Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Διάλυση του Κοινοβουλίου στην Αίγυπτο

Ο στρατός αναστέλλει το αιγυπτιακό Σύνταγμα 


Την διάλυση του Κοινοβουλίου και την αναστολή του Συντάγματος αποφάσισε ο στρατός της Αιγύπτου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο να ικανοποιήσει το βασικότερο αιτήμα των διαδηλωτών.

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο έδωσε επίσης το μεσημέρι της Κυριακής, όπως ζητούσαν οι διαδηλωτές, χρονοδιάγραμμα της μεταβατικής περιόδου, λέγοντας πως θα παραμείνει στην εξουσία για έξι μήνες ή για λιγότερο, εάν προκηρυχθούν εκλογές.


Η στρατιωτική ηγεσία, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Αιγύπτου μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ την Παρασκευή, θα προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.


Οι συνταγματικές αλλαγές θα κριθούν με δημοψήφισμα.


Πάντως χιλιάδες διαδηλωτές συρρέουν από νωρίς το μεσημέρι στην πλατεία Ταχρίρ, παρά το γεγονός ότι οι αρχές τους καλούν να εκκενώσουν άμεσα το σημείο.


Ο αρχηγός της στρατιωτικής αστυνομίας της Αιγύπτου διεμήνυσε στους διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία να αφαιρέσουν άμεσα τις σκηνές που είχαν στήσει και να μην παρεμποδίζουν την κυκλοφορία.


«Δεν θέλουμε κανέναν διαδηλωτή να κάθεται στην πλατεία», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ιμπραήμ Μουσταφά Αλή, επικεφαλής της στρατιωτικής αστυνομίας, την ώρα που οι στρατιώτες απομάκρυναν τις σκηνές από την πλατεία.


Εν τω μεταξύ, πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας εκατοντάδων αστυνομικών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ένας ένστολος δήλωσε ότι επρόκειτο για προειδοποιητικές βολές στον αέρα. Οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται για τους χαμηλούς μισθούς τους.

Από χθες καταβάλλονται προσπάθειες να επανέλθει η ζωή στους φυσιολογικούς ρυθμούς, με την κυκλοφορία στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου να αποκαθίσταται σταδιακά για πρώτη φορά μετά από περίπου τρεις εβδομάδες, και τον στρατό να προσπαθεί να απομακρύνει από το σημείο τους διαδηλωτές.

Στο μεταξύ  ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένεται να επηρεαστούν από την πολιτική αναταραχή τα σχέδια για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στη χώρα.

"Πιστεύω ότι τα σχέδια αυτά δεν πρόκειται να επηρεαστούν", δήλωσε ο Αχμεντ
Σαφίκ όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια κατασκευής τεσσάρων πυρηνικών εργοστασίων
στην Αίγυπτο ως το 2025.

Εξάλλου ο Σαφίκ τόνισε ότι για το ρόλο του Ομαρ Σουλεϊμάν, τον οποίο ο Χόσνι Μουμπάρακ διόρισε αντιπρόεδρο, θα αποφασίσει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.


Παραμένουν οι υπουργοί του Μουμπάρακ

Ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε σήμερα ότι οι υπουργοί που είχε διορίσει ο Μουμπάρακ λίγες ημέρες πριν παραιτηθεί, θα παραμείνουν στις θέσεις τους για τους επόμενους μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί ο «πολιτικός μετασχηματισμός» στη χώρα.

«Το σχήμα της κυβέρνησης θα παραμείνει έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία του μετασχηματισμού σε λίγους μήνες. Τότε μια νέα κυβέρνηση θα διοριστεί με βάση τις δημοκρατικές αρχές», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ενδέχεται ορισμένα χαρτοφυλάκια να αλλάξουν χέρια κατά την περίοδο αυτή.

«Το κύριο καθήκον αυτής της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της ασφάλειας και της τάξης, καθώς και η επανέναρξη της οικονομικής διαδικασίας, αλλά και η μέριμνα για τα ζητήματα της καθημερινότητας».
Οι διαδηλωτές διεμήνυσαν ότι θέλουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα από τους αξιωματικούς του στρατού -που επί του παρόντος διοικούν τη χώρα- για το πόσο θα διαρκέσει η μεταβατική περίοδος.

Παραμένουν στην πλατεία οι διαδηλωτές

Στην πλατεία παραμένουν εκατοντάδες διαδηλωτές και από νωρίς το μεσημέρι σπεύδουν διαρκώς στο σημείο και άλλοι πολίτες.

Αιγύπτιοι στρατιώτες παρατάχθηκαν και προχώρησαν μέσα στην πλατεία, γύρω από τους συγκεντρωμένους, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Ειρηνικά, ειρηνικά» καθώς έβλεπαν το στρατό να μπαίνει στην πλατεία, ενώ ελάχιστοι προέβαλαν αντίσταση.

Ορισμένοι αξιωματικοί είπαν στους διαδηλωτές ότι σέβονται τα αιτήματά τους και τους κάλεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους προκειμένου η ζωή να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς.

Ωστόσο αρκετοί ορκίστηκαν να παραμείνουν στην πλατεία που έγινε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ. «Στην πλατεία, στην πλατεία, διεκδικούμε τα δικαιώματα μας στην πλατεία», φώναζαν.

Οι διαδηλωτές ζητούν άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

«Ο στρατός είναι η ραχοκοκαλιά της Αιγύπτου. Ο στόχος του δεν είναι να μας βγάλει από την πλατεία. Πρέπει να απαντήσει στα αιτήματά μας», είπε ένας διαδηλωτής από τα μεγάφωνα.

Σύμφωνα με διαδηλωτές, οι στρατιώτες έχουν απομακρύνει από την πλατεία σχεδόν 30 ηγετικά στελέχη του κινήματος διαμαρτυρίας, τους οποίους κρατούν σε περιοχή κοντά στο Εθνικό Αιγυπτιακό Μουσείο που βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Ταχρίρ.

Κλάπηκαν αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας

Όπως έγινε γνωστό, οκτώ αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας, ανάμεσά τους ένα άγαλμα του Τουταγχαμών, εκλάπησαν από το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (CSA), Ζάχι Χαουάς, μεταξύ των αντικειμένων είναι «ένα άγαλμα από ξύλο με επικάλυψη χρυσού του βασιλιά Τουταγχαμών της 18ης δυναστείας», καθώς και τμήματα ενός άλλου αγάλματος του ίδιου φαραώ.

Οι κλοπές διαπιστώθηκαν κατά την απογραφή που πραγματοποίησε το προσωπικό του μουσείου μετά την εισβολή αγνώστων στις 28 Ιανουαρίου.

Εισέβαλαν σε εκκλησία

Την ίδια στιγμή, ένοπλοι εισέβαλαν χθες σε εκκλησία στη χερσόνησο του Σινά, κλέβοντας έπιπλα, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Απόπειρες εισβολής σε άλλες δύο εκκλησίες στην πόλη απετράπησαν από το στρατό της Αιγύπτου και ομάδες πολιτών που περιφρουρούν περιουσίες.

Ομάδες αυτοάμυνας και ο στρατός προσπαθούν να καλύψουν το «κενό» ασφάλειας που άφησε η απόσυρση της αστυνομίας από τους δρόμους τις πρώτες ημέρες της μαζικής εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος Μουμπάρακ, ο οποίος παραιτήθηκε την Παρασκευή.

Σε εκκλησία στην κοντινή πόλη Ράφα είχε σημειωθεί έκρηξη στις 5 Φεβρουαρίου, ενώ εκκλησία στην Αλεξάνδρεια είχε γίνει στόχος βομβιστικής επίθεσης την Πρωτοχρονιά, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή 23 ανθρώπων.

Την Τετάρτη ανοίγει το χρηματιστήριο

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, το Χρηματιστήριο θα λειτουργήσει ξανά την Τετάρτη. Το Χρηματιστήριο του Καΐρου είχε κλείσει την 27η Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία είχε σημειώσει πτώση 10% χάνοντας σε αξία 70 δισ. λίρες Αιγύπτου (κάτι λιγότερο από 9 δισ. ευρώ) μέσα σε 48 ώρες.

Κλειστές παρέμεναν προσωρινά και πολλές τράπεζες, υπό το φόβο ότι οι καταθέτες θα έσπευδαν να αναλάβουν τα χρήματά τους, αν και οι περισσότερες άνοιξαν την περασμένη εβδομάδα.

ΤΑ ΝΕΑ