Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ανάκληση Τούρκου "πρέσβη"

    Η Τουρκία ανακάλεσε τον "πρέσβη" της στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου Καγιά Τουρκμέν.

    Η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη μετέδωσε, επικαλούμενη τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, ότι ο Κ. Τουρκμέν θεωρείται θύμα της κρίσης, που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες στα κατεχόμενα.

    Στη θέση του φαίνεται να διορίζεται ο Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτζά, ο οποίος είναι "ο αρχιτέκτονας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στα κατεχόμενα, που ήταν η αιτία για να βγουν οι τουρκοκύπριοι στους δρόμους. Εναντίον του υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τους τουρκοκύπριους συνδικαλιστές".

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για ανάκληση, αλλά για αλλαγή του " πρέσβη" στα κατεχόμενα.

    Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στα κατεχόμενα με επιστροφή στην ηγεσία των τουρκοκυπρίων του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό και ελληνοκυπριακό Τύπο, να εξετάζει ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Το σενάριο αυτό δεν είναι άσχετο με τις κινητοποιήσεις των τουρκοκυπρίων για την πολιτική οικονομικής λιτότητας, που τους επιβάλει το καθεστώς τους, με οδηγίες της Άγκυρας.

    Οι τουρκοκύπριοι απαντούν με νέες κινητοποιήσεις στα οικονομικά μέτρα, που προωθεί η Άγκυρα στα κατεχόμενα, και στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, για «αχάριστους και ξεδιάντροπους» Τουρκοκύπριους.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, η συντεχνιακή πλατφόρμα προγραμματίζει νέο συλλαλητήριο για τις 2 Μαρτίου.

 ΑΠΕ