Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

«Ψαλίδι» στην παραµεθόριο

http://images.tanea.gr/assetservice/Image.ashx?c=17305915&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=800&h=
Λιγότεροι περιορισµοί για αγορές και µισθώσεις ακινήτων από πολίτες εκτός Ε.Ε
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΟΥΚΑΣ ∆ΗΜΑΚΑΣ

Τον δραστικό περιορισµό των περιοχών που ορίζονται ως παραµεθόριες και υπόκεινται σε περιορισµούς για τις αγορές και τις µισθώσεις ακινήτων εξετάζουν τα υπουργεία Εθνικής Αµυνας και Προστασίας του Πολίτη σε µια προσπάθεια τόνωσης των επενδύσεων από το εξωτερικό. Στις περιοχές αυτές οι υποψήφιοι αγοραστές ή µισθωτές ακινήτων που είναι πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης περνούν – για λόγους εθνικής ασφάλειας – από έλεγχο που διαρκεί µέχρι και οκτώ µήνες, θέτοντας σε κίνδυνο την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Τώρα τα συναρµόδια υπουργεία συζητούν οι παραµεθόριες περιοχές να µειωθούν από 29, που είναι σήµερα, σε κάτω από 10, ενώ ήδη έχει δροµολογηθεί βελτίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την επίσπευση της έγκρισης των εξεταζόµενων αιτήσεων. Από την Κρήτη µέχρι την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα και από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική µέχρι τον Εβρο και τη ∆ωδεκάνησο, ο επίδοξος αγοραστής πολίτης χώρας εκτός Ε.Ε. πρέπει να περάσει από το κόσκινο των Γενικών Επιτελείων των Ενοπλων ∆υνάµεων, της ∆ιεύθυνσης Κρατικής Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και της ΕΥΠ. Συνολικά οι ισχύουσες ρυθµίσεις αφορούν όχι µόνο τους νοµούς και τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία και λόγω της στρατιωτικής ο χύρωσης θεωρείται λογικός τέτοιου είδους έλεγχος.
Το στίγµα των αλλαγών έδωσε µε δήλωσή του στα«ΝΕΑ» ο υπουργός Αµυνας Ε. Βενιζέλος, επισηµαίνοντας ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση προτάσεων για αναθεώρηση των σχετικών διατάξεων καθώς και για τον αποχαρακτηρισµό παραµεθόριων περιοχών και επίσπευση των διαδικασιών για την ταχύτερη περαίωση των δικαιοπραξιών». Ο κ. Βενιζέλος επισηµαίνει πως «είναι προφανές ότι στην εποχή µας δεν έχει νόηµα οχαρακτηρισµός των Νοµών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής ως παραµεθόριων για λόγους ασφαλείας». Σηµείωσε, δε, ότι σχετική πρόταση θα εισηγηθεί στο συναρµόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για από κοινού αντιµετώπιση του θέµατος. Κατά τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», για πάνω από 20 νοµούς θα προταθεί η αφαίρεσή τους, µε εστίαση πλέον κυρίως σε αυτούς των ανατολικών συνόρων.
Πάντως, όπως προκύπτει από επι στολή που έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής στον βουλευτή Σάµου Π. Βαρίκο, οι υπηρεσίες του έχουν «βάσιµες επιφυλάξεις» για πλήρη κατάργηση των διατάξεων, ενώ καταγράφει την ανησυχία του από την κατακόρυφη αύξηση των αγορών από αλλοδαπούς σε παραµεθόριες περιοχές καθώς και το ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ενδείξεις ξεπλύµατος βρώµικου χρήµατος. Είναι όµως θετικός για διευκολύνσεις σε σχέση µε το όριοτων µισθώσεων – δηλαδή να απαιτείται έγκριση για µισθώσεις ακινήτου που ξεπερνούν τα 12 χρόνια από6 που προβλέπει σήµερα ο νόµος.

Ενα παραδειγμα στην Πιερια
 
Ο 60χρονος Μ.Α., υπήκοος και κάτοικος Σερβίας, συνταξιούχος λογιστής, είναι ένας από τους πολλούς συµπατριώτες του που θέλγεται από τις πανέµορφες ακτές της Πιερίας. Εδώ και 7 µήνες ζητά µε αίτησή του από τα συναρµόδια – γιατην εν γένει ασφάλεια της χώρας – υπουργεία Εθνικής Αµυνας και Προστασίας του Πολίτη, νατου εγκριθεί η αγορά διώροφης κατοικίας περίπου 200 τετραγωνικών µεταξύ Κατερίνης και ∆ίου. Οπως εξηγεί, θέλει το ακίνητο «για να περνά τις ελεύθερες στιγµές του στην Ελλάδα». 
 
Την Πιερία χωρίζουν από τα κοντινότερα σύνορα – µετα Σκόπια – δύο νοµοί και περίπου 160 χιλιόµετρα. Στον νοµό από στρατιωτικής πλευράς υπάρχει η Ταξιαρχία Τεθωρακισµένων στο Λιτόχωρο και ένα παραθεριστικό κέντρο της Πολεµικής Αεροπορίας, η Σκοτίνα. Και όµως: ο Στρατός έδωσε αµέσως την έγκρισή του. Η Πολεµική Αεροπορία είπε «ΟΚ», ωστόσο σηµείωσε ότι από τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτει στην περιοχή έχει εγκατασταθεί µεγάλος αριθµός αλλοδαπών και διατυπώνει την εκτίµηση ότι µακροπρόθεσµα αυτό µπορεί να δηµιουργήσει πρόβληµα από στρατιωτικής πλευράς. Από την κρησάρα της κρατικής Ασφάλειας και της ΕΥΠ πέρασε πιο εύκολα – τώρα µένει η τελική υπογραφή...
Το συγκεκριµένο παράδειγµα δείχνει πόσο παρωχηµένη είναι η διαδικασία. Και καθώς πρόκειται για επενδύσεις που αυτή την εποχή είναι δυσεύρετες και αποτελούν µοχλό κίνησης της αγοράς ακίνητων, η καθυστέρηση 8-9 µηνών βάζει σε κίνδυνο ακόµα και την ακύρωσή τους. Με κάποιες νέες διαδικασίες που εφαρµόζει το αρµόδιο– αλλά υποστελεχωµένο – τµήµα του Υπ. Αµυνας, για να γίνει όλος οκύκλος εγκρίσεων κερδίζονται 3 µήνες. Οταν δε περιορισθούν οι «παραµεθόριες» περιοχές, ο χρόνος θα µειωθεί σε 3 µήνες.
TA NEA