάλο έργο, να σώσει οριστικά την χώρα, να την βγάλει από την κρίση και θα το πετύχει επαναφέροντας την ελπίδα στους Πολίτες. Το 2013 θα κριθούμε όλοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε τι κατάσταση βρίσκεται ο Κομματικός μηχανισμός; Ποιο είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα του αυτή τη στιγμή;
Μ.ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ από τον περασμένο Οκτώβριο, βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς σοκ. Δεν έχει πάρει ανάσα. Δεν υπήρξε μια συνηθισμένη μετάβαση της εξουσίας.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου ανέλαβε να κυβερνήσει μια πτωχευμένη χώρα, χωρίς διεθνή αξιοπιστία, απομονωμένη και αδύναμη εν μέσω μιας τρομερής θύελλας.
Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έπρεπε η κυβέρνηση να πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις και το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελλείψεις ο μηχανισμός έχει;
Μ.ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Είναι πολύ εύκολο να βρει κάποιος αδυναμίες σε μια τέτοια κατάσταση. Πολύ εύκολο και γι' αυτό άδικο. Άλλωστε ο πόλεμος δεν τελείωσε, βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή του. Να είστε σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ σ' αυτό τον πόλεμο που δίνει η Ελλάδα δεν θα φθάσει όπως ο Groushy στο Βατερλώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα στηρίξετε αδιακρίτως όλες τις Πολιτικές της Κυβέρνησης; Πολλοί στο Κόμμα και στη βάση διαφωνούν με το μνημόνιο ή με πτυχές του και πολεμούν την Κυβέρνηση ανοιχτά. Τι θα πείτε σε αυτούς, ότι έχουν λάθος;
Μ.ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Το ερώτημά σας είναι ξεπερασμένο Το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένα ιστορικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Ένα οργανωμένο κόμμα σε μια σύγχρονη δημοκρατία οφείλει να παράγει πολιτικές, να αφουγκράζεται την κοινωνία, να παίρνει πρωτοβουλίες, να αποτελεί την συνείδηση της Κυβέρνησης .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέρα από την επίσημη γραμμή του Κόμματος, εσείς συμφωνείτε με όλες τις αποφάσεις για την Οικονομική Πολιτική;
Μ.ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Νομίζω, ότι ούτε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν συμφωνεί με όλες τις αποφάσεις για την οικονομική πολιτική, ούτε και σε κανέναν μας δεν είναι όλα ευχάριστα, αλλά δίνουμε όμως την μάχη για ένα καλλίτερο αύριο
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Μνημόνιο θα είναι παρόν στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές;
Μ.ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ο Σαμαράς ζήτησε να ψηφίσουν οι πολίτες αν θέλουν ή όχι το μνημόνιο. Το μνημόνιο είναι μια πραγματικότητα. Αυτό που ζητούν από τους πολίτες ο Σαμαράς, όπως και κάποιες άλλες δυνάμεις, μοιάζει με το να ζητάς από κάποιον να προχωρήσει μπροστά κοιτώντας πίσω.
Η δήλωση στελεχών του, ότι αν πήγαινε με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 Βουλευτών, θα το ψήφιζαν, αποκαλύπτει την υποκρισία τους και την ανευθυνότητά τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Κυβέρνηση έχει ξεσπάσει πόλεμος αρμοδιοτήτων και επιρροής μεταξύ Υπουργών. Τι εντύπωση μπορεί να δίνει αυτό στον κόσμο που έχει προβλήματα και καλείται να κάνει θυσίες;
Μ.ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Θέλετε να πείτε ότι υπάρχει έστω και μία περίπτωση σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία όπου σε ένα σύστημα εξουσίας δεν υπάρχει ανταγωνισμός ισχύος και επιρροής; Φυσικά για να βγουν εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα είναι απαραίτητο να βάλετε και λίγη κόκκινη σάλτσα διότι χωρίς κάτι που να μοιάζει με αίμα δεν τραβάτε την προσοχή του αναγνώστη. Επίσης κάνετε το λάθος να συγχέετε αυτό που πιστεύουν οι δημοσιογράφοι με αυτό που θέλει ο κόσμος. Νομίζετε ειλικρινά ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται για αρμοδιότητες ή μικρούς ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης; Οι πολίτες θέλουν να βγει δουλειά, να γίνει έργο, να ζήσουν καλύτερα .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναλάβατε σε συγκυρία που η κριτική προς το πολιτικό σύστημα είναι έντονη, το κύρος των κομμάτων φθίνει και οι πολίτες γυρνούν την πλάτη...
Μ.ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Είναι αλήθεια, ότι η σκληρή και πολλές φορές ακραία κριτική που γίνεται στο πολιτικό σύστημα, στους κομματικούς θεσμούς αλλά και σε ολόκληρο το φάσμα των αντιπροσωπευτικών θεσμών, θέτει ένα βασικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε.
Είναι η πολιτική και αυτοί που την ασκούν στα Κόμματα, ικανοί να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις;
Να εμπνεύσουν και να πείσουν, ότι λειτουργεί στην κατεύθυνση της λύσης των προβλημάτων των ανθρώπων;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη χώρα σε πτώχευση, γιατί να εμπιστευθεί πάλι ο κόσμος τα κόμματα;
Μ.ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Πρέπει λοιπόν, να πείσουμε με την καθημερινή μας στάση, ότι η πολιτική ταυτίζεται με την αλήθεια και την διαφάνεια .
Είναι προσκήνιο και όχι παρασκήνιο και συναλλαγή. Παράγεται από τα Κόμματα και τους πολιτικούς και πρέπει να βρίσκεται στην καθημερινή κρίση των πολιτών να θεμελιώνεται σε ανθρώπινες αξίες και κοινωνικά οράματα. Παράγεται και ταυτίζεται με τα πολιτικά κόμματα και πρόσωπα, που οφείλουν να την υπηρετούν με ξεχωριστό τρόπο.
Απαιτεί επίλυση των προβλημάτων, που οριοθετούν οι νέες προοπτικές και όχι μόνο διαπιστώσεις ή γνώμες. Αυτές εκτιμώ, ότι είναι οι αρχές μια πολιτικής προσέγγισης, που πρέπει να έχουν οι πολιτικοί σχηματισμοί για να ανακληθεί η εμπιστοσύνη προς τα Κόμματα και να ανατρέπεται η εκδοχή της κατάλυσης της αυτονομίας τους και της όποιας εξάρτησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιες είναι οι πολιτικές προτεραιότητες πέρα από την προσεχή εκλογική αναμέτρηση των Δημοτικών ή Περιφερειακών εκλογών;
Μ.ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Οι εσωτερικές ή εξωτερικές εξελίξεις και προοπτικές επιβάλλουν μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλιστεί η παρεμβατική ικανότητα του ΠΑΣΟΚ στην Ελληνική Κοινωνία και αυτό θα επιτευχθεί με την διαρκή δυνατότητά του να εκφράζει τις κοινωνικές ανάγκες και την κοινωνική ελπίδα ακόμα και την κοινωνική αμφισβήτηση.
Την ικανότητα του να διαμορφώνει όρους κοινωνικής αυτοσυνείδησης σε αντιπαράθεση με τις επιδιώξεις του κοινωνικού αποπροσανατολισμού και με τις επιδιώξεις κάποιων κέντρων αποστασιοποίησης της κοινωνίας από τις πολιτικές και τις συλλογικές εκφράσεις.
pasok.gr